niedroga miniwieża z wejściami cyfrowymi

merfior

New member
Cześć,

Proszę o Waszą pomoc. Szukam miniwieży w okolicy 1000 zł.
Mógłbym sie szarpnąć na Denona, ale nie pasuje mi jego ... wymiar na głębokość (nie zmieści mi się do regału :)
Pianocrafty są z tego co widzę płytsze (<30 cm) więc dały by radę ale są za drogie.

Mój TV ma wyjście optyczne, hdmi, słuchawkowe, euro scart.
W podanej cenie widzę:
1. Panasonic pmx70, ale nie ma wejście optycznego ani hdmi.
2. Philips btd7170 ma dvd (na którym mi nie zależy) i hdmi, ale wydaje mi się gorszą opcją od panasonica.
3. Pioneery mają w tej cenie wejścia cyfrowe, np hm32.

Zasadnicze pytanie: co tracę łącząc miniwieżę przez wyjście słuchawkowe? Czy tylko możliwość ustawień dźwięku w TV i konieczność operowania dwoma pilotami (kablówka kanały, miniwieża głośność) czy również jakość dźwięku?
Czy w moim przypadku powinienem się rozglądać wyłącznie za miniwieżami z wejściem optycznym / hdmi?
Wyczytałem że można jakoś przez Euro scart, ale czy to ma naprawdę sens w przypadku zakupu nowego sprzętu?
Którą z miniwież byście polecili?

merfior

New member
Co tracę łącząc głos z wyjścia słuchawkowego na RCA vs HDMI -> HDMI?
Z tego co wyguglałem, to nie powinienem wysłyszeć różnicy. Tak usłyszałem również w popularnym sklepie.
Wziąłem Panasonica, gra ok (dla mnie wystarczy), ale mogę zwrócić. Łącząc przez wyjście słuchawkowe muszę dać po ok. 60% głośności słuchawek i na miniwieży (z samego TV wystarczy 20%) co mnie trochę dziwi. Poza tym super. Ale jeśli zyskam coś więcej łącząc się przez optyka / hdmi to wezmę np Philipsa. Tylko czy Waszym zdaniem warto (pomijam DVD bo na tym mi zupełnie nie zależy). Panasonic ma lepsze opinie niż Philips.

akuma101

New member
Co tracę łącząc głos z wyjścia słuchawkowego na RCA vs HDMI -> HDMI?
Z tego co wyguglałem, to nie powinienem wysłyszeć różnicy. Tak usłyszałem również w popularnym sklepie.
Wziąłem Panasonica, gra ok (dla mnie wystarczy), ale mogę zwrócić. Łącząc przez wyjście słuchawkowe muszę dać po ok. 60% głośności słuchawek i na miniwieży (z samego TV wystarczy 20%) co mnie trochę dziwi. Poza tym super. Ale jeśli zyskam coś więcej łącząc się przez optyka / hdmi to wezmę np Philipsa. Tylko czy Waszym zdaniem warto (pomijam DVD bo na tym mi zupełnie nie zależy). Panasonic ma lepsze opinie niż Philips.

Na którym sprzęcie w końcu przystałeś ? Sam aktualnie jestem na etapie poszukiwań sprzętu w podobnej cenie... :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ja na Twoim miejscu udałbym się do MM czy S i posłuchał. Mi najbardziej w takim zestawieniu pasuje Panasonic. Jako jedyny z tych ma trój-drożne głośniki. Normalnie raczej nie przywiązuję do tego wagi, czy 2-, czy 2 i pół- czy 3-drożne, ale brzmieniowo Panas wg mnie wyraźnie odstaje od tych powyższych.
Nie wiem dlaczego inni mają zdanie, że tv przez jack 3.5 mm - 2xRCA zabrzmi tak samo. Wg mnie jest różnica, sam długo tak miałem i mnie to wkurzało.
Dodatkowo wiele telewizorów ma regulowane wyjście słuchawkowe - włącza lub wyłączająca głośniki tv lub nawet dostosowującą głośność słuchawek przy takim połączeniu. To akurat na plus dla słuchawkowego gniazda.
Natomiast lepiej już wyjść z telewizora gniazdami 2x rca i tak samo połączyć do wieży.
Brzmieniowo wybrałbym Panasa i połączył 2xRCA/2xRCA

Ostatnia edycja:
Do góry