Mam 47WL968 od trzech tygodni, więc już trochę mogę o nim powiedzieć.
Telewizor przezentuje się znakomicie. Cienka, czarna ramka, łądna, obrotowa podstawa. Ekran za szybą, więc mamy duże ciemne lustro i kwestia ustawienia TV jest istotna.
Obraz: nie narzekam, powalczyłem trochę z ustawieniami (profesjonalna kalibracja to pieśń przyszłości), których telewizor ma dużo, i jestem zadowolony. W salonie stał obok 46'' Sony z seri HX i obraz przy ustawieniach sklepowych prezentował się o niebo lepiej (wiem, że to złudne, ale innego porównania nie jestem w stanie przytoczyć z czystym sumieniem).
Bardzo dobrze skaluje materiały w niższej rozdzielczości. Filmy z DVD wyglądają bardzo dobrze. TV analogowa do przeżycia. TV cyfrowa bardzo dobrze.
Dźwięk nie drażni, co przy telewizorze tej grubości nie jest oczywiste. Kina domowego nie mam i TV jest podłączony do wzmacniacza stereo - dźwięk oczywiście o niebo lepszy. TV nie ma wyjścia analogowego audio (liniowego) tylko słuchawkowe i optyczne (cyfrowe). Poziomem sygnału na wyjściu słuchawkowym można sterować z pilota (wbudowane głosniki są wtedy wyłączone).
Wejścia/wyjścia sa rozmieszone z boku i na tylnej części obudowy.
Filmy: odtworzył wszystko, co do tej pory próbowałem. Napisy polskie: .srt w UTF8. Widzi partycje w NTFS bez żadnych problemów.
DLNA - jeszcze się tym nie bawiłem.
3D - jest paswne, są 4 pary okularów w zestawie. Wogóle się tym nie bawie. Moim zdaniem to najgłupszy dodatek jaki wprowadzono do telewizora. Jakby można było kupić taniej bez 3D, to bym się nie zastanawiał.
Smart TV: Toshiba places - powinno się nazywac Toshiba desert
YouTube, VOD, Gazeta, WP, nic specjalnego. Może się poprawią, bo Toshiba działa w SmartTV Aliance
Jest otwarta przegłądarka: opera na linuxie. Po podłączeniu zewnętrzenej klawiatury i myszy da się z nią pracować bezboleśnie. Wprowadzanie znaków z pilota jest nieefektywne.
Co jest ciekawe, to opcja automatycznej kalibracji. trzeba posiadac (kupić, pożyczyć) kalorymetr Toshiby, podłączyć, podać oczekiwaną wartość gammy i samo się zrobi. Nie wiem jakie są efekty takiej kalibracji, bo nie udało mi się dotychczas znaleźć nikogo, kto taki kalorymetr mógłby pożyczyć, a wydawać 600zł nie zamierzam
Tyle tak na szybko. Jeżeli bedą pytania, to postaram się odpowiedzieć