nbox Hdtv i recorder

matiashek

New member
Witam dziele z sasiadem antene to odbioru tv N. Ma my 1 konwerter na dwa tunery. Zamierzam sobie wymienić mój tuner na recordera.Wiem że potrzebuje monblocka aby go używac.I tu moje pytanie czy bede mogł sobie wymienic na recordera jednocześnie żeby nie pogorszyć odbioru mojemu sasiadowi co potrzebuje aby wszystko grało.Aha i oczywiście on (sąsiad) by był podłaczony na tym starym konwerterze

crasher

New member
matiashek napisał:
Wiem że potrzebuje monblocka aby go używac
Potrzebujesz TWIN a nie Monoblock a konkretniej w twoim przypadku jesli dzielisz sygnal jeszcze z sasiadem to QUAD ewentualnie Monoblock Quad jesli chcesz dodatkowo sygnal z Astry lub:
- 2xQuad (Astra i Hotbird)
- Quad (Hotbird) i Single/Twin (Astra).

matiashek napisał:
Aha i oczywiście on (sąsiad) by był podłaczony na tym starym konwerterze
Jesli sasiad ma byc na starym konwerterze to niestety musisz sobie zalozyc swoja antene :) Wasz aktualny konwerter ma 2 wyjscia, sasiad potrzebuje 1 wiec zostaje 1 wolny dla ciebie a ty potrzebujesz 2.

matiashek

New member
crasher napisał:
Jesli sasiad ma byc na starym konwerterze to niestety musisz sobie zalozyc swoja antene :) Wasz aktualny konwerter ma 2 wyjscia, sasiad potrzebuje 1 wiec zostaje 1 wolny dla ciebie a ty potrzebujesz 2.

Chodzi oto jak ja sobie dokupie tego twin to pod niego podłacze mojego recordera a obok bedzie stary konwerter pod który bedzie podłaczony mój sąsiad potrzebuje jakiejś szyny lub cośw tym rodzaju by umocowac obydwa urządzenia na jedną antene

A jak nie tak to może to bedzie odpowienie
http://www.allegro.pl/item363944404_konwerter_quad_monoblock_inverto_0_2db_gwar_5_lat_.html

Ostatnia edycja:

crasher

New member
matiashek napisał:
Chodzi oto jak ja sobie dokupie tego twin to pod niego podłacze mojego recordera a obok bedzie stary konwerter pod który bedzie podłaczony mój sąsiad
Nie zrobisz tak poniewaz jesli ustawisz drugi konwerter obok to bedzie lapal sygnal z innej satelity. W waszym przypadku oboje kozystacie z Hotbird'a

matiashek napisał:
To bedzie odpowiednie, przy okazji sasiad dostanie sygnal z astry w prezencie. Monoblock stosuje sie przy antenach o srednicy 80-90cm wiec jesli masz mniejsza to polecam wymienic.

acton777

Member
Bez reklam
Są prawie identyczne ;)
Ostatnio miałem jednak problem z Quadem Inwerto: nie puszczał częstotliwości 10719 na HB, załozyłem Maximum i poszło :eek:k: Tylko, ze ta częstotliwość jest dla C+, więc Ciebie nie dotyczyczy...
Patrząc na zdjęcie i opis wziąłbym Maximum (tez go mam), ma ruchomą obudowę ochroną dla łączówek. Małym problemem jest waga konwertera i wielkość "główki" ( na kiepskich antenach moze się urwać przy silnych wichurach!!)

crasher

New member
Osobiscie jakos nie mam przekonania do monoblock'ow ze wzgledu na te dziwne mocowania, przy antenach Triax mozna praktycznie obracac konwerterem bo ledwo sie trzyma, dlatego wole stosowac klasyczny zez + diseq ;)

Do góry