brun napisał:
to że crt są oznaczone HD nie znaczy że HD wyświetlają, mam na sklepie 29" LG z oznaczeniem HD COMPATIBILE co znaczy że on ten sygnał przyjmie, ale nie wyświetli rozdzielczości HD, nie słyszałem o tv crt HD ready i wydaje się to fizycznie nie możliwe, zresztą jeśli crt wyświetlały by HD to po co były by nam plazmy i lcdki...
proszę mnie poprawić jeśli się mylę...
No to chętnie wyprowadzę Cię z błędu.
Wyświetlanie obrazu HD na CRT (cathode ray tube - czyli odbiornikach kineskopowych) jest oczywiście możliwe.
Co więcej, jakość obrazu HD (720p, 1080i lub 1080p) na dobrej jakości CRT bije na głowę obraz wyświetlany przez LCD. Kolory w CRT są bardziej naturalne, nie zmieniają się w zależności od kąta, pod jakim patrzy się na ekran (jak w LCD), gama barw jest pełniejsza, czerń w CRT jest czarna, a nie szara jak w LCD.
Poza tym jeśli masz CRT wyświetlający tryb 1080i (tryb w jakim nadaje N-ka i C+ HD), to na ekranie widzisz dokładnie to co jest nadawane, a nie tak jak w LCD lub PDP - to co skaler telewizora wykombinuje. Bierze się to z tego, że tryb 1080i jest trybem interlace'owym wymyślonym i dostosowanym do technologii kineskopowej. Telewizory LCD i plazmowe wyświetlają obraz progresywnie, co oznacza, że gdy mają wyświetlić coś w formacie 1080i muszą to wcześniej przekonwertować do trybu 1080p25 (czyli zrobić desinterlacing). Taka konwersja niesie za sobą pewne błędy. Błędy te są często widoczne przy wyświetlaniu szybko ruszających się elementów. W efekcie na przykład ruchomy pasek płynący na nSport na żadnym LCD ani plaźmie nie przesuwa się tak płynnie jak na dobrym CRT.
Jedyne czym CRT przegrywają z LCD, to ich wielkość i waga. Porządne CRT, takie które wyświetlają pełną rozdzielczość 1920 x 1080, kończą się na 24 calach i ważą przy tej wielkości ok. 40 kg. Podobno w USA są większe CRT HD, ale nie miałem przyjemności oglądania żadnego z nich, więc nie wiem czy tak jest faktycznie, a może tak jak europejskie CRT HD ready wyświetlają tylko ok. 800 linii.
Jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda HDTV na CRT, to wystarczy zaglądnąć na allegro.pl (
http://allegro.pl/4370_monitory_crt.html?id=4370&view=gtext&order=pd&change_view=1),
a w cenie ok. 200 złotych kupisz tam CRT zdolne do wyświetlenia 1920 x 1080. Aby podłączyć go do dekodera satelitarnego C+ lub N-ki albo do DVD będziesz potrzebował jeszcze konwertera HDTV YPbPr do VGA
(http://www.hdtv2vga.com). Do odtwarzania dźwięku potrzebne ci będzie albo kino domowe albo amplituner, najlepiej z cyfrowym wejściem optycznym.