Najlepsze ustawienia UE32F5500 - Prośba

tmcde

New member
Witam wszystkich serdecznie !

Parę dni temu zakupiłem SMART TV Samsung UE32F5500 i niestety nie mogę sobie poradzić z ustawieniem dobrych parametrów obrazu. Trochę się zdziwiłem że samsung w ustawieniach standardowych oferuje taka "kaszanę". Bardzo proszę użytkowników tych telewizorów bądź TV z serii 5 o podanie jak najlepszych parametrów. Korzystam z analogowej telewizji kablowej nie najlepszej jakości i tym samym kablem idzie do mnie naziemna cyfrowa.

Z poważaniem
Tomek

vanishHD

New member
Korzystam z analogowej telewizji kablowej nie najlepszej jakości i tym samym kablem idzie do mnie naziemna cyfrowa.

Jak to możliwe? Na jednym kablu obydwie?

Wracając do ustawień: ja po 2 dniach użytkowania wybrałem tryb Film + zmodyfikowałem pod siebie zmniejszając podświetlenie i zwiększając kolory. Nie wiem czy wolisz bardziej spokojne, czy ostre kolory?
Jak ci zależy to napiszę poszczególne składowe, ale mogą ci nie odpowiadać, bo ja wolę stonowany zestaw kolorystyczny.

tmcde

New member
Tak vanishHD z jednego kabla odbiornik wykrywa mi telewizje analogową i tv naziemną cyfrową.
Jeśli mógłbyś napisać dokładne swoje ustawienia to by było świetnie wraz z ustawieniami opcji zaawansowanymi i opcjami obrazu. Tak jak Ty wole ustawienia stonowane więc chyba trafiłem w 10 :) Dziękuję za szybką odpowiedź i proszę o porady innych forumowiczów.

vanishHD

New member
Tak vanishHD z jednego kabla odbiornik wykrywa mi telewizje analogową i tv naziemną cyfrową.
Jeśli mógłbyś napisać dokładne swoje ustawienia to by było świetnie wraz z ustawieniami opcji zaawansowanymi i opcjami obrazu. Tak jak Ty wole ustawienia stonowane więc chyba trafiłem w 10 :) Dziękuję za szybką odpowiedź i proszę o porady innych forumowiczów.

Kablówkę masz analogową z Multimediów? Bo ja może mam dostęp do większej liczby kanałów, ale o tym nie wiem :)

Moje ustawienia (szczególnie dobrze prezentują się wieczorem):

Tryb obrazu: Film
Podświetlenie: 15
Kontrast: 80
Jasność: 55
Ostrość: 100
Kolor: 60

Zaawansowane (opcje się powtarzają więc pisze raz): auto, wyłaczone, 0

Opcje obazu - tonacja: Ciepły 2 i reszta: auto, wyłączony.

tmcde

New member
Dzięki wielkie! Jak wrócę do domu to przetestuje. Ale wydaje mi się że te ustawienia dadzą nierealistyczne kolory... zobaczymy.
Co do kablówki to tak mam 13 kanałów z naziemnej cyfrowej i 26 kanałów z analogowej. Spróbuj zmienić sposób przeszukiwania na naziemne czy coś takiego.

anethka

New member
Witaj tmcde!
Mam ten sam problem. Udało Ci się uzyskać jakiś fajny obraz? Jakieś parametry?

Mam ten sam model tivika. Tata ma jakiś z serii "8" - jego obraz to taki typowy 2D (tak mi się wydaje). Generalnie jak się ogląda film, to uczucie jakby się było na planie filmowym... Czy w tym naszym modelu można uzyskać taki efekt?

Do góry