Nagłośnienie do projektora

Torholt

New member
Witam,

Mam trochę nietypowy problem.
Chciałbym dorzucić jakieś lepsze (niż domyślne) nagłośnienie do projektora, do którego aktualnie mam podpięty komputer po hdmi oraz chromecasta. Niestety projektor nie ma sensownego wyjścia audio i dźwięk po prostu spłaszcza.
Jako że komputer jest na przeciwległej ścianie do obrazu, a po drodze są drzwi tarasowe nie do końca mam jak puścić hdmi w jedną stronę do nagłośnienia i z powrotem do projektora.
W związku z tym myślałem o takim ustrojstwie jak ekstraktor hdmi Spacetronik SPH-SAE06 (nie mogę jeszcze dodawać linków), które siedziałoby przy komputerze i miało tam też podpiętego chromecasta - z niego wychodziłoby hdmi do projektora i toslink do nagłośnienia po drugiej stronie (jednego toslinka jestem w stanie zmieścić bez kucia w ścianach).
Jeśli chodzi o pokój to ma on około 40m (6,5m x 6m), z tym że jest podzielony wirtualnie na pół i część 'multimedialna' tego pokoju ma około 6,5m x 3m (na ścianę 3-metrową jest rzucany obraz, a przy drugiej 3-metrowej jest kanapa).
No i teraz nagłośnienie, tak na prawdę myślałem o wszystkim, ale z budżetem 3k (może ciut do naciągnięcia), tak na prawdę pozostaje chyba jakiś soundbar.
W związku z tym wszystkim mam 2 pytania:
1. Czy taki setup ma jakikolwiek sens?
2. Jakie nagłośnienie proponowalibyście w w/w budżecie?

Pozdrawiam,
Tomek

Torholt

New member
Po przespaniu się z tematem i przegadaniu go z żoną, byłbym też w stanie dać PC na drugą stronę.
Tym sposobem niepotrzebne byłoby to ustrojstwo, o którym pisałem w pierwszym poście - tylko 1 hdmi puściłoby się do projektora, a do nagłośnienia podłączony byłby pc i chromecast - co powoduje też to, że w nagłośnieniu potrzebne byłyby 2 hdmi in.
Mimo wszystko chciałbym i tak poznać odpowiedź na oba pytania z powyższego posta :wink:

Pozdrawiam,
Tomek

Torholt

New member
Nie wierzę, że nikt nie jest w stanie rozwiać moich wątpliwości :)
Jakby co to jeszcze w sumie mogę dodać, że głównie na tym nagłośnieniu oglądałbym filmy i grał w jakieś gierki, ale też czasami chciałbym posłuchać muzyki, acz jeśli chodzi o muzykę to nie jestem jakiś specjalnie wymagający.
Zdecydowana większość to byłyby jednak filmy tak więc Chromecast jest w wersji 3.0, a projektor to BenQ TH671ST

Niestety post pod postem, ale po jakimś czasie opcja edycji znika...

Pozdrawiam,
Tomek

ralfik77

Member
Bez reklam
Jakiś amplituner kina domowego 5.1 i do tego dwa głośniki pod stereo albo 5 i subwoofer,.do pełnego 5.1

To chyba oczywiste rozwiązanie.

Torholt

New member
Hmm, pełnego 5.1 nie jestem raczej w stanie osiągnąć w tym budżecie bez ciągnięcia kabli - z czym jak już wspomniałem jest raczej problem. Więc zostało by stereo, ale pytanie czy jakiś soundbar nie dałby rady dać lepszych efektów filmowych, bo tak jak już wspomniałem głównie służyłoby to do oglądania filmów. Poza tym piszę tutaj, bo chciałbym poznać Wasze propozycje dla wyżej wymienionych warunków, a 'jakiś' amplituner mogę kupić za 500 jak i 2000.

Pozdrawiam,
Tomek

ralfik77

Member
Bez reklam
No pewnie że możesz.
Zależy od ciebie, jak rozdzielisz budżet.
Ja bym proponował w takim razie amplituner kina domowego plus głośniki stereo plus subwoofer.
Czyli system 2.1

Modele to już sobie sam wybierz albo kto inny Ci doradzi.

Grajbelka to ostateczność, moim zdaniem.

Torholt

New member
Ok, dzięki za propozycję, czekam w takim razie jeszcze na potencjalne propozycje modeli.
W sumie jeszcze jedna rzecz (salon 40m, ale część 'multimedialna' 20m ma sporo ograniczeń...) - obraz rzucany z projektora zaczyna się na 80cm od podłogi, więc pytanie czy są na tyle niskie kolumny, które byłyby w stanie ogarnąć takie pomieszczenie?

Do góry