Niemowlę i duży TV

jacqopo

New member
Witam.
Za kilka miesięcy urodzi mi sie dziecko.
Z tego powodu chociażby muszę zmienić TV na płaski.
Mam kilka pytań- oto najważniejsze:
1. Która technologia jest zdrowsza (zwłaszcza dla dziecięcych) oczu?
2. Jak rozmiar TV i w jakiej technologii do pokoju 3,5x3,5 .
3. Dziecko będzie spało w tym pokoju, czy te telewizory wytwarzają jakieś szkodliwe promieniowanie.

Wybaczcie laikowi durne pytania - ale wolę zapytać niż coś przeoczyć.

Mój budżet na TV to około 2500zł.

Z góry dziękuję za pomoc.

soplus

Active member
Bez reklam
"Za kilka miesięcy urodzi mi sie dziecko.
Z tego powodu chociażby muszę zmienić TV na płaski."

Hehe, dobry powód, a nie lepiej na pieluchy oszczędzać?? :p

A tak poważnie to nie ma znaczenia czy LCD czy plazma, skoro już musisz kupować. Łóżeczka i tak pod tv nie postawisz. Zanim bobo zauważy tv trochę czasu minie. A swoją drogą przy dzidzi czas na oglądanie czegokolwiek redukuje się prawie do 0.

pejotpe

New member
Bez reklam
Żadną. Szkodliwe dla wzroku jest już samo patrzenie na odświeżany obraz (mikrodrgania mięśni poruszających gałką oczną powodują późniejsze wady wzroku). W sumie nie zaleca się pokazywania tv dzieciom przed piątym rokiem życia...

Co do oglądania - przy miniaturce nie ma za dużo czasu na czas wolny...

szachu_pl

New member
taa, a jak sobie wyobrażasz w obecnych czasach ustrzeżenie dziecka przed TV do 5 roku?! Mój szkrab swoje pierwsze kroki skierował właśnie w stronę telewizora :)

pejotpe

New member
Bez reklam
Moja miniaturka też. Obecnie kończy rok i oglądała już większość moich "krwawych" filmów. Mam nadzieję, że na drugie urodziny nie zaatakuje mnie nożem podczas snu (w ramach "kryzysu dwulatka") :D

W tej chwili porusza się "na dwóch" i stała się niebezpieczna dla sprzętu...

soplus

Active member
Bez reklam
szachu_pl napisał:
taa, a jak sobie wyobrażasz w obecnych czasach ustrzeżenie dziecka przed TV do 5 roku?!

To proste. Ja od 5 lat nie mam TV i nie mam problemu. A jak bobo chce obejrzeć bajkę to odpalam kompa i tyle.

A swoją drogą najlepiej jest powiesić TV na ścianie, przynajmniej bezpieczniejszy będzie.

szachu_pl

New member
A to faktycznie, bajka z komputera mniej szkodzi :)

pejotpe, "kryzys dwulatka" skądś to znam (mały skończył w styczniu dwa latka) :)

Ostatnia edycja:

Debuger

New member
soplus napisał:
... A swoją drogą najlepiej jest powiesić TV na ścianie, przynajmniej bezpieczniejszy będzie.
Owszem, będzie bezpieczny dopóki nie zaczną zabawki "latać" po pokoju i w kierunku ekranu. Swego czasu na forum ktoś pytał o możliwość wymiany uszkodzonej matrycy w plaźmie trafionej klockiem :grin:

Moja dzidzia ma 10 m-cy i wczoraj zrobiła totalną rozpierduchę w płytach DVD, nie wspomnę o rozregulowanym ampli. Dlatego daję sobie spokój z wymianą TV przez najbliższe 2-3 lata.....

...dzieci kochają elektronikę ;)

Ostatnia edycja:

soplus

Active member
Bez reklam
szachu_pl napisał:
A to faktycznie, bajka z komputera mniej szkodzi :)

Chodzi o to, że włączasz jedną bajkę i koniec a nie odpalasz cartoon/minimini/ceebeebies i zapominasz o dzieciaku, który cały czas gapi się w TV.

szachu_pl

New member
soplus, widać nie zrozumiałeś mojej ironii. Oczywiście, że trzeba ograniczać ilość godzin jakie spędza dziecko przy TV.

soplus

Active member
Bez reklam
szachu_pl napisał:
soplus, widać nie zrozumiałeś mojej ironii. Oczywiście, że trzeba ograniczać ilość godzin jakie spędza dziecko przy TV.

Zrozumiałeś, zrozumiałeś.... Pozdrawiam

ivf

New member
hehe miałem identyczny bodziec do zakupu cienkiego TV ;)

w zupełności starczał mi 32" philips CRT, ale zajmował za dużo miejsca, a mieszkanko malutkie, teraz nowy TV wisi na ścianie, a dziecko będzie miało w końcu miejsce na zabawę.. poprzednio jedynym wolnym miejscem było miejsce pod biurkiem z komputerem, a tam nie chciałbym zabawek podczas ich używania..

telewizor wisi tak wysoko, że głowa od zadzierania boli, ale jest bezpieczny..

Do góry