NFS Shift 2 !!!!!!!!

Peek

New member
Bez reklam
Przyznam szczerze, że całkiem poważnie myślałem o zakupie, ale po pierwsze mam GT5, a po drugie dwójka podobna graficznie jest taka jak jedynka, która pod tym względęm nie ropzieszczała. Hot Pursuit nie kupiłem, bo według mnie to jest ciągła jazda na wprost... Shift już bliżej symulacji, ale jakoś ostatnio przestałem kupować NFSy i chyba się to nie zmieni. Moje następne wyścigi to Dirt 3, bo ostatnio ten gatunek kupuję tylko od Codemasters + GT/Forza.

rafib1975

New member
Widziałem komentarze od ludzi co już grali (ci z XBOXa już mają na piracie od weekendu) podobno większych zmian graficznych w porównaniu z Shiftem nie ma, ale trudniej się gra wiec wiecej można przy niej spędzic. I kilka innych typów wyscigów niż w jedynce ogólnie rzecz biorąc lepsze niz jedynka ale bez żadnego WOW!!! A dla konkretu nie jest już to NFS Shift jest to tylko Shift. Z tego gdzie cos wyczytałem już ma nie byc gier sygnowanych nazwą Need For Speed.

mataman

New member
Bez reklam
Będę miał wieczorem. Nie rozumiem tłumaczenia "bo mam GT5" też mam a nie ma to żadnego znaczenia.

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Trochę pograłem wczoraj na klocu i oto moje wrażenia:
Po dostrojeniu ustawień pada prowadzi się bardzo dobrze a fury już nie pływają
Dzwięk silników to absolutna rewelacja
System zniszczeń jest kapitalny - jeszcze raz: kapitalny
Grafika jest bardzo ładna - jedynie ząbki czasem straszą i gdyby dodać aax4 to byłoby pięknie
Po zrobieniu wielu bączków wystrzeliły mi opony a silnik po dłuższym żyłowaniu padł i oto chodzi
Wypadki są przepiękne i wyglądają realistycznie - takie dachowanie jakie miałem po spotkaniu z barierką nie zdarzyło mi się nigdzie indziej - zagracie to zobaczycie o co mi chodzi
Poczucie prędkości jest bardzo dobre (o to chodzi w ścigałkach - f3 czy gt5 tego nie dają)
Gra nie nudzi mnie tak jak Forza3 czy Gt5
Model jazdy jest dobry (z czasem się okaże czy tylko dobry czy może coś więcej)
Ilość torów nareszcie zadowala

Gram niebawem dalej i mam nadzieję że nie będzie gorzej.

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Mała aktualizacja z mojej strony: niestety stwierdzam że z modelem jazdy jest coś bardzo nie tak. Co? Ano to że przez pierwsze kilka/naście stopni wychylenia gały (testowane na każdym ustawieniu pada - skończyłem na czułości zero i martwej strefie zero ale tego czegoś nie da się wyeliminować, to zwykły błąd imo w modelu jazdy) fura praktycznie nie skręca, no skręca bardzo słabo czyli tak jak powinna i to jest ok - tak więc wychylamy lekko gałę a fura skręca lekko - wychylamy delikatnie bardziej - nadal skręca minimalnie - wychylamy leciutko dalej - jeb, fura skręca za bardzo - "łamie się" a my witamy się z bandą. To samo było w jedynce. Przeskok w sile skrętu kół w pewnym momencie wychylenia gałki jest tak duży że zwyczajnie nie ma mowy o precyzji. Wielka szkoda bo poza modelem jazdy (czyli najważniejszą rzeczą...) wszystko w grze jest super - nawet na replayach wygląda to super i w ogóle realistycznie jak w gt5 (nie jak w forzie3...). Fajna grafa ze sporą ilością bajerów (trzęsawka fury przy przyśpieszaniu, "rwanie" pobocza, błotko na szybie i inne takie), kupa torów, sporo aut, tuning, expienie, system zniszczeń i fizyka wypadków, kapitalny dzwięk itp. itd. Tylko model jazdy jest do dupy - "pojezdziłem" (popływałem?) dzisiaj mazdą rx8 super-cośtam-racing i na nordshleife nie dojechałem do 3ciego zakrętu. Jak próbowałem przejechać okrążenie bez dzwona to musiałem na nawet minimalnych zakrętach zwalniać do 40km/h. A wierzcie mi Panowie że w ścigałki gram od lat i naprawdę próbowałem wszystkiego w shifcie 2 bez skutku. Eeeh.

Luvczenko

New member
SierzantHarris - jak z tuningujesz furke napewno bedzie ci sie lepiej prowadzic ;) troszke cierpliwosci i daj shiftowi 2 druga szanse ;)

SierzantHarris

New member
Bez reklam
^^^^Polać Panu z góry!!! Wiem co pisałem i smutno mi z tym było ale...
Dałem grze przed godzinką szansę (skłoniły mnie tak rozbieżne opinie) i wszystko jasne - opony i zawieszenie to podstawa żeby jezdziło się fajnie a nie jak po pijaku. Zmieniam zdanie kompletnie - o ile nadal twierdzę że to nie symulacja to gra jest jednak bardzo przyjemna (zarobić trochę kasy i zmienić opony i zawieszenie) a model jazdy daje radę (deadzone 0 i czułość 1% - tak teraz jeżdżę). O ile niektórymi furami ledwo się da jezdzić (vide mazda rx8 racing) to ogólnie model jest fajny i daje frajdę (fajnie się da ślizgami robić zakręty na 3/4 gazu) i jak mamy dobre opony i zawieszenie to to "coś" co mnie tak wkurwiało zniknęło (już tak nie rzuca). Idę grać bo gra nabrała rumieńców (i czuć speed!!!). Polecam gierę bo pod kilkoma względami jest nawet lepsza niż Forza 3 - czuć prędkość, jest sporo tras i ogólnie się nie nudzi.

dredsons

New member
Bez reklam
Gra jest bardzo szybka i dynamiczna,model jazdy zupełnie inny niż w GT5 i F3. Przeciwnicy na początku wyścigu potrafią wkur**ć,potem już nie atakują tak zaciekle.Plusem jest pełne wsparcie kierownicy G27.Zabawa jest przednia,choć wydaje mi się że gra nie zagości u mnie tak długo jak GT5 czy F3.
@SierzantHarris
napisałeś że (fajnie się da ślizgami robić zakręty na 3/4 gazu) dla mnie to akurat minus,może z czasem się przyzwyczaję.Na jakim poziomie trudności jeździcie i czy macie wyłączone" wspomagacze"?

Peek

New member
Bez reklam
Panowie a czy jest coś takiego co strasznie mnie wk**wiało w demku jedynki a mianowicie - jedziemy, skręcamy lekko wszystko ok skecamy bardziej i wpadamy w taki sztuczny, nienaturalny drift, by po zmianie kierunku znów za chwilkę powrócić na dobry tor jazdy?

dredsons

New member
Bez reklam
Grając na kierownicy aż takich efektów nie ma,choć przy gwałtownym skręcie kierownicą faktycznie auto wpada w delikatny kontrolowany poślizg.

Luvczenko

New member
A co do samej gry... grałem w Gran Turismo 5, grałem w GRID, grałem w TDU2, grałem w Hot Pursuit... hmm co tam jeszcze ze ścigałek grałem... uj nie pamiętam :kom: dużo tego było ale wiem jedno... SHIFT 2 pozamiatał właśnie tymi wszystkimi grami równo... tak, łącznie z GT5 :eek:k: Gdyby takie rzeczy oferowało GT5 jak SHIFT 2 i stało na poziomie graficznym tym z GT5 to czułbym się jak w NIEBIE!!!

A tak, SHIFT 2 w moim odczuciu wgniata GT5 w fotel i to dosyć solidnie :-D prócz grafiki i ilości samochodów, to na 100%.

No cóż, pograłem z 4 godzinki i mogę jedno stwierdzić... na bank ta gra ma więcej możliwości tuningu aut, na bank ta gra ma więcej możliwości customizacji wyglądu auta, na bank ta gra ma więcej opcji grzebania w poszczególnych ustawieniach podzespołów samochodów, na bank ta gra daje więcej możliwości modyfikacji całego auta, na bank ta gra ma gorszą grafikę niż... Gran Turismo 5. Wybaczcie te ciągłe porównania do GT5 :cool:

Kolejna gra dla maniaków motoryzacyjnych... kopara mi opadła jak dachowałem swoją furą i skasowałem ją totalnie (urwane koła, drzwi maska, spoilery itp itd) Kopara opadła mi również kiedy przypadkowo wcisnąłem jedną ze strzałek... na ekranie podczas jazdy wyświetliło mi MILION statystyk dotyczących mojego auta... ciśnienie w oponach, temperatura, ich nacisk, ich obciążenie, ilość wykorzystywanej mocy auta, siłę przeciążania bla bla bla... raj dla świrów motoryzacyjnych :grin:

Na koniec powiem Wam tak, jeżeli macie ochotę na naprawdę dobrą grę wyścigową, gdzie czuć klimat walki i rywalizacji na torze, gdzie gnie się blacha, sypią się iskry a Wy walczycie z przeciwnikiem o milimetry to... kupujcie SHIFT 2 Unleashed.

Jeżeli natomiast podnieca Was patrzenie na piękne wirtualne fury, kręcenie chorych i nienormalnych czasów tylko po to aby móc się pochwalić przed znajomymi, tudzież lubicie czuć się grając w grę delikatnie oszukany i tak jakby wszystko było dodawane w ostatniej chwili to... kupcie Gran Turismo 5 :-D

mataman

New member
Bez reklam
Bez sensu jest porównywać Shifta 2 do GT5. Shift nie ma wjecej opcji ustawień auta czy tuningu, jezeli ktis tak twierdzi tzn że jeszcze sporo musi sie nauczyc w życiu.

Shifta 2 od GT5 odróżnia inne podejscie do wyścigów. Tu mamy rywalizację nonstop, efektowne kraksy i generalnie wiecej emocji. Model jazdy jest dosc specyficzny i nie każdemu przypasi, jest troche inaczej niz w jedynce, samochód aż tak nie lata po torze. Gra jest oczywiście świetna ale trzeba polubic specyfikę tej gry.

Od grida tez lepszy nie jest :p

Peek

New member
Bez reklam
Panowie co jak co, ale grafika to jest lepsza od GT5 już w w pierwszym Shifcie...

Ograłem demo jedynki i przyznam szczerze, że będzie to jedna z dwóch gier (plus top spin 4), które kupię w przerwie bez tytułów, które mnie interesują czyli od premiery Crysis 2 (25.03) do premiery LA Noire (20.05) Co daje nam 2 miesiące, więc spokojnie przejde Crysisa, Killzone a i na NFS znajdzie się czas.

Hot Pursuit rozważałem zakup, ale nie kupiłem, bo jak wspomniałem dla mnie to wałkowanie tego samego przez całą grą: uciekaj, zgnieć, uciekaj, zgnieć... Natomiast Shift jest serią o prawdziwych wyścigach, a w jedynkę nie grałem, więc dwójka jest jak najbardziej wskazana ;)

edi7777

Member
Mnie tam jakoś ten shift 2 nie zachwyca - wkurzające jest to że się tak kręci widok z pozycji kierowcy. Przez to nie można dokładnie czasem określić w zakrętach jak jechać. Że innych kamer nie używam to to przeszkadza. A generalnie jakbym miał ocenić grę w porównaniu z innymi w które grałem to: Forza3 > GRID > GT5 = Shift przy czym Shift to kompletnie inny rodzaj gry od GT5;)

Do góry