Zaiste masz sporo racji, tyle że w znacznej większości budżetowych ampli zwyczajnie tego nie odczujesz. Słabsze ampli nie pociągną tylu kolumn podłogowców, efekt będzie co najmniej przeciętny aniżeli dobre monitorki/surround'y. Przy mocniejszych klockach i końcówkach mocy to ma sens, ale przy tych ampli to się mija z celem.
Ja nie pisalem o kupnie podlogowek na tyly, a o doswiadczeniu ktore mozemy przeprowadzic w domu, natomiast piszac o kupnie, mialbym tu na mysli dobrej klasy monitory
Fakt jest taki, ze nie testowalem takich kolumn na ampli za 1000zl, a juz na SR6xxx i wyzej. Ten spokojnie daje juz rade (na dobrych mocnych monitorach), to samo bedzie z kazdym innym porownywalnym ampli.
Co do ampli, koncowek, mocy, to temat jest bardzo ciekawy i za jakis czas opisze swoje wrazenia.
Zgoda że liczą się wszystkie kolumny w zestawie. Tylko to by mialo większy sens gdyby wszystkie kolumny były ustawiane na Full Band. Przy odcięciu na 80Hz, co więcej jestesmy w stanie usłyszeć na tyłach? Przecież przeważnie surroundy posiadają te same przetworniki średnio i wysokotonowe co fronty, a za bas odpowiada sub?
Krzychu, ale w jakim sensie wiecej? Wiecej owszem, ale w porownaniu do malych pudelek, a raczej lepiej, a nie wiecej. Idac dalej, kupujac dobrej klasy surroundy, _zblizymy_ sie do klasy frontowych kolumn, a te jak wiemy sa rozne, od najtanszych do bardzo drogich. Brzmienie i jakosc dzwieku sie zmienia. To samo bedzie z tylnymi i centralnym. Z centralnym jest jeszcze "lepiej", bo ten w idealnym swiecie powinien byc taki sam (bardzo zblizony) jak fronty. Wierz mi ze tak jest.
Czepiliście się tylnych kolumn a w nich mało się dzieje
Dzieje sie bardzo duzo, a niekoniecznie bardzo czesto. Wszystko zalezy od konkretnego tytulu.
Jak ktos oglada melodramaty, to owszem, ale ja tu mam na mysli konkretne pozycje filmowe.
Jest przepasc, do tego co slyszalem na duzo slabszych surroundach. Tylne sobie nie plumkaja, a tworza calosc z frontami. To trzeba posluchac i bezposrednio porownac na konkretnych pozycjach, bo tak mozemy sobie fantazjowac bez konca.