Witam. Podepnę się pod temat.
Posiadam telewizor LG OLED65B8PLA i mam problem z dźwiękiem po ARC z amplitunerem Pioneer VSX-527-K włączając między innymi Netflix'a.
Połączenia sprzętów wyglądają następująco:
TV ----- (HDMI/ARC) ---- amplituner
XBOX ONE ---- (HDMI) ---- TV
I teraz sytuacja wygląda tak (dźwięk cały czas po ARC puszczony na pioneera):
- kiedy na TV włączam netflix, na dzień dobry w głośnikach słyszę buczenie
- kiedy na TV włączam filmik z sieci po DLNA kodowany DD+ with Dolby Atmos, słyszę buczenie
- kiedy na TV włączam filmik z sieci po DLNA kodowany DTS, dźwięk przestrzenny śmiga aż miło
- kiedy z pendrive podpiętego do TV włączam film z DD+ with Dolby Atmos słyszę buczenie
- kiedy z pendrive podpiętego do TV włączam film z DTS, dźwięk przestrzenny śmiga aż miło
- kiedy na XBOX włączam netflix, 5.1 działa bez problemu
- kiedy na XBOX puszczam film z pendrive/DLNA (bez znaczenia czy DD+ z Atmos czy DTS), 5.1 działa bez problemu
Xbox One nie obsługuje ATMOS, w konfiguracji na sztywno ustawione DTS.
Jeśli zmienię w TV ustawienie ARC z auto na PCM, dźwięk idzie w każdym wariancie, ale niestety nie 5.1
Resetowałem aplituner i TV do ustawień fabrycznych. Niestety nic nie pomaga.
Kiedy kupiłem TV wszystko działało bez problemu, takie samo połączenie, ten sam sposób odtwarzania filmów. Jakiś czas temu robiłem udpate firmware'u w TV. Niestety nie dałbym sobie ręki uciąć, że to się zaczęło dziać bezpośrednio po aktualizacji bo przez jakiś czas nie korzystałem z kina domowego i TV.
Czy jest to możliwe, aby obecny firmware (05.10.10) powodował takie cuda?
A może problem leży po stronie Pioneera który nie obsługuje Dolby Atmos? Tylko dlaczego Netflix z xbox'a działa normalnie, a z TV buczy jak tylko uruchomie aplikację
Kable HDMI są dobrej jakości.
Ktoś jest w stanie podpowiedzieć, w czym może tkwić problem?
Posiadam telewizor LG OLED65B8PLA i mam problem z dźwiękiem po ARC z amplitunerem Pioneer VSX-527-K włączając między innymi Netflix'a.
Połączenia sprzętów wyglądają następująco:
TV ----- (HDMI/ARC) ---- amplituner
XBOX ONE ---- (HDMI) ---- TV
I teraz sytuacja wygląda tak (dźwięk cały czas po ARC puszczony na pioneera):
- kiedy na TV włączam netflix, na dzień dobry w głośnikach słyszę buczenie
- kiedy na TV włączam filmik z sieci po DLNA kodowany DD+ with Dolby Atmos, słyszę buczenie
- kiedy na TV włączam filmik z sieci po DLNA kodowany DTS, dźwięk przestrzenny śmiga aż miło
- kiedy z pendrive podpiętego do TV włączam film z DD+ with Dolby Atmos słyszę buczenie
- kiedy z pendrive podpiętego do TV włączam film z DTS, dźwięk przestrzenny śmiga aż miło
- kiedy na XBOX włączam netflix, 5.1 działa bez problemu
- kiedy na XBOX puszczam film z pendrive/DLNA (bez znaczenia czy DD+ z Atmos czy DTS), 5.1 działa bez problemu
Xbox One nie obsługuje ATMOS, w konfiguracji na sztywno ustawione DTS.
Jeśli zmienię w TV ustawienie ARC z auto na PCM, dźwięk idzie w każdym wariancie, ale niestety nie 5.1
Resetowałem aplituner i TV do ustawień fabrycznych. Niestety nic nie pomaga.
Kiedy kupiłem TV wszystko działało bez problemu, takie samo połączenie, ten sam sposób odtwarzania filmów. Jakiś czas temu robiłem udpate firmware'u w TV. Niestety nie dałbym sobie ręki uciąć, że to się zaczęło dziać bezpośrednio po aktualizacji bo przez jakiś czas nie korzystałem z kina domowego i TV.
Czy jest to możliwe, aby obecny firmware (05.10.10) powodował takie cuda?
A może problem leży po stronie Pioneera który nie obsługuje Dolby Atmos? Tylko dlaczego Netflix z xbox'a działa normalnie, a z TV buczy jak tylko uruchomie aplikację

Kable HDMI są dobrej jakości.
Ktoś jest w stanie podpowiedzieć, w czym może tkwić problem?