Na jakich płytach nagrywacie?

Kaceli

New member
Jakich płyt używacie do nagrywania? Nie chodzi mi o markę, ale o rodzaj - tzw. minusowe czy plusowe? Ciekawy jestem, ponieważ nie widzę kompletnie powodów do stosowania płyt DVD+R; nie dość, ze wymagają sformatowania przed nagraniem, to jeszcze są kapryśne i jeśli nagranie jest zarejestrowane ze źródła zewnętrznego (np. dekodera satelitarnego), to na płytę DVD+R nie można go skopiować w trybie high-speed, a tylko w czasie rzeczywistym czyli 1:1, co jest czasochłonne i upierdliwe. Dla płyt DVD+R tryb kopiowania high-speed możliwy jest tylko wówczas, gdy nagranie zostało zarejestrowane na dysk z tunera własnego nagrywarki.
Jaki więc może być powód stosowania płyt DVD+R? Czy mają one jakieś cechy, które - pomimo utrudnień - uzasadniają ich używanie? A może ja coś źle robię albo moja nagrywarka (Panasonic EH-57) jakoś "fiksuje"?

kazik74

New member
Płyty +R są kapryśne to fakt, choć może tylko przy nagrywarkach Panasonica. Mam dwie DMR EH50 i DMR EH68, więc wypowiedzieć się mogę jedynie w zakresie nagrywania na tym sprzęcie. Jak jest w przypadku nagrywarek innych firm nie wiem.
Coś nie tak z Twoją nagrywarką, albo Ty coś źle robisz bo na obydwu moich spokojnie da się kopiować z HDD na +R w trybie high speed, niezależnie czy materiał nagrany był przez tuner cyfry+ ( bo takowy posiadam ) czy ze zwykłej anteny. Fakt, że kopiowanie trwa trochę dłużej niż na -R ( płyta +R 4,7GB - ok. 18-20min, gdy na -R 4,7GB w granicach 12-15 ), ale da się przeżyć. Fakt że przy kopiowaniu na +R niejednokrotnie nagrywarka wydaje jakieś dziwne jęki, ale to też da się przeżyć.
Co do innych wad, które zauważyłem to:
  • Zdażyło mi się że na płytę +R materiał został źle skopiowany i np od ok. 90 minuty filmu następuje szatkowanie obrazu. Ale tu winną była raczej wadliwa partia płytek ( płyty TDK +R scratchproof z cake-u ), ponieważ mam również dobre nagrania na tych samych płytkach;
  • Niejednokrotnie nagrywarka w ogóle nie chce kopiować z HDD na płytę +R ( np. firmy Fujifilm ), gdzie przy płytach -R Fujifilm ( 4,7GB lub 8,5GB ) nie ma żadnego problemu;
  • materiał nagrany na płyty +R pomimo, że sfinalizowany ( a więc w formacie dvd-video ) nie jest odczytywany przez niektóre odtwarzacze dvd ( dziwne ale prawdziwe ). Koleżanka ma np. odtwarzacz LG i jeśli prosi mnie abym jej coś nagrał - muszę nagrywać na -R bo inacej jej nie odczyta.
Dlatego w dużej części zgadzam się z Tobą co do kapryśności płyt +R. Osobiście wolę zdecydowanie nagrywać na -R.
Ale np. ostatnio musiałem nagrać materiał na płytę 8,5GB lihgt scribe, i jeśli chodzi o taki rodzaj płyt w sklepach znalazłem tylko Verbatim +R.
Skopiowałem w high speed z HDD ok. 160 minutowy materiał ( nagrany w trybie SP ). Nie było problemu.

debeef

New member
Bez reklam
mnie zawsze dziwi, że wogóle są sprzedawane plusy, skoro plusów to one chyba nie mają, ja od zawsze używam minusów trzymam się Verbatimów i unikam innych rodzajów płytek dlatego nie bardzo Ci mogę pomóc. Mogę jedynie dodać, że kiedyś dostałem materiał na plusie i wogóle nie chciał ruszyć po czym dałem mu do nagrania Verbatima minusa i poszło bez problemów. Jednak to nie musiał być problem plus minus, mógł być to problem z firmą, moje DVD "Sony" wogóle nie akceptuje płyt "Sony" tak samo zresztą jak kiedyś miałem z konsolą ps2, która nie chciała czytać kopii zapasowych Sony.:)

Kaceli

New member
kazik74 napisał:
Coś nie tak z Twoją nagrywarką, albo Ty coś źle robisz bo na obydwu moich spokojnie da się kopiować z HDD na +R w trybie high speed, niezależnie czy materiał nagrany był przez tuner cyfry+ ( bo takowy posiadam ) czy ze zwykłej anteny.

Dokładniej wygląda to tak, że jeśli w widoku tabeli z nagranymi tytułami jest z lewej strony wykrzyknik, to przy próbie kopiowania w trybie high-speed otrzymuję komunikat: "Kopiowanie w trybie high-speed niemożliwe. Czy skopiować w trybie normal?" Jeżeli natomiast z lewej strony tytułu jest w tabeli znaczek płyty (elipsa) to kopiowanie high-speed na +R jest możliwe. Fakt, że trwa dłużej niż na +R o ok. 3-5 min. Z płytami -R takich "cyrków" nie ma. Po diabła więc męczyć się z +R? Czy mają one jakąś istotną cechę pozytywną (np. trwałość zapisu?), która uzasadniałaby ich używanie?

kazik74 napisał:
Fakt że przy kopiowaniu na +R niejednokrotnie nagrywarka wydaje jakieś dziwne jęki, ale to też da się przeżyć.

Da się przeżyć, choc mnie również bardzo niepokoi to "wycie" napędu, bo wydaje się czasem, że za chwilę to całe ustrojstwo się rozleci. I obym był złym prorokiem, ale cudów nie ma i chyba kiedyś rzeczywiście coś musi w środku pierdyknąć, bo przecież ten hałas nie bierze się z niczego tylko z jakiegoś tarcia (przynajmniej o powietrze, inaczej fala akustyczna nie powstaje :))

kazik74 napisał:
Co do innych wad, które zauważyłem to:
Zdarzyło mi się że na płytę +R materiał został źle skopiowany (...)

Mnie też zdarzały się rozmaite "przygody" z płytami (nagrałem na EH-57 około 700 płyt). Niektórych płyt "no-name" (z litości przemilczę nazwy) nagrywarka w ogóle "nie widziała" w napędzie, na niektórych odmawiała zapisu ("Niewłaściwy nośnik, włóż odpowiednią płytę"), ale podobny przypadek zdarzył mi się także z płytami DVD-R marki EMTEC czyli dawny BASF. Musiałem zwrócić do Media Markt całe opakowanie 50 szt. (bronili się jak lwy, ale w końcu ulegli).
Oprócz "hocków-klocków" z niektórymi płytami nagrywarka ma też parę innych "ciekawych" cech, m.in. "zabójcze" wprost menu, w którym wiele elementarnych i ważnych funkcji mieści się w opcji "do innych funkcji", a stworzenie "listy odtwarzania" niezbędnej do połączenia dwóch tyytułów (ciekawe z jakiego powodu) graniczy niemal z cudem. A przy tym instrukcja obsługi napisana jest tak, że dla jej "rozpracowania" trzeba by powołać "komisję śledczą".
Gwoli sprawiedliwości należy odnotować też zalety nagrywarki, z których niewatpliwie na czoło wysuwa się mozliwość superprecyzyjnego wycinania zbędnych fragmentów z dokładnością do jednej klatki, podczas gdy nagrywarki niektórych marek (np. LG czy Samsung) pozwalają wycinać jedynie fragmenty o czasie trwania większym niż 4 sek. Tak więc jeśli zdarzy się nam w Samsungu czy LG wystartować nagrywanie o sekundę czy dwie za wcześnie, to już nie będziemy mogli usunąć zbędnego fragmentu reklamy czy zapowiedzi albo trzeba go będzie wyciąć obcinając zarazem sekundę czy dwie filmu. A DMR EH-57 potrafi wyciąć każdy "śmieć" co do klatki nie naruszając właściwego materiału.

Ostatnia edycja:

gadzeciaz

Member
Bez reklam
Krótko na temat

DVD-R to najmniej przysparzające kłopotów płyty do nagrywania!!!
Mam za sobą doświadczenie (kilku marek-stacjonarnych nagrywarek:))
Stanowczo odradzam chłam firm XXXX/?????
Najlepsze i niezawodne to
TDK i maxell Taka jest moja opinia.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Verbatim ta marka jeszcze nigdy mnie nie zawiodła...
A co tego czy plus czy minus z tym różnie bywa w zależności od marki sprzętu.

Panasonic "woli" minusy, Philips plusy....
Ale generalnie z minusami faktycznie jest mniej problemów.

Do góry