NC + mediabox i jakość sygnału

dadus18

New member
Witam, borykam się ostatnio z problemem ustawienia dobrej jakości sygnału na dekoderze NC+ mediabox+.

Czasza 80cm, do tej pory konwerter twin inwerto, podłączone 2 dekodery jeden z tv Orange(czarny hd), drugi mediabox+, na orange nigdy nie było problemu z odbiorem programów w jakości HD, na mediabox+ przy deszczu czy wietrze widoczne zacięcia, duże piksele. Wczoraj zamontowałem nowy konwerter quad firmy MACLEAN TV SYSTEM, z opini wynikało że sprawuje się bardzo dobrze. Oczywiście instalacja zrobiona starannie i dokładnie, dodany nowy dekoder NC+ Wifibox do multiroom i dodatkowy kabel do Mediabox+.

Efekt taki że na Wifibox jakość i moc sygnału na poziomie 87/90%, na dekoderze z orange 99% i informacja iż sygnał jest zbyt mocny, a na mediabox uzyskuje ledwie 47/50% jakości sygnału i obraz dość często się zacina i wywala piksele w hd.

Może ktoś ma jakąś radę co do tego zestawienia?? Konwerter chyba spełnia swoje zadanie, próbowałem na wszystkie sposoby regulować czaszę, ale nic z tego. Dlaczego jest taka rozbierzność na 3 dekoderach???

Pozdrawiam.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Może ktoś ma jakąś radę co do tego zestawienia?? Konwerter chyba spełnia swoje zadanie, próbowałem na wszystkie sposoby regulować czaszę, ale nic z tego. Dlaczego jest taka rozbierzność na 3 dekoderach???

Pozdrawiam.

A to akurat proste jest . W zdecydowanej większości przypadków dekoderów skala jest podawana w wartościach liniowych (czyli procentowych ) jest to wartość umowna .Na jednym dekoderze jest 90% a na innym 87% a jeszcze na innym 95% .Naprawdę wartość powinna być podawana w postaci logarytmicznej (czyli tak jak w profesjonalnych miernikach)

Najlepszym sposobem przy ustawieniu anteny jest używanie miernika ,który wkręca się bezpośrednio do konwertera ,koszt wysokiej klasy miernika to nawet 3000zł .Taki miernik pozwala zmierzyć wszystkie wartości łącznie z kątami azymutu ,poziom błędów BER , błędów modulacji MER ,stosunek S/N a także umożliwia identyfikację satelitów

myty

New member
Za 20PLN można kupić na portalu aukcyjnym SatFinder. Dla amatora zupełnie wystarczy,

pozdrawiam myty

Do góry