Nad c356

kondra1005

New member
drodzy forumowicze . szukam wzmacniacza i dostalem propozycje kupienia nowego NAD C356 za 2.500zl (przelicznik z funta). macie jakas wiedze na jego temat? ma chodzic z kolumnami JBL studio 580.

nikt nie mial okazji go slyszec ?? :(

Ostatnio edytowane przez moderatora:

maniekn274

New member
Bez reklam
dobry,mocny ,dynamiczny wzmak,przy energicznych klimatach rewelka.Do niego C 546 BEE I KOMPLET EXTRA,ale 2500 to i tak nie tak tanio.

LukeSky

Member
Bez reklam
Co do NAD'a to jest to dobra maszyna. Dodatkowo można ją rozbudować o DAC. Mam go, więc jak będziesz miał dodatkowe pytania to śmiało.

Co do ceny to rozumiem że na stałe mieszkasz za granicą i dlatego chcesz go tam kupić, czy tylko przejazdem. To dość ważne bo polityka firmy NAD jest taka że serwis jest dostępny tylko w kraju gdzie nabyło się towar. Zatem jeśli kupisz za granicą a potem wrócisz do PL i Ci dajmy na to coś się przytrafi, to serwisu w PL nie uraczysz jak nie kupisz od autoryzowanego dystrybutora.

Co do ceny, 2.5k za nówkę to dobra cena. W PL po rabatach 2.8k zapłacisz chyba że trafisz na wyprzedaż, przykładowo: OKAZJA! WYPRZEDAŻ! NAD C356 BEE Gwarancja PL (3306370019) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - tylko przy zakupie całego zestawu i wybranego dystrybutora można jeszcze coś urwać.

NAD w tej cenie praktycznie wymiata konkurencję. Oczywiście piszę to czysto subiektywnie.

kondra1005

New member
NAD juz kupiony . dorwalem za 450 funtow . teraz pozostalo mi okablowanie . musze go podlaczyc z moim kinem sony HT-DDWG800 .
co do powrotu do polski to raczej sie nie zanosi . niezbyt dobrze mi sie wiodlo . moze z glodu nie umieralem ale o takim sprzecie tylko pomazyc moglem. teraz nadrabiam braki z mlodosci ;)

kondra1005

New member
masz pomysl jak mam w najlepszy mozliwy sposob podlaczyc wszystko ze soba tak abym mial stereo ze wzmaka i jednoczesnie zeby moje jbl pracowaly rowniez w kinie domowym ?
w chwili obecnej do kina mam podlaczony dekoder sat (hdmi) ,z ps3 tylko dzwiek (optyczny) poniewaz do tv idzie bezposrednio hdmi inaczej trace 3D przepuszczajac przez kino , telewizor (optyczny) , laptop (hdmi )
troche pogmatwane :) i chyba z tymi optycznymi cos pokrecilem. pod spodem wklejam linka do zdjec tylow nada i soniacza HT-DDWG800
http://www.studio-22.com/nad/images/c356bee_rear.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n163/jeremiahwong/sonyddwg800/IMG_8948.jpg

Ostatnia edycja:

LukeSky

Member
Bez reklam
Moim zdaniem Twój amplituner Sony nie da rady zgrać się z NAD. Brak mu odpowiednich wyjść pre-out. Tym samym nie masz jak wyprowadzić sygnału z tego soniaka i wprowadzić do NADa. Chyba że coś przeoczyłem, wtedy na pewno ktoś mnie poprawi.

kondra1005

New member
drugi i ostatni rzad na lewo liczac od wyjscia na suba . z tego co widze to sa wyjscia audio . hm????????

WiTT

New member
Bez reklam
To są wyjścia Pass-through. Ten Twój Sony nie ma Pre-Out pod końcówkę mocy (m.in. wzmacniacz który zakupiłeś).

kondra1005

New member
dalem dalem lol .
jeden problem to nie broblem .
szukajac rozwiazania ...........
moge miec podlaczone kolumny zarowno do wzmacniacza stereo jak i kina domowego jednoczesnie? czy moze sygnal podczas przesylania z wzmacniacza stereo ze wzgledu na to iz beda do kolumn dochodzily rowniez kable z kina domowego sie pogorszy?
jesli moge, to wystarczy wtedy podpiac odtwarzacz cd do wzmaka i nie bedzie problemu. bede mogl je wykorzystywac tu i tu . :/
opcja 2:
kupic inne kino z wyjsciem pre-out ?jesli tak to jakie za rozsadna cene z hdmi 1.4 ?
ps.
gotuje juz sie od kombinowania . prosze o porade w jaki sposob to najlepiej zgrac aby mialo rece i nogi . im prosciej tym lepiej, byle kolumny pracowaly w stereo i w kinie jako frontowe.

WiTT

New member
Bez reklam
Nie ma tak łatwo, żeby podłączyć jednocześnie kabel od wzmaka jak i od ampli. Teoretycznie - teoretycznie - możesz przy włożonych zworkach podłączyć np. na górę kable od wzmaka a na dół od ampli. Tylko jak nie chcący włączysz i ampli i wzmaka to z dymem pójdzie komplet sprzętu. A i pytaniem jest czy włączonym jednym sprzęcie coś nie przejdzie na drugi (wyłaczony) - bardzo ale bardzo naciągana teoria i cholernie niebezpieczna.

Opcja 2: tak, wymienić ampli na nowe z Pre-Out. Obecne nowe mają praktycznie wszystkie HDMI 1.4.

Jest jeszcze opcja by dokupić switch/przełącznik na kable do kolumn. Podpinasz pod przełącznik kable od wzmaka i ampli, a w zależności co chcesz słuchać/używać, to przełączasz w switch'u. Minusem i dyskusyjnym jest jaką osiągniesz stratę jakości sygnału. Jest to dodatkowy element w systemie. Jeśli będzie słaby jakościowo, to i świetny NAD C356 tutaj nie pomoże.

Rozjaśniło się troszeczkę? ;)

keray

New member
Nic się nie spali,w dawnych czasach podłączałem pod jedne kolumny radmora z cd plus wzmak unitry z dekiem i robiłem porównania między kasetą a płytą , robiłem też miksy, dwa różne żrudła dżwięku jdedno głośniej drugie trochę ciszej i nic się nie uszkodziło, bo niby dla czego.

WiTT

New member
Bez reklam
Ano to stać się może, gdy masz zworki założone na zwrotnicę w kolumnach, na parę górną kable od wzmaka, na parę dolną kable od ampli, przy jednoczesnym włączeniu urządzeń wzmaka i ampli może wrócić prąd i spalić końcówki mocy zarówno w ampli jak i wzmaku.

Widocznie w Twoich Radmorach zwrotnica była prostszą konstrukcją i nie było takiego zagrożenia.

LukeSky

Member
Bez reklam
Trzeba się było zdecydować na NAD T748 lub inny, miałbyś wszystko jak trzeba i ten C356 być może nie był konieczny. Szkoda że od początku nie podzieliłeś się jaki jest CEL tych działań. Jak widać ma to znaczenie.

Ostatnia edycja:

kondra1005

New member
niby tak ale to kolejne w moim przypadku 150 funtow wiecej . i tak gruuubo przekroczylem planowany budzet . mialem sie zamknac w 1000 funtow . na chwile obecna jest juz 950 fuli a pozostal jeszcze cd i kable. po rugie to sugerowalem sie takze opiniami aby skupic sie na stereo lub 5.1 . co do 5.1 az tak strasznie mi nie zalezy i tak jezdze na mkv i dvx . natomiast stereo to cos gdzie obrazu brak i mozna skupic sie na otaczajacych dzwiekach a te ponoc lepiej brzmia wychodzac ze wzm. stereo.
wracajac do tematu.
przeszukiwalem rozne fora w poszukiwaniu rozwiazania i natknalem sie na dyskusje w ktorej to uzytkownik mial podobny problem co ja. dyskusja odbywala sie 3 lata temu wiec moze na runku pojawil sie taki przelacznik. 2 wzmacniacze i jedna para kolumn - elektroda.pl lub moze ktos wie gdzie cos takiego moge zamowic?

WiTT

New member
Bez reklam
Przecież tych rozdzielaczy jest pełno, od tanich po super-mega-audiofiiilsko drogie.
Instalacje multimedialne - Selektory (rozdzielacz) głośników :: Sklep.RMS.pl (hi-fi, kino domowe, akcesoria audio-video)

Oczywiście powtórzę sam siebie co napisałem już:
Minusem jest jak dużą osiągniesz stratę jakości sygnału. Jest to dodatkowy element w systemie. Jeśli będzie słaby jakościowo, to i świetny NAD C356 tutaj nie pomoże.

PS: o, ikar1975 podał chyba najsensowniejsze rozwiązanie - zwłaszcza że produkcja angielska, więc nie będzie problemu z dostaniem tego na wyspach :)

Ostatnia edycja:

kondra1005

New member
dzieki bardzo . musze pozbierac wszystko w kupe . troche przyznam jestem zaskoczony cena .w koncu to prosta konstrukcja .
chyba wroce (przynajmniej na razie ) do starych glosnikow w kinie a jbl beda sluzyly tylko do nad.
wlasnie go rozpakowuje i trzeba to jakos ogarnac bo miejsca pod tv zaczyna brakowac a o kablach za to juz nie wspomne. kolejny pilot na stole to gwozdz do trumny. kobitka mnie udusi .
ps.
wielkie podziekowania dla wszystkich ktorzy udzielili sie w tym temacie.
mam nadzieje ze bede mogl rowniez na was liczyc przy wyborze cd player oraz kabli laczacych cd z nad i tv z nad . poki co bedzie musial chodzic z ps3 pozdrawiam

LukeSky

Member
Bez reklam
Jak do NAD'a to idź za ciosem. C 546BEE CD Player - NAD Electronics

Raz że obsłużysz to pilotem ze wzmacniacza (więc żona będzie zadowolona). Dwa że idealnie spasuje się z tym modelem wzmacniacza.

Jeszcze co do twojego problemu, to mogę Ci zaproponować rozwiązanie pośrednie. Źródła, które masz pakujesz po HDMI bezpośrednio do TV. Z TV wypuszczać optykiem kabelek do wzmacniacza (konieczne będzie takie cacko: http://nadelectronics.com/products/dac/MDC-DAC) a Sony do żyda.

Oczywiście są minusy o plusy, sam zdecyduj co jest czym

- tylko dwa głośniki (żona będzie zadowolona)
- musisz posiadać TV, który obsłuży tyle urządzeń ile masz po HDMI
- TV musi mieć także wyjście optyczne
- dodajesz do NAD super DAC'a, który zdekoduje Ci każdy cyfrowy bit
- kolejny pilot mniej na stoliku (żona jeszcze bardziej zadowolona)
- nie masz w domu pseudo kina domowego (jak zainwestujesz w lepsze kolumny to uznasz że wcześniej chyba byłeś głuchy że zdecydowałeś się na taki wariant jak masz teraz)

Dużo mniej problemów, mniej pilotów, mniej kabli. Wszystko gra i buczy, a porty tam gdzie być powinny się nie marnują tylko pracują. Oczywiście musi Ci ten wariant odpowiadać oraz musisz spełnić warunki opisane.

Jeśli się nie mylę to masz TV 3D z wyjściem optycznym, zatem jeden warunek spełniony. Urządzeń z HDMI masz trzy, więc skoro masz TV 3D to i pewnie masz dość wejść HDMI. Czyli wszystko masz - popraw mnie jeśli się gdzieś pomyliłem.

Masz świetny klocek NAD, proponuję zobaczyć jakiś film w stereo i sam ocenisz czy iść tą drogą.
Brakuje Ci tylko DAC + CD i jesteś w domu, DAC'a sobie spokojnie sam zamontujesz to wpięcie na taśmie jednego modułu.

Minusem tego zestawu jest fakt że wszystko co idzie przez TV wymusza włączenie TV by dźwięk przeszedł do DAC'a w NAD. Nie martw się dekoderami, na każdym urządzeniu możesz ustawić w jakim formacie dźwięk ma iść do TV przez HDMI, tak aby nie był problemu z dekodowaniem DTS itp.

Co także jest do sprawdzenia zanim coś kupisz.

Ostatnia edycja:
Do góry