Następca TX-P50G30E, większy, który nie niszczy wzroku jak OLED?

Rafael86

New member

Witam serdecznie​

Tytuł tematu jest troszkę prowokacyjny, ponieważ już byłem zdecydowany na LG C, ale spotkałem w sieci kilka wpisów o tym, że ponoć coś dziwnego miało rzekomo LG zrobić ze swoimi OLEDAMI. Mianowicie, że niemałej grupie osób zaledwie 15 minutowy seans przyprawia o ból oczu czy głowy. Nie wiem na ile to prawda, więc postanowiłem zarejestrować się u Was na forum i rozprawić się z tym faktem lub mitem.

Aktualnie posiadam 13 letnią Plazmę z tematu, z której jestem bardzo zadowolony. Przyznaję, że kupno nowego TV to kaprys, fanaberia. Chciałbym po prostu jeszcze mocniej wejść w film poprzez większą przekątną ekranu. Projektor nie wchodzi w grę ze względu na hałas wentylatora.

Proszę zatem o pokierowanie mnie na odpowiedni tor. Moje wymagania wobec TV

1. Budżet max 6tyś, - zakup dopiero w lipcu, prawdopodobnie na raty 0% - jakieś Media Ekspert czy Allegro.
2, Przekątna 65 cali (jeśli da się więcej, czemu nie)
3. Priorytetem jest obraz, którego parametry nie mogą być gorsze od aktualnej plazmy.
Oglądam z 2.20-2.50m na wprost, czasem leżąc na łóżku metr od sweet spotu
4. Telewizor ma nie psuć wzroku, a być tak łagodny jak obecny. Preferuję naturalne, plastyczne barwy i czerń, jak moja plazma.
5. Oglądam wieczorem lub przy co najmniej w 80% zaciemnieniu za dnia (firany i rolety)
6. Nie interesuje mnie telewizja, bo od 2 lat nie oglądam, jednak mam sporą kolekcję filmów na DVD, których nie wydano na Blu Ray, dlatego tolerancja Materiału SD, tak łaskawa, jak w plazmie byłaby pożądana.
7. 70% filmów oglądam z nośników DVD i Blu Ray za pomocą peceta poprzez Cyberlink PowerDVD, resztę dzięki Chromecastowi 4 z serwisów typu Prime, Hbo Max, jeśli coś tam znajduję.
8. Nie interesują mnie gry i jak powiedziałem TV, jednak czasem lubię obejrzeć mecz przez Internet. Zatem piłka nie powinna się rozmazywać itp.

Jeśli mógłbym to uczynić to po prostu chciałbym taki TV, jak obecny tylko większy. Wiem, że jednak teraz to niemożliwe.
Wiem również, że nie jesteście w stanie zagwarantować mi długiej żywotności TV, ale proszę o wskazanie potencjalnego modelu, który ma albo długą gwarancję, albo po prostu opinię solidnie wykonanych, nieawaryjnych jednostek. Dużo złego czytałem o LG OLED, tzn. , że obraz super, ale babole na matrycach są, zwłaszcza na białym, i potrafią psuć się ponoć po kilku miesiącach.
Jako wieloletni posiadacz Panasa, naturalną rzeczą jest, że skłaniałbym się ku temu producentowi. Nie wiem czy jednak aktualnie ta firma robi tak solidne sprzęty, jak choćby w 2012 roku.
Czy PANASONIC TV65Z85AEG to dobry wybór?

A możę miniled PANASONIC TV-65W95AEG (Może droższy, ale za to żywotniejszy?)

Będę bardzo wdzięczny za odniesienie się do moich pytań i oczekiwań względem TV
Z poważaniem Rafał

Ostatnio edytowane przez moderatora:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Czasy się zmieniły dość dawno jednak....
Do tych warunków, potrzeb 65" - jest extra wyborem i najwyższy dostępny model mini led - 65C9K .
Kosztuje 7999 zł ale dla członków forum 6999 zł , przy przedpłacie 6299 zł z głośnikami Bang@Olufesn, nowy procesor TSR AI,
Matryca HVA 10 bit, 6500Cd/m2 , 144 Hz, największy kontrast w klasie 7000:1, system otwarty, wszystkie HDRy
Masz dla członków forum z pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł

Panasonic "trochę" odbiega od tych parametrów.
System zamknięty.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Też przechodziłem z Plazmy Panasonic na OLED. Po ustawieniu pod siebie oleda obraz super i nic mi wzroku nie psuło i nie psuje.
Po pięciu latach zmieniłem Oleda LG na Oleda LG... Kupiłem nowszy - większy. Poprzedni model dalej działa dobrze u rodziny.
Panasonic jak najbardziej produkuje (jeszcze, chcą zlikwidować dział TV) świetne Oledy, ale swoje kosztują...
LG kupisz taniej a też grają dobrze.
Możesz też zobaczyć Oledy Samsunga i Sony.

Rafael86

New member
Bardzo serdecznie dziękuję za zabranie głosu w mojej sprawie.
Przyznam szczerze, że mój budżet to bardziej C8K, ale obawiam się tej marki TLC. Jak ten producent ma się do renomowanych od lat firm jak Sony, Panasonic, czy LG? Chodzi mi o awaryjność sprzętu, serwis i żywotność? Dwa lata gwarancji to strasznie mało jak na TV. Przeciętny kowalski, jak ja nie chciałby znaczącej dla niego kwoty 5-6 tyś wydawać za kolejne 2 lata, bo tylko tyle wytrzymałby nowy TV/ Czy jakaś firma w tym aspekcie jest najpewniejsza? Jak tu wygląda polecane TLC?
Czy to TLC jest "wyrozumiałe" dla płyt DVD? Wiem, że sama wielkość matrycy już pogorszy odbiór, ale niestety DVD u mnie nadal bardzo się liczy w kolekcji filmów.
Planowałem zakup w ratach 0%, więc, żeby kupić na forum muszę jeszcze pozbierać grosza. Nie mniej dziękuję za ofertę.
Pozdrawiam

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
DVD na większym ekranie, jaki by nie był szału nie zrobi... Jednak rozumiem, że masz swoją kolekcję i chcesz oglądać.
TV mini Led jest jak najbardziej OK, gra dobrze, czerń może nie jak z Oleda, ale jest dobrze.
Co do żywotności TCL nie mogę się wypowiedzieć, nie miałem.
To duża firma, nawet bardzo duża i produkuje coraz lepsze sprzęty.
Na pierwsze ich egzemplarze było sporo narzekania w przeszłości, teraz z tego co można wyczytać jest znacznie lepiej.
No i do tego dochodzi też atrakcyjna cena w stosunku do telewizorów OLED. Jednak i te można kupić w dobrych promocyjnych cenach.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tylko na nowe oledy 65" musisz mieć duuuużo więcej kasy ...
TCL odkąd kupił wszystkie fabryki Samsunga i LG stał się nr 1.
Obroni się przed Twoimi wątpliwościami.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Te 2 lata to standard.
Ale możesz kupić LG serii G - ma pięć lat gwarancji.

Do góry