Nierównomierne podświetlona matryca i tajemniczy napis - TX-L55DT50E

p-piotrek

New member
Właśnie kupiłem niedawno telewizor Panasonic TX-L55DT50E - model z poprzedniego roku. Martwi mnie nierównomierne podświetelnie matrycy. Czy podświetlenie jest objęte gwarancją? Czy jest to uzależnione od stopnia tz. cloudingu? Nierównomierne podświetlenie występuje przy górnej krawędzi bliżej lewej strony i w prawym rogu.

Druga sprawa to tajemniczy napis "VOID" przy metryczce telewizora z tyłu. Jak doczytałem jest to nalepka, która przy próbie odklejenia zostawia ten ślad. Mam częściowo naderwaną metkę z symbolem, ale cały symbol jak i model widać. Numer seryjny po sprawdzeniu nie figuruje w bazie napraw u Panasonic'a. Spotykam się z takim problemem po raz pierwszy i szczerze mówiąc nie wiem co mam o tym wszystkim sądzić. Czy TV powinien mieć na śrubach jakieś plomby? Jak sprawdzić czy wszystko z nim w porządku?

p-piotrek

New member
Niestety dość skomplikowany byłby zwrot. Sprzedawca twierdzi że z czasem to podświetlenie się wyrównuje. Może istneje możliwość wymiany w ramach gwarancji przez Panasonica?

Odnośnie tego napisu i plomb to jak można sprawdzić?

Ostatnia edycja:

p-piotrek

New member
W którym miejscu powinny być te plomby? Wymiana na ten sam model może być trudna, bo tak jak wspomniałem jest to model z zeszłego roku.

Ostatnia edycja:

p-piotrek

New member
Ale martwi mnie ten napis "VOID". Czytałem w internecie o takich taśmach, które po odklejeniu zostawiają taki napis, dodatkowo widzę że część nalepki gdzie jest SERIAL.No. i MODEL.No. jest częściowo oderwana, ale tak że widać numer seryjny (10 znaków razem z myślnikiem) i model. Raczej nie martwię się tym że tv jest jakąś "podróbką", ale nie wiem co o tym sądzić? Wiem że jest to towar najprawdopodobniej z Niemiec, bo były jeszcze resztki taśmy firmy Eurogate de, która zajmuję się transportem.

Panasonic wczoraj odpisał mi że nie ma tego egzemplarza w bazie naprawianych, a odnośnie "VOID" poprosił o zdjęcie.

Ostatnia edycja:

p-piotrek

New member
Tak to u mnie wygląda:
28vty5g.jpg

digitalus

Banned
Wyglada to strasznie .Najlepiej nie czekac na wymiane gwarancyjna tylko wymienic w sklepie.Chyba ze kupiles telewizor przez internet.Wtedy moze byc problem bo telewizor trzeba odeslac.Kupiles w sklepie internetowym?
Mogles kupic plazme panasonic st60 ,czern bardzo dobra i nie ma cloudingu
st60-pana_nnrpnxa.JPG

Ostatnia edycja:

Prosument

New member
Niektórzy ludzie maja w domu kaloryfery i to im wystarcza.Nie potrzebny im grzejnik z wentylatorami.A że clouding występuje jest powszechnie wiadome.Warto w sklepie przed zakupem dowiedzieć się jak wygląda procedura wymiany na inny wolny od wad.

Prosument

New member
Za to wasza gadka nie jest tępa:

Pytanie:Mam clouding.

Odpowiedź posiadacza spawarki:Kup plazmę.

Dziwne bo ja dogadałem się w sklepie i pierwsze co sprawdziłem po przywiezieniu telewizora to sprawdziłem równomierność podświetlenia.Była ok i po sprawie.Ale miałem 10 dni na sprawdzenie i ew. wymianę na wolny od wad.Nie rozumiem jaki jest sens pisania na forum zamiast po prostu udać się do sklepu i pokazać zdjęcia.Który sprzedawca tego nie wymieni?Chyba jakiś ślepy o ile tak to wygląda jak na zdjęciu i nie jest ono prześwietlone.

digitalus

Banned
Niestety nie zawsze mozna wymienic telewizor w sklepie.
W stacjonarnym sklepie rtv-euro-agd nie mozna, tylko w internetowym. W sklepach mm i saturn tez nie ma pewnosci ze telewizor bedzie wymieniony.
cytat..
tak naprawdę przyjęcie zwrotu pełnowartościowego towaru jest dobrą wolą sprzedającego i żadne przepisy prawa nie obligują do tego. Wioletta Batóg Rzecznik Prasowy, saturn i media markt.
StacjaKultura.pl - Zwrot towaru w Media Markt, RTV Euro AGD, Saturn..
Jesli w telewizorze jest clouding to nie warto o tym wspominac w czasie wymiany bo telewizor zostanie podlaczony w sklepie.W jasnym oswietleniu sklepowym nie bedzie widac nierownomiernego podswietlania i sprzedawca powie ze wszystko jest w porzadku . Najlepiej powiedziec ze powodem wymiany jest bardzo slaba jakosc obrazu z analogowej telewizji kablowej.Nawet jesli telewizor zostanie podlaczony w sklepie to trzeba powiedziec ze nie interesuje mnie cyfrowa telewizja bo korzystam z analogowej telewizji kablowej i jakosc obrazu z tego zrodla sygnalu jest fatalna.

Ostatnia edycja:
Do góry