Na razie to dobre sprzęty w swojej klasie cenowej jak to pisze kiki. I w tym roku to się raczej nie zmieni. I moja wypowiedź dotyczy tv. Audio to inna bajka.
Gdyby nie to ,że przeważnie za takimi zakupami idą niemałe pieniądze ,powiedziałbym, bynajmniej bez cienia złośliwości...życieFirma Sony zna problem i .... ma to gdzieś.
Tu byłbym co najmniej ostrożny w tak zdecydowanych opiniach .Nie żeby umniejszać Sony,ale...Bo to, że Sony piękną robotę odwalił kilka dekad wstecz, nie podlega wątpliwości.
To jest chyba raczej wiadome i raczej bezdyskusyjne.miałem na myśli ich wieloletnią innowacyjność
Ten wpływ był , jest i mniej lub bardziej ale raczej będzie.No chyba ,że firma radykalnie zmieni swoje podejście do sprawy.generalnie wpływ na rynek i to przez dekady,
Ja też nie mam na myśli awaryjności.To jakby nieco inna sprawa.A "kwiatki" ,które przytrafiły się Sony trafiają się również innym firmom.Nie ma wyjątków.Kiedyś Dell wypuścił model laptopa ,który regularnie się sypał bo popełniono błąd już w fazie projektowej.Nikt tego wtedy nie zauważył i laptop trafił na sklepowe półki.Jak się trafiło na uczciwego sprzedawcy ,który znał temat to można było uniknąć takiego zakupu.nie awaryjność
Bez tych gratów świat mógłby nie być taki sam jak teraz.Walkman, Discman, CD z Philipsem, BD, Płaski ekran Trinitron, dyskietki 3.5 1.44MB, MemoryStick, Betamax, no i jeszcze drobnostka... PlayStation ; )
Warto jeszcze dodać, że był liderem w branży muzycznej w profi zastosowaniach (mixery itd), nie wspominając już o kamerach, aparatach.
Jak na mój gust ,dalej jest fajna.To była wyjątkowo fajna marka
Tak jest przez niektóre osoby zestawiana bo te firmy są obecnie na rynku.Ludzie oceniają to co jest teraz z tym co jest teraz.A sentymenty , że "kiedyś to było"...kto by pomyślał, że dziś jest zestawiana z Samsungami, TCL, LG czy Hajsensami ; )
W ten sposób akurat nigdy nie robiłem.Bez względu na markę.Nie w "ciemno" jak kiedyś.
Była fajna i jest fajna. A dlaczego jest obecnie zestawiana z chińczykami? Bo decyduje cena. Nie wiem jak w innych krajach ale u nas decyduje cena. Nie znam danych ale szukając przez ostatni czas tv i będąc bywalcem sklepów zdecydowana większość szukała tv w przedziale trzy, czterokrotnie mniejszym niż OLED Philips i MiniLed Sony, do których ja się przymierzałem. I mając budżet 10k na 65 cali nikt nie spogląda na TCL czy Hisense. A więc CCC.To była wyjątkowo fajna marka, kto by pomyślał, że dziś jest zestawiana z Samsungami, TCL, LG czy Hajsensami ; )
Jeśli taki np. chiński koncern TP Vision (m. in. marka Philips) straci w przyszłości patent na tzw. "Ambilight" .... to telewizory Philips spadną pewnie do drugiej dziesiątki (jeśli chodzi o globalną sprzedaż). Chociaż i teraz nie wiadomo które miejsce zajmuje Philips, bo od kilku lat nie można znaleźć rankingów TOP 10 globalnej sprzedaży telewizorów wszystkich marek.Czy trzeba się bać Chinoli?
Powiedziałbym ,że raczej trzeba im się mocno przyglądać.
Bo ich sprzęty nie będą wiecznie tak tanie jak są obecnie.
Jeśli nie poprawią jakości to ludzie w końcu przestaną to kupować.A jak poprawią jakość to i cena pewnie wzrośnie.
Jak na mój gust ,dalej jest fajna.
W ten sposób akurat nigdy nie robiłem.Bez względu na markę.
Nie wiem jak w innych krajach ale u nas decyduje cena.
TLC 75 cali kosztuje 9k. Też chora cena. A jakościowo do X95L dzień do nocy. Ma dwa tv TLC od grudnia zeszłego roku. I przez rok więcej z nimi problemów niż z wszystkimi innymi tv razem wziętymi jakie miałem w życiu. Coś za coś. To tak jak w budownictwie. Tanio nie będzie dobrze.Co do cen pokroju 10k za 65" to się nie dziw. Garstka osób decyduje się na taki zakup = mała przekątna, duża cena.
Weżmy takiego 77" A95L za ponad 20k. Chora cena.
Podobnie X95L 75" za 13-14k.
Niemal identycznie było w latach osiemdziesiątych z autami Volkswagena.Nie żeby same w sobie były jakieś cudowne. Były fajne na tle innych. Miedzy innymi dlatego bo inne były mniej fajne. Z różnych powodów zresztą.Nie pisałem, że nie jest. Z tą różnicą, że kiedyś była fajna na tle innych.
Dziś jest fajna, jak każda inna.
Ja raczej starałem się w miarę skromnych możliwości przed zakupem sprzętu zasięgać "języka".Ja robiłem zakupy w "ciemno", jak większość w tamtym czasie. Bo przecież nie 5, czy 10 lat temu.
Na giełdach, podjeżdżali handlarze z Rajchu, wcześniej były jakieś zamówienia i brało się Soniaki CRT w Trinitronie, jeszcze 4:3.
Nikt nie miał możliwości porównywania, bo nie było gdzie.
No i nieśmiertelnego Goldstara ART BCzasy magnetowidów Otake, czy Orion.
A tu Cię zaskoczę.Gwarancja oczywiście do bramy, a potem się nie znamy,
Pisałeś, że chińczyki zagrażają innym producentom. Więc napisałem, że chyba nie bo za dużo niedociągnięć. Zauważyłem, że dla Ciebie największe znaczenie ma rozmiar ale też chyba głównie oglądasz dobry materiał. A już słabszy materiał na 85 cali to efekt może być wręcz odwrotny od wow.A kto tu pisze o TLC i kto Ci każe kupować TLC, skoro masz jakieś awersje i problemy ze sprzętem - zapomnij o nim.