Witam serdecznie
Tytuł tematu jest troszkę prowokacyjny, ponieważ już byłem zdecydowany na LG C, ale spotkałem w sieci kilka wpisów o tym, że ponoć coś dziwnego miało rzekomo LG zrobić ze swoimi OLEDAMI. Mianowicie, że niemałej grupie osób zaledwie 15 minutowy seans przyprawia o ból oczu czy głowy. Nie wiem na ile to prawda, więc postanowiłem zarejestrować się u Was na forum i rozprawić się z tym faktem lub mitem.Aktualnie posiadam 13 letnią Plazmę z tematu, z której jestem bardzo zadowolony. Przyznaję, że kupno nowego TV to kaprys, fanaberia. Chciałbym po prostu jeszcze mocniej wejść w film poprzez większą przekątną ekranu. Projektor nie wchodzi w grę ze względu na hałas wentylatora.
Proszę zatem o pokierowanie mnie na odpowiedni tor. Moje wymagania wobec TV
1. Budżet max 6tyś, - zakup dopiero w lipcu, prawdopodobnie na raty 0% - jakieś Media Ekspert czy Allegro.
2, Przekątna 65 cali (jeśli da się więcej, czemu nie)
3. Priorytetem jest obraz, którego parametry nie mogą być gorsze od aktualnej plazmy.
Oglądam z 2.20-2.50m na wprost, czasem leżąc na łóżku metr od sweet spotu
4. Telewizor ma nie psuć wzroku, a być tak łagodny jak obecny. Preferuję naturalne, plastyczne barwy i czerń, jak moja plazma.
5. Oglądam wieczorem lub przy co najmniej w 80% zaciemnieniu za dnia (firany i rolety)
6. Nie interesuje mnie telewizja, bo od 2 lat nie oglądam, jednak mam sporą kolekcję filmów na DVD, których nie wydano na Blu Ray, dlatego tolerancja Materiału SD, tak łaskawa, jak w plazmie byłaby pożądana.
7. 70% filmów oglądam z nośników DVD i Blu Ray za pomocą peceta poprzez Cyberlink PowerDVD, resztę dzięki Chromecastowi 4 z serwisów typu Prime, Hbo Max, jeśli coś tam znajduję.
8. Nie interesują mnie gry i jak powiedziałem TV, jednak czasem lubię obejrzeć mecz przez Internet. Zatem piłka nie powinna się rozmazywać itp.
Jeśli mógłbym to uczynić to po prostu chciałbym taki TV, jak obecny tylko większy. Wiem, że jednak teraz to niemożliwe.
Wiem również, że nie jesteście w stanie zagwarantować mi długiej żywotności TV, ale proszę o wskazanie potencjalnego modelu, który ma albo długą gwarancję, albo po prostu opinię solidnie wykonanych, nieawaryjnych jednostek. Dużo złego czytałem o LG OLED, tzn. , że obraz super, ale babole na matrycach są, zwłaszcza na białym, i potrafią psuć się ponoć po kilku miesiącach.
Jako wieloletni posiadacz Panasa, naturalną rzeczą jest, że skłaniałbym się ku temu producentowi. Nie wiem czy jednak aktualnie ta firma robi tak solidne sprzęty, jak choćby w 2012 roku.
Czy PANASONIC TV65Z85AEG to dobry wybór?
A możę miniled PANASONIC TV-65W95AEG (Może droższy, ale za to żywotniejszy?)
Będę bardzo wdzięczny za odniesienie się do moich pytań i oczekiwań względem TV
Z poważaniem Rafał
Ostatnio edytowane przez moderatora: