Najtańszy Projektor LCD 720 i Ekran 2,5M

Integro

Member
Jak w temacie, szukam najtańszego projektora którego będę używał jako bajer do oglądania filmów w HD od czasu do czasu, ale i może się zdarzyć, że będę chciał za jego pośrednictwem skorzystać z komputera z tąd 720 aby obraz był czytelny. Do tego ekran na szerokość 2,5M sterowany elektrycznie na podczerwień (nie mogę znaleźć IR są same radiowe?).

Nadmieniam, że nie jestem wideofilem i nie będę robił tragedii jak obraz nie będzie żyleta, chcę tylko by był czytelny i nie bolały od niego oczy.

Odległość od ściany 3M, wieszany pod sufitem.

Ostatnia edycja:

sviru

New member
Bylo juz w innych tematach. 720p LCD to strata kasy. 3 letni model EPSONA kosztuje 3400 w detalu.

Chyba ze nie straszny ci zakup uzywanego -
Projektor Epson EMP - TW700 (1255571663) - Aukcje internetowe Allegro - pewnie urwiesz z 200zl i cena bedzie dobra - proj jeszcze na gwarancji.

Znacznie gorszy model
EPSON TW450 Na Gwarancji z Sierpnia (1269448262) - Aukcje internetowe Allegro

Nie pamietam czy tam jest korekcja trapezowa ale masz szift wiec nie bedzie ci raczej potrzebna.

Oprocz tego masz do wyboru Panasonisca 200 - nowy 3400...

Patrzac na ceny nowych FHD 3999zl... zakup 720p ma sens w trzech przypadkach:

1. uzywka TW700/680
2. przesiadka na nowy DLP
3. Chyba ze zupelnie ci nie szkoda kasy i zwyczajnie chcesz sobie kupic 720p.

sviru

New member
Branie bez 720p oznacza branie 1080p - czyli drozej.

Nie okresliles zupelnie budzetu w jakim sie poruszasz. Wiec jak mamy doradzic?

Integro

Member
Właściwie chciałem coś do 1,5k zł ale z tego co widzę to raczej niemożliwe.

Mam takie założenie, że kupuje modele które są na granicy opłacalności w stosunku cena/jakość.

Nie wiem za bardzo czy kupowanie używanych ma sens, może się okazać, że mają jakiś defekt, więc wole dopłacić te 200zł i mieć nowy.

Tak więc myślę, że 2,5k zł trzeba będzie wydać ale jeśli jest coś do 1,5k wartego uwagi to bardzo chętnie.

A jeśli chciał bym projektor tylko i wyłącznie do oglądania filmów, jaki najtańszy można kupić (sensowny).

pa3

New member
Bez reklam
Nie wiem za bardzo czy kupowanie używanych ma sens, może się okazać, że mają jakiś defekt, więc wole dopłacić te 200zł i mieć nowy.

Tak więc myślę, że 2,5k zł trzeba będzie wydać ale jeśli jest coś do 1,5k wartego uwagi to bardzo chętnie.

A jeśli chciał bym projektor tylko i wyłącznie do oglądania filmów, jaki najtańszy można kupić (sensowny).

używanych - z dużym przebiegiem raczej niema sensu, jeśli chodzi o LCD to dochodzi dodatkowo zużywanie się z czasem matryc, czego następstwem może być rozbieżność kolorów, itp. Co z tego że kupisz taniej jak niedługo będzie czekać cię wymiana lampy (to że producent napisał żywotność lampy do 3 tyś godzin, nie znaczy że w praktyce tyle ci wytrzyma).

Może zainteresuj się DLP - już od 2k zł kupisz nowy projektor HDReady z pełną gwarancją na sprzęt/lampę i masz spokój :eek:k:

Integro

Member
używanych - z dużym przebiegiem raczej niema sensu, jeśli chodzi o LCD to dochodzi dodatkowo zużywanie się z czasem matryc, czego następstwem może być rozbieżność kolorów, itp. Co z tego że kupisz taniej jak niedługo będzie czekać cię wymiana lampy (to że producent napisał żywotność lampy do 3 tyś godzin, nie znaczy że w praktyce tyle ci wytrzyma).

Może zainteresuj się DLP - już od 2k zł kupisz nowy projektor HDReady z pełną gwarancją na sprzęt/lampę i masz spokój :eek:k:

Myślałem o DLP ale czytałem, że mają efekt tęczy od którego ,,boli głowa" oraz mają bardzo nie ostry obraz więc urzywanie z PC całkowicie odpada bo nic nie odczytam.

jmacc

New member
Myślałem o DLP ale czytałem, że mają efekt tęczy od którego ,,boli głowa" oraz mają bardzo nie ostry obraz więc urzywanie z PC całkowicie odpada bo nic nie odczytam.

Bzdura jakas Ci powiem z ta ostroscia. Przeciez do prezentacji projektory DLP sa bardzo czesto uzywane :). Mi projektor zastapil monitor do komuptera i teraz piszcze tego posta uzywajac wlasnie jego.
Gdy jakis czas temu stalem przed podobnym wyborem rowniez naczytalem sie o efekcie teczy. Obawy byly duze ale zdecydowalem sie na DLP(benq w600) i nie zaluje. W zasadzie efektu teczy nie zauwazam a ogladalem juz na nim Sin City ktore podobno najlepiej sie nadaje do pokazania tego efektu :). Bralem pod uwage tez analogiczny cenowo model epsona(chyba tw450).

Integro

Member
Przeglądając oferty natknąłem się na coś takiego jak ACER V700. Z tego co JEST NAPISANE to robi 720 a do tego 3D. Mam zamiar równocześnie z projektorem zakupić telewizor 3D więc gdyby jeszcze projektor dawał rade to rewelacja:). A jak to wygląda w praktyce?

edi7777

Member
Powiem Ci że spokojnie możesz kupić projektor 720p do tej ceny. Gorzej, że jeżeli musi to być LCD to raczej się naszukasz używanego TW-700 lub Benq w500. Z DLP miałbyś łatwiej - ja kupiłem Benq mp735 za 1100zł i bardzo sobie chwalę. Tak przy okazji czemu wybrałeś LCD? Ja też chciałem LCD na początku ale jak zobaczyłem jakie rozmiary mają projektory LCD i porównałem obrazy to zdecydowanie wolałem DLP...

Integro

Member
Powiem Ci że spokojnie możesz kupić projektor 720p do tej ceny. Gorzej, że jeżeli musi to być LCD to raczej się naszukasz używanego TW-700 lub Benq w500. Z DLP miałbyś łatwiej - ja kupiłem Benq mp735 za 1100zł i bardzo sobie chwalę. Tak przy okazji czemu wybrałeś LCD? Ja też chciałem LCD na początku ale jak zobaczyłem jakie rozmiary mają projektory LCD i porównałem obrazy to zdecydowanie wolałem DLP...

Jak już nadmieniłem wcześniej, chodzi mi o efekt tęczy i ostrość obrazu. Ale ten ACER V700 pomimo, iż jest DLP to na papierze ma niezłe (chyba) parametry.

choina

New member
Gdy jakis czas temu stalem przed podobnym wyborem rowniez naczytalem sie o efekcie teczy. Obawy byly duze ale zdecydowalem sie na DLP(benq w600) i nie zaluje. W zasadzie efektu teczy nie zauwazam a ogladalem juz na nim Sin City ktore podobno najlepiej sie nadaje do pokazania tego efektu :). Bralem pod uwage tez analogiczny cenowo model epsona(chyba tw450).
Przed zakupem DLP jednak trzeba wcześniej upewnić się, że nie widzę tęczy. Ja zaryzykowałem i niestety musiałem odsprzedać praktycznie nowy projektor. Nie muszę chyba pisać, że straciłem na tym interesie:???: Mi tęcza nie pozwoliła się na filmie.

pa3

New member
Bez reklam
@buchi86

Kupując przez internet masz możliwość zwrotu sprzętu w ciągu 10 dni, bez podania przyczyny (popytaj się w sklepach czy dotyczy to również projektorów), wtedy możesz na spokojnie sprawdzić/przetestować i w razie czego oddać.

edi7777

Member
Nie rozumiem - co jest nie tak z ostrością w DLP? przecież masz w większości projektorów zoom i focusa - jeżeli będziesz mieć nie równy ekran to wiadomo, że z żadnego projektora nie uzyskasz na nim ostrego obrazu ale technologia LCD czy DLP nie ma tu nic do rzeczy - ostrość to kwestia tego jak ustawisz soczewki w projektorze...

a tak btw. widziałeś obraz z projektora LCD i DLP? Tak jak pisałem LCD jest z 3 razy większy niż DLP. Nie twierdzę że LCD jest gorsze ale wydaje mi się, że dobry projektor LCD kupisz za 5-7tyś. Do tego musisz mieć przygotowane pomieszczenie, a o tym nie wspomniałeś. No i dobrej jakości ekran. W DLP jest o tyle łatwiej, że jest większy wybór tych projektorów w niższych cenach a afekt wydaje się podobny/identyczny? Jeżeli Ci przeszkadza "efekt tęczy" którego osobiście nigdy nie doświadczyłem to kup projektor z szybszym kołem barwnym.

Jeżeli masz zamiar używać czasem projektora żeby obejrzeć film i to nie koniecznie w 720p (film, nie skalowanie) to raczej rozejrzyj się za projektorem uniwersalnym z jasnością w ok. 3000 i kontrastem jak najwyższym i najlepiej w 720p.

Ta niska półka HD Ready czyli Benq w600 wydaje się dobrym rozwiązaniem.

Może lepiej przedstaw swoją sytuację - jaki pokój, ekran, źródło, odległości... to coś się jeszcze dopowie. No i jak masz możliwość to pooglądaj gdzieś te projektory:)

Ostatnia edycja:

wUodek

New member
Ja mam Acera (Emachines) V700 i jestem bardzo zadowolony.
Bardzo cichy, idealny obraz a efekt tęczy zauważam tylko gdy szybko, specjalnie ruszam oczami. Przy normalnym oglądaniu jest niewidoczny.
Miałem też do niego podłączone PS3 i wrażenia niesamowite.

3D działa na takiej zasadzie że trzeba podłączyć kompa z karta graficzną NVidia która obsługuje 3D Vision oraz zakupić nadajnik z okularami który kosztuje około 500 zł.

Integro

Member
Nie rozumiem - co jest nie tak z ostrością w DLP? przecież masz w większości projektorów zoom i focusa - jeżeli będziesz mieć nie równy ekran to wiadomo, że z żadnego projektora nie uzyskasz na nim ostrego obrazu ale technologia LCD czy DLP nie ma tu nic do rzeczy - ostrość to kwestia tego jak ustawisz soczewki w projektorze...

a tak btw. widziałeś obraz z projektora LCD i DLP? Tak jak pisałem LCD jest z 3 razy większy niż DLP. Nie twierdzę że LCD jest gorsze ale wydaje mi się, że dobry projektor LCD kupisz za 5-7tyś. Do tego musisz mieć przygotowane pomieszczenie, a o tym nie wspomniałeś. No i dobrej jakości ekran. W DLP jest o tyle łatwiej, że jest większy wybór tych projektorów w niższych cenach a afekt wydaje się podobny/identyczny? Jeżeli Ci przeszkadza "efekt tęczy" którego osobiście nigdy nie doświadczyłem to kup projektor z szybszym kołem barwnym.

Jeżeli masz zamiar używać czasem projektora żeby obejrzeć film i to nie koniecznie w 720p (film, nie skalowanie) to raczej rozejrzyj się za projektorem uniwersalnym z jasnością w ok. 3000 i kontrastem jak najwyższym i najlepiej w 720p.

Ta niska półka HD Ready czyli Benq w600 wydaje się dobrym rozwiązaniem.

Może lepiej przedstaw swoją sytuację - jaki pokój, ekran, źródło, odległości... to coś się jeszcze dopowie. No i jak masz możliwość to pooglądaj gdzieś te projektory:)

Osobiście bardzo zależy mi aby obraz był wysokiej jakości oraz szczegółowy. Generalnie jestem pedantem i nawet małe zniekształcenia powodują u mnie złe samopoczucie. Ale wiem, że w tej cenie jaką zamierzam przeznaczyć na projektor cudów nie kupie więc się ich nie spodziewam. Do właściwego oglądania kupuje Tv 3d SAMSUNG LE46C750 oraz Kino domowe SAMSUNG HT-C6930W.

Generalnie pokój przystosowywuje do oglądania filmów w ciemności (rolety montowane na prowadnicach na skrzydle okna w 100% zaciemniające) oraz jak w temacie pytam o dobry ekran o szerokości 2,5M. Ekran elektryczny w rolecie opuszczany z sufitu przed TV, niech już będzie dobry bo raczej się nie zurzywa za bardzo więc nie będe go wymieniał (chyba że żółkną?).

Źródła obrazu najczęściej używane:

- Gry na PS3 720p / czasami 1080p
- Filmy Blu-Ray 1080P (nie skalowanie)
- Pc do Internetu
- Czasem jakiś film DVD

Do tego potrzeba porządnego sprzętu a na taki niestety nie mam:D więc szukam czegoś doraźnie, ale nie chce kupić szajsu. To będzie mój pierwszy projektor więc nie chciał bym się na starcie rozczarować.

Odległość ściana - projektor 2,5 Metra, i chciał bym uzyskać obraz na szerokość 2,5M.

Ostatnia edycja:

Integro

Member
Ja mam Acera (Emachines) V700 i jestem bardzo zadowolony.
Bardzo cichy, idealny obraz a efekt tęczy zauważam tylko gdy szybko, specjalnie ruszam oczami. Przy normalnym oglądaniu jest niewidoczny.
Miałem też do niego podłączone PS3 i wrażenia niesamowite.

3D działa na takiej zasadzie że trzeba podłączyć kompa z karta graficzną NVidia która obsługuje 3D Vision oraz zakupić nadajnik z okularami który kosztuje około 500 zł.

A zadziała to z filmem Blu-Ray z odtwarzacza 3D? Oczywiście nie nVidia tylko system taki jak ten montowany w TV (nie znam nazwy fachowej).

Zamierzam zainwestować w zakup okularów do w/w TV celem grania i oglądania filmów za ich pośrednictwem i jestem ciekaw czy na nich by to działało?

Do góry