Witam.
Na początek chciałbym wszystkim pogratulować sprzętu (bez wyjątku). Ja na razie jestem na etapie remontu mieszkania. Mój sprzęt nie jest godzien pokazania na tym forum ( TV Samsung UE40D6500, oraz wieże Technics - 20 letnia). Moim największym marzeniem jest kino domowe i jeżeli nie wygram w totka to spełni się dopiero za jakieś 5 lat (brak kasy).
Moje pytanie jest troszkę niezwiązane z tematyką tego forum. W wielu Waszych fotkach zauważyłem różnego rodzaju oświetlenie led. Ja u siebie mam sufit podwieszany z wnęką na taśmę led. Więc mam kilka pytań z tym związanych:
1. Jaką taśmę wybrać 12 v czy 230 v.(wolałbym 230v)
2. Czy taśma RGB (taką chcę użyć) świeci także na kolor biały
3. Długość taśmy to 15 m jak połączyć aby świeciła równym światłem na początku i na końcu.
Hej, wg mojego doświadczenia
1. nie spotkałem taśmy 230, nawet te gotowe do kupienia co wystarczy wtyczkę w gniazdko włożyć, również mają zasilacz. Ja mam z metra podłączone pod mocniejszy zasilacz.
2. taśma RGB jak sama nazwa mówi to red green blue, połączenie tych trzech kolorów daje kolor biały. Odpowiedź brzmi tak
3. przy 5m na końcu widać osłabienie światła. Ja najdłuższą mam 10m. Taśma RGB zasilana jest 4 przewodami: R, G, B i zasilanie. Dodatkowe podłączenie samego zasilania na 2/3 długości dało oczekiwany rezultat. Myślę, że przy 15m powinieneś dodatkowo dociągnąć do końca taśmy. Czyli łącznie w 3 miejscach: początek, w połowie i na końcu.
Niestety te taśmy mają zbyt cienkie ścieżki aby zasilić kolejne metry.