Need for Speed: Shift

Cyrian

New member
Troche poprawil zniszczenia w koncu cos tam sie gniecie i szyba szybciej zaczyna wypadac z ramy wyglada na to ze teraz filmik z porownania x'a do psa wygladalby identycznie :D

mietek099

New member
No i niestety jest tak jak myślałem. Nowy NFS powinien zwać się Need For Speed : Shit... szkoda. IMO grać się w to nie da (grałem bez wspomagaczy). Ani to symulator, ani też czysty arcade. Wchodzenie we wszystkie zakręty mimowolnymi "driftami" doprowadza do szewskiej pasji. Tak samo jak i długie i proste odcinki, na których nabieramy prędkości a auto przy tym zachowuje się jak balansujące pudełko zapałek (to samo przy poślizgach). BTW nie wiem dla jakich idiotów EA umieściło wspomagacze sterowania i hamowania. Przecież wtedy praktycznie auto jedzie samo. Idiotyzm...

EDIT:
Zauważyłem też zbyt duży "dead zone" przy skręcaniu no i auto reaguje zbyt późno.

dariuszd1

New member
A ja nie zgodzę się z mietkiem, Shift wymiata. To bardzo wciągająca i świetna gra. I mówię to grając w pełną wersję już jakiś czas. Dynamika jazdy jest świetna i to, co było w undercoverze nieudanym zupełnie, tutaj nie ma miejsca. Graficznie też jest bardzo dobrze. Pozatym to pierwsza chyba gra dla mnie, gdzie na widoku z wnętrza samochodu (oczami kierowcy) jeździ się najlepiej!! To zawsze przeszkadzało, a tutaj jest to świetnie rozwiązane.
Gra, na którą nie żałuje się wydanych pieniędzy.

mietek099

New member
IMO widok z oczu kierowcy też nie jest najlepszy. Niby widoczność jest odrobinę lepsza niż w innych grach, ale jeśli lekko udeżymy chociażby w samochód przed nami, maska odgina się automatycznie tak, że nic już nie widać. Ktoś może powiedzieć, że to "realizm", ale mi to z pewnością nie sprawiało radości podczas wyścigu. Co do grafiki to się zgodzę. Gra prezentuje się okazale.

mataman

New member
Bez reklam
A ja nie zgodzę sie z tobą dariuszd1. Gra jest do bani i mówię to grając w pełna wersje juz jakis czas. Non stop uslizgi na zakrętach. Gdy zmieni sie ustawienia jest trochę lepiej ale i tak jest słabo. Moze ją jakos zmęcze bo z przyjemnością nie ma to nic wspólnego. Żałuje każdej złotówki wydanej na tą grę.

gadulinho

New member
Bez reklam
A mnie się SHIFT podoba, a już na pewno w porównaniu do beznadziejnego na całej lini DIRTa 2 ;)

Jak jeszcze troszkę stanieje, a do tego czasu nie wyjdzie GT5 to kupie na bank :p

Ostatnia edycja:

Bambolo82

Banned
Po zagraniu w demko NFS: Shift nasuwają mi się takie oto refleksje:
- dobrej jakości audio, w tym efekty przestrzenne 5.1 na amplitunerku robią
wrażenie
- grafika jest bardzo nierówna: leśna trasa w SPA jest nawet ładna, ale
Londyn jest brzydki jak noc; jest szaro, buro, elementy dorysowują się zza
takiej mlecznej-pseudo-mgły, zero estetycznego cieniowania otoczenia i aut
- pojazdy są średnio-ładnie zrobione; niszczą się, ale są brzydkie jako takie;
- jakoś nie czuć podniecenia jeżdzenia autami w Shift'cie, chyba dlatego że
pojazdy są brzydko wykonane i są pomalowane jak w cyrku; jakoś nie czuć
MARKI aut i szacunku dla wielkich koncernów samochodowych
- poziom trudności jest spory (po wyłączeniu wspomagaczy),
- dobre wrażenie prędkości

W sumie: jakość gry NFS: Shift jest typowa dla większości mainstream'owych gier multiplatformowych, czego się jak najbardziej spodziewałem; jest bardzo przeciętnie jeśli idzie o grywalność i słabo graficznie (zwłaszcza względem typowego poziomu grafiki z gier eksluzywnych dla PS3 np. GT5 Prologue czy Motorstorm).

NIE KUPIE TEJ GRY. Podobnie jak cyrkowo-groteskowego DIRT 2. Wole dalej grać w GT5 Prologue i Motorstorm, w oczekiwaniu na GT5. Wole sobie kupić kierownicę do GT5, niż NFS: Shift czy Dirt 2.

Peek

New member
Bez reklam
Ja po troche dłuższym ograniu przyznam, że gra wydaje się troche lepsza, ale i tak uważam że Dirt 2 jest lepszy. Modele samochodów są bardzo ładne, fajnie pomalowane sprawiają wrażenie uczestniczenia w prawdziwej serii wyścigowej. Trasa w Londynie fajna, ale za to SPA całkowicie skaszanione.

Dirt 2 póki co jest i pewnie pozostanie najlepszą ściganką w tym roku (nie rozumiem tu Bambo, który chwali Motorstorm, a przecież tam to dopiero samochody plywają!!!) Shifta oceniiłbym 8/10 nie wiem czym podniecają się dziennikarzyny z N+ i PSX.

Kupiłbym za 50zł nówke.

debeef

New member
Bez reklam
Mnie się całkiem podoba choć kuzynek po paru wyścigach zdobył Pagani Zondę z demka (nie za szybko czasem) i tylko czas sprawił mu jakikolwiek kłopot. Trasy są diametralnie różne dlatego trudno je porównywać. Mnie się spodobał patent z przygrzmoceniem kara to słaba widoczność na chwilę co jest o niebo lepszym pomysłem niż odejmowanie sekund.

mietek099

New member
Ja się lekko poprawię i dodam, że znalazłem ustawianie "dead zone" i czułości sterowania. Natomiast drugą sprawą jest to, że to i tak nic nie zmienia w sztampowym i maksymalnie zjechanym jak dla mnie modelu jazdy. Zatem podtrzymuję - grać się nie da.

azet

Member
Bez reklam
nie wiem czy na ps3 inaczej chodzi jak na PC, ale jak trochę pojeździłem stwierdzam że gra polega tylko na umiejętnym ślizganiu się, tak też jest na ps3 ? to badziew jest :p

dariuszd1

New member
Mam gorącą prośbę do Was. Potrzebuję savegame do NFS Shifta na PS3, ponieważ mój poprzedni został na starej konsoli, która ulega uszkodzeniu. Dane z niej mimo posiadanego backupu nie są możliwe do przeniesienia na nową.

Byłem w momencie gdy miałem już odblokowane wyścigi światowe ale może być też jakiś inny save, np. końcowy po całkowitym ukończeniu gry.
Proszę o wiadomość na priv osoby, która będzie mi mogła pomóc. Save z gry zgrywa się na pendriva i można go następnie wysłać mailem, który bym podał.

pozdrawiam.

bandi

New member
Ja napiszę tak - gra jest fajna ale do czasu! Grając szybkimi furami, takimi jak Zonda i obijając się od bandy mamy wrażenie że dostajemy TURBO a nie zwalniamy, przy okazji nie mamy problemu wyprzedzić przeciwników więc w tym momencie moja przygoda z tą pozycją zaliczyła wielkiego ENDa!

Peek

New member
Bez reklam
Ja szczerze mówiąc miałem kupić teraz, bo staniały, ale tak naprawdę nie kupię, bo raz, że mam Forzę 3, a dwa, że Shift tak naprawdę żadną megarewelacją nie był. Z zaległości 2009 został mi tylko Tekken, NBA 2K przesunąłem na ten rok, na wersję 11.

yarcoos

New member
Demo mnie nie wciagnelo; moze dlatego, ze "Biblia" wyscigow jest dla mnie Burnout.
Ale w piatek bylismy ze Szwagrem w MM i ku mojemu zdziwieniu wrzucil sobie do koszyka kolekcjonera Shifta. No ok- pomyslalem- Twoj wybor, w innym juz supermarkecie dobralismy czteropak ;) i juz po powrocie plytka wyladowala w slimie.
Jak zaczelismy o 14- skonczylismy o 20, bo... trzeba bylo dziecko wykapac i polozyc spac :D

Przypadla mi ta gierka do gustu- jako rozluzniacz miedzy "ciezszymi" tytulami, dodatek do czteropaka i co kto jeszcze tam chce dodac...

Fajne jest to, ze przy wyscigach sa dodane nicki z zakladki konsolowej "znajomi", oznacza to, ze przy kazdym wyscigu widnieje najlepszy czas kolka Twoj lub Twoich znajomych; a nic tak nie podkreca, jak rywalizacja- w tym przypadku online lub offline.

GPodsumowujac: wlasnie na Allegro wystawilem Bayonette (ktos chetny :p)- moje ostatnie rozczarowanie, a biore dzisiaj w MM "szifta".

Do góry