Nietypowe kino domowe 4+3 głośniki - co kupić?

kis

New member
Wynająłem nietypowe mieszkanie, gdzie jest przygotowany zestaw do instalacji kina domowego (głośników). Potrzebuję porady odnośnie tego co powinienem zakupić aby wykorzystać w pełni jego możliwości. Rozwiązanie jest o tyle nietypowe, że 3 głośniki są już zainstalowane i znajdują się w kuchni, oraz po 1 w każdej z 2 łazienek. Natomiast gotowe jest okablowanie do zainstalowania 4 pozostałych głośników w salonie wokół kanapy i telewizora, gdzie też w jednym miejscu są wszystkie kable od głośników z całego mieszkania.

Co powinienem kupić? Jaki zestaw 4 głośników i wzmacniacz do którego można podłączyć wszystkie 7 głośników? Ten zestaw ma współpracować z projektorem Benq W1080ST i dekoderem C+. Prawdę mówiąc nie korzystałem do tej pory z takich rozwiązań i potrzebuję porady przy zakupie.

Czy dobrze rozumiem, że projektor będzie połączony kablem HDMI z dekoderem NC+ HD (Sagecom DS183 CPL) i do tego dekodera podłączony będzie też wzmacniacz. W dekoderze jest tylko jedno wyjście audio - mini jack. Czy to wystarczy, czy może powinienem zainwestować w inny dekoder?

Będę***zobowiązany za wszelkie sugestie. Dzięki!

mors111

Active member
Bez reklam
to bardzo proste :

-po pierwsze nie potrzebujesz wzmacniacza tylko amplitunera
-amplituner musi być wyposażony w obsługę drugiej strefy
-w pokoju gdzie on będzie stał , kupujesz 5 kolumn ( 2 frontowe , 2 satelity + 1 głośnik centralny ) oraz suba i masz już gotowe kino domowe , centrala podłączasz pod TV/projektorem , czyli zakładam że dość blisko amplitunera , dlatego nie ma 5-go kabla
-podłączając głośniki z łazienek ( szeregowo ) np do lewego kanału Zone 2 i głośnik z kuchni do prawego kanału Zone 2 - uzyskasz z nich dźwięk z amplitunera ( w łazienkach zagrają ciszej bo będą połączone szeregowo , jak wiesz co to znaczy )
-minus będzie taki , że na Zone 2 zarówno w łazienkach jak i kuchni będzie grało to samo

ze sprzętów w zależności od kasy można szukać np Onkyo 616/626 , Denon 2113 Marantz 5007 , oraz wiele innych podobnych

kis

New member
Dziękuję z pomoc. Dokładnie tego potrzebuję, czyli porządnego, dwustrefowego amplitunera. Rozumiem, że to do amplitunera będą podłączone przez HDMI dekoder nc+ / ps3 / laptop natomiast przed drugie wyjscie HDMI z amplitunera podłączenie pójdzie do projektora lub TV. Teraz wszystko staje się oczywiste.

Potrzebuję zatem amplituner (sprawdzę te polecone przez Ciebie) i porządny zestaw głośników (4 sztuki) z subwooferem. Głośniki z przodu będą stały, natomiast te z tyłu są będą wisieć, bo tak są poprowadzone kable w ścianach. Też będę zobowiązany za jakieś sugestie.

Jeżeli chodzi o amplituner zdecyduję się na Denon AVR-2113. Wolę uniknąć inwestycji w amplituner dwustrefowy, bo zbyt rzadko będę korzystał z tego rozwiązania aby było mi niezbędne. Skorzystam z Twojej sugestii. Wyjaśnij mi proszę co to znaczy podłączenie szeregowe tych głośników z kuchni i łazienki. Dzięki

Pozostaje jeszcze dobrać do niego zestaw głośników i subwoofer. Liczę na sugestie.

Ostatnia edycja:

mors111

Active member
Bez reklam
Denon 2113 nie ma na wyjściu 2xHDMI więc podpinając do niego sygnały po HDMI uzyskasz tylko jedno wyjście na TV lub projektor, konkurencja ma 2 wyjścia HDMI

jeśli chodzi o kolumny to musisz podać :
-wielkość pokoju
-czego słuchasz ( przewaga muzyki czy też kina )

co do podłączenia szeregowego do głośniki łazienkowe łączysz ze ze sobą tak jak baterie ( +/-/+/- , i skrajne + i - podłączasz do amplitunera do odpowiednich wejść +/- ( czerwony/czarny ) )

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kis

New member
Wczoraj, kiedy zakładałem ten temat byłem totalnie zielony w temacie kina domowego. Braków nadrobiłem na tyle, że przynajmniej wiem czego szukam, więc poniżej doprecyzuję odpowiadając jednocześnie na pytania. Prawdę mówiąc aż wstyd, że pewnych rzeczy nie wiedziałem i założyłem ten temat bez uprzedniego zgłębienia przynajmniej podstawowych artykułów.

Jeżeli chodzi o pomieszczenie, to część przeznaczona na kino domowe ograniczona przednimi i tylnymi głośnikami da w sumie 18m2. Samo pomieszczenie to natomiast otwarty salon połączony z jadalnią i dalej kuchnią, czyli nie jest to ograniczone ścianami zamknięte 18m2. Przednie kolumny będą oddalone od siebie o 3m. Na środku będzie się znajdował głośnik centralny (1,5m od obu głośników przednich). W linii prostej od głośnika centralnego w odległości 4,20m znajduje się kanapa, natomiast w linii prostej w odległości 1,80m za kanapą znajdować się będą głośniki tylne, oddalone od siebie o 3m. Natomiast przednie i tylnie głośniki oddalone od siebie są o 6m. Przednie głośniki będą stać (kolumny) natomiast tylne trzeba powiesić na wysokości ok 2,30m.

Jeżeli chodzi o przeznaczenie to głównie filmy + ps3. Muzyka raczej sporadycznie.

Co do amplitunera. Liczba wyjść HDMI nie jest kluczowa, ponieważ projektor i TV nigdy nie będą działać w tym samym momencie i ewentualne przełączanie nie powinno być nazbyt uciążliwe. Co jednak jeszcze wziąłem pod uwagę to airplay i możliwość***puszczania muzyki bezpośrednio z iphone'a. Na tym faktycznie by mi zależało, a z dotychczasowych propozycji tylko Marantz 5007 posiada taką opcję. Pytanie czy to najlepsze rozwiązanie, czy dla moich potrzeb będzie coś tańszego, posiadającego airplay.

Co do głośników. Zaproponowano mi abym z tyłu powiesił głośniki z zestawu Harman Kardon HKTS 60BQ/230. Na przód zaproponowano mi kolumnę centralną Klipsch Synergy C20 oraz kolumny boczne Klipsch SYNERGY F20 lub F30.

Taki zestaw kosztowałby kupowany oddzielnie:

Klipsch Synergy C20 - 549 PLN (w MediaMarkt)
Klipsch SYNERGY F20 x2 - 2998 PLN (w Saturnie)
Harman Kardon HKTS 60BQ/230 - ok. 700 PLN (tylko czy i gdzie można kupić tylko tynie głośniki a nie cały zestaw).

Co w sumie daje ok 4250 PLN. Możliwe, że lepszym rozwiązaniem byłby zestaw KLIPSCH F20-C20-B20, który można kupić za 3700 PLN. Pytanie tylko o zamontowanie tylnych głośników, potrzebowałbym pewnie jakiś zestaw do montażu przy ścianie.

Kluczowe pytanie czy takie rozwiązanie nadaje się do takiego pomieszczenia i zastosowania. Czy można kupić tańszy a lepszy zestaw, bardziej nadający się do tego pomieszczenia i zastosowania oraz jaki dobrać amplituner z airplay, Marantz 5007 czy coś innego (tańszego)?

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Musisz szukac amplitunera z dwoma wyjściamy HDMI, przełączając uwalisz sobie HDMI.

Obejrzyj:
Harman AVR370
JBL Studio 190
JBL Studio 120c
Harman HKTS30SAT te można kupić na pary.

kis

New member
Dzięki za propozycje. Zestaw głośników jaki zaproponowałeś zamknąłby się w kwocie 3700 PLN, niemal dokładnie tyle samo co zestaw KLIPSCH. Pytanie które z tych rozwiązań jest lepsze i dlaczego. Natomiast jeżeli chodzi o amplituner to co sądzicie o YAMAHA RX-A 820?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Wszystko do siebie dopasowane, bo to jedna stajnia Harman. Studio 190 moge popisać się takimi walorami dźwiękowymi jak F20 ale przy tym z poprawną scena muzyczną.

kis

New member
Jestem już blisko ostatecznej decyzji. Jeżeli chodzi o amplituner to praktycznie ostateczny wybór padł na YAMAHA RX-A 820. Waham się jeszcze co do kolumn. Myślę o zaproponowanych w jednym z wcześniejszych postów zestawie z JBL 190 Studio lub o Dali Lektor 6, które znalazłem w podobnej cenie. Będę zobowiązany za sugestie i informacje które z nich będą lepiej "współgrały" z wybranym amplitunerem. Jestem też otwarty na ewentualne inne propozycje w podobnej cenie 3500 - 4000 za komplet. Dzięki!

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
u mnie yamaszka śmiga z MA MR6. Jak dla mnie byłą to najlepsza opcja w tej cenie:). Podkreślam dla czepialskich "jak dla mnie" :)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Jestem już blisko ostatecznej decyzji. Jeżeli chodzi o amplituner to praktycznie ostateczny wybór padł na YAMAHA RX-A 820. Waham się jeszcze co do kolumn. Myślę o zaproponowanych w jednym z wcześniejszych postów zestawie z JBL 190 Studio lub o Dali Lektor 6, które znalazłem w podobnej cenie. Będę zobowiązany za sugestie i informacje które z nich będą lepiej "współgrały" z wybranym amplitunerem. Jestem też otwarty na ewentualne inne propozycje w podobnej cenie 3500 - 4000 za komplet. Dzięki!
Lektory sporo basu i z resztą problem, po modelach to widzę, że nastawiasz się na zakup w markecie.

kis

New member
Kupie tam, gdzie cena będzie najbardziej korzystna i oczywiście nie ograniczam się do marketów. Byłem w kilku miejscach w Warszawie, gdzie mi "doradzano". Prawdę mówiąc każda kolejna opinia sprawia, że podjęcie decyzji jest trudniejsze. Na amplituner jestem już zdecydowany, pozostaje kwestia doboru głośników w cenie do 4k. Odradzacie Dali Lektor6?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
zakupy zrób u samego blackninji, ceny świetne i pełen profesjonalizm. Wszyscy są zadowoleni. Po zakupie nadal człowiek jest pod jego troską:D

kis

New member
Nie chce koniecznie Dali. Interesuje mnie możliwie najlepsze rozwiązanie w cenie do 4K dla moich potrzeb, które już tu opisałem. Najlepiej żebym dziś/jutro mógł podjechać i kupić w Warszawie ten "zestaw".

kis

New member
Fakt, nie dodałem, że zależy mi, żeby mieć sprzęt na jutro, więc w grę wchodzą Warszawa i okolice, albo bardzo ekspresowa wysyłka.

Do góry