Nie odebranie zamówienia Internetowego

m12

New member
Witam chciałbym zasięgnąć opinii fachowców od zakupów przez internet.
Czy istnieje możliwość nie odebrania zamówionego towaru w sklepie internetowym ( przy opcji odbioru osobistego i płatnością gotówką przy odbiorze - żadne tam przesyłki za pobraniem ) bez konsekwencji finansowych dla mnie ?

Niestety pierwszy raz mi się przydarzyła taka sytuacja i nie wiem jak z tego wybrnąć.

Zdaję sobie sprawę , że mam możliwość zwrotu towaru zakupionego na odległość bez podania przyczyny do 10 dni ale najpierw musiałbym zapłacić za dany towar a potem czekać do 7 dni (w/g regulaminu tego sklepu ) na przelew środków na moje konto.

Wiem , wiem że to bardzo nie fair wobec sprzedawcy ale trochę się pospieszyłem z zakupem , który w konsekwencji okazałby się nietrafiony.

Więc czy czekają mnie jakieś restrykcje finansowe ze strony sklepu ( chociaż nie znalazłem nic takiego w regulaminie na stronie internetowej) poza oczywistymi - brakiem możliwości ponownych u Nich zakupów ?

JackS.

New member
Bez reklam
Więc czy czekają mnie jakieś restrykcje finansowe ze strony sklepu ( chociaż nie znalazłem nic takiego w regulaminie na stronie internetowej) poza oczywistymi - brakiem możliwości ponownych u Nich zakupów ?
Mogą zażądać od ciebie poniesionego przez nich kosztu transportu. Jeśli się uprą, to w sądzie raczej wygrają.

Myślę jednak, że odpuszczą i nic od ciebie chcieć nie będą. Co najwyżej przy kolejnym twoim zamówieniu poproszą o przedpłatę.

sandokan4

New member
Jeśli przesyłki fizycznie jeszcze nie wysłali, to można anulować, a jeśli jest w drodze to można nie przyjąć, ale pewnie obciążą nas za transport - w obie strony.

pejotpe

New member
Bez reklam
Zgodnie z prawem możesz nie przyjąć przesyłki (nikt Ci tego nie zabroni), ale sklep pomniejszy Ci zwrot wpłaty o koszty przesyłki (obustronne, jak pisali koledzy, sprzedawca jak najbardziej ma do tego prawo i raczej z niego skorzysta).

m12

New member
Dziękuję za odpowiedzi ale jak napisałem w pierwszym poście zamówiłem towar w sklepie internetowym ale odebrać miałem osobiście w siedzibie firmy i tam też miałem zapłacić gotówką więc nic do mnie nie wysyłali ani ja nic nie wpłacałem im na konto .
Jak w takim wypadku wygląda brak odbioru osobistego przesyłki ?

Andrewan

Member
Nic się nie dzieje :) tylko sprzedawca będzie niepocieszony bo zarobek m cieka
Ale ja bym zadzwonił i przynajmniej poinformował o wycofani się z transakcji.
Może mają innego klienta.

JackS.

New member
Bez reklam
Dziękuję za odpowiedzi ale jak napisałem w pierwszym poście zamówiłem towar w sklepie internetowym ale odebrać miałem osobiście w siedzibie firmy i tam też miałem zapłacić gotówką więc nic do mnie nie wysyłali ani ja nic nie wpłacałem im na konto .
Jak w takim wypadku wygląda brak odbioru osobistego przesyłki ?
Sprawdź w regulaminie tego sklepu. Są sklepy w przypadku których odbiór osobisty oznacza zapłacenie oprócz ceny towaru jakiejś opłaty za transport towaru do tego sklepu, w którym zamówiłeś sobie odbiór. Mogą chcieć od ciebie co najwyżej tej opłaty, ale tak jak pisałem najprawdopodobniej nic chcieć nie będą.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ale ja bym zadzwonił i przynajmniej poinformował o wycofani się z transakcji.

od tego "rozwiazywanie problemu" powinno sie rozpoczac i na tym najprawdopodobniej by sie
zakonczylo.....
nie lepiej byc "facetem" i pogadac normalnie ze sprzedawca , niz pytac sie na forum "czy moga mi cos zrobic" bo popelnilem blad....?!

m12

New member
Ja wcale się nie migam od poinformowania sprzedawcy - broń Boże - tylko jak zawszę wolę przystąpić do rozmowy przygotowany jakie prawa ma Sprzedawca a jakie Ja obowiązki -tyle .
To jak z egzaminami najpierw uczysz się i podpytujesz co może być a potem na niego idziesz a nie walisz z marszu i z braku podstawowej wiedzy Egzaminator Cię punktuje .

z3

Member
Jeśli towar był pod zamówienie dla Ciebie (np firma zamawiała od kogoś coś czego normalnie nie ma) to na drodze sądowej bez problemu wygrają sprawę wzywającą Cię do zapłaty całości + odsetki (ponieważ sprawa będzie trwała jakiś czas).

Jeśli to był regularny towar to koszt transportu także bez problemu na drodze sądowej wygrają.

Andrewan

Member
Oj obawiam się że był by problem z tym są sądem. Nikt nie może ciebie zmusić do zakupu, Jeśli towar był na zamówienie to sprzedawca popełnił błąd nie biorąc zadatku na poczet zamówienia. Jego strata i jego problem.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry