Niewyraźny obraz w LCD Samsung LE32b650

michalmiko

New member
Witam.
Od wczoraj jestem posiadaczem telewizora LCD Samsung LE32B650.
Niestety, nie mogę sobie poradzić z następującym problemem:
Podczas gdy np. samochód przejeżdża blisko kamery, albo ktoś blisko niej biegnie, obraz jest zamazany - czyli pierwszy plan.
Zdarzyło się też, podczas oglądania wiadomości, że obraz szlabanu, który się akurat podnosił początkowo się zacinał, a następnie już było płynnie.
Telewizor mam podłączony do dekodera "n" po przez kabel hdmi "tech+link" (jeżeli dobrze pamiętam).
Nie wiem, czy to ważne, ale gdy sprawdzam informacje o odbieranym kanale, m.in. pisze, że jest 50Hz, a telewizor dysponuje ponoć 100Hz...

pinok

New member
Telewizory (niektóre) LCD czy plazmowe posiadają technologię powtarzania bądź wyliczania klatek pomiędzy klatkami obrazu z anteny. W zależności od ilości tych dodatkowych klatek jest to 100Hz (jeżeli klatki są podwajane) 200Hz (4x) a nawet 600Hz w Panasonicach.
Ale niema to nic wspólnego z częstotliwością odświeżania matrycy.
Jak sam napisałeś "informacje o odbieranym kanale" to są informacje o kanale a nie o uruchomionym trybie w TV.

michalmiko

New member
Dziękuję za szybką odpowiedź :).
Nigdzie nie mogę znaleźć w menu telewizora opcji 100Hz :(.
Próbowałem już zmieniać kilka opcji ustawień ekranu, ale nie mogę sobie poradzić.
Spróbuję jeszcze raz przybliżyć mój probem na podstawie wybranego przykładu:
Oglądam Tvn Turbo - prezentacja samochodu - kamera "przejeżdża" przez cały bok samochodu - efekt: jest cały zamazany, jakby poszarpany (tak mi się wydaje ;) ).
A co sądzicie o tym zacinaniu się obrazu w początkowej fazie? Mam na myśli ten szlaban, który jak zaczyna się podnosić, zaczął się zacinać, a później już obraz był płynny?
Może ten kabel jest zły? Zapłaciłem za niego 100zł :(

Pestos

New member
Nie wiem czy dokładnie pamiętam ,Menu/Obraz schodzisz całkowicie na dół i pokazuje sie druga strona i w ustawieniasz szczegółowych lub zaawansowanych jest zmiana rodzaju 100 Hz.Jest tam kilka ustawien. Mam nadzieje ,że tam tkwi przyczyna

michalmiko

New member
Tam już też próbowałem zmieniać.
Wszystko było by w porządku, gdyby nie to, jak już pisałem "szarpanie obrazem" podczas gdy kadr zaczyna nagle być w ruchu. Trwa to około 1,5 sekundy po czym już jest normalnie płynny obraz.

bielikk

New member
Bez reklam
Uszkodzony procesor obrazu

Spróbuj wgrać nowe oprogramowanie, koniecznie poszukaj to 100HZ i je włącz a jak to nie pomoże to znaczy, że jest uszkodzony procesor odpowiedzialny za płynność ruchu - więc dzwoń po serwis

michalmiko

New member
Myślisz, że (jeżeli to jest wada) niezauważayli by jej w fabryce?
Czy wgranie nowego oprogamowania nie koliduje z gwaracną? Czy to pobrane ze strony Samsunga będzie po polsku :) ?
Może winny jest kabel HDMI Tech+link (czy jakoś tak)?
Może tak ma być... :(?

Do góry