Multimedialny odtwarzacz sieciowy

Szemot

New member
Przymierzam się do kupienia czegoś co będzie odtwarzać filmy MKV FullHD bez przycięcia. Niestety takich mój laptop nie potrafi zdzierżyć przycinając się a i do innych filmów trzeba kodeki które różnie działają z róznymi odtwarzaczami itp. Postanowiłem więc kupić coś co jednoczesnie nie będzie żarło tyle pradu co komp a i odtworzy wszystko. Szukałem w necie i znalazłem kilka głównie na stronie http://www.humanmedia.pl/oferta.html [humanmedia.pl] które wydają się całkiem dobre i kosztuja 600zł wzwyż. Ale są też tańsze kosztujące 350zł np FERGUSON ARIVA HD110 a z tego co widzę to formaty audio i video odtwarza te same więc czym się róznią? Nie miałem styczności z takimi odtwarzaczami więc jakbyście mogli jakiś doradzić z tych co podałem a także jakieś i inne wchodzą w grę. Wiadomo, że im taniej tym lepiej jednak limit ceny to max 1000zł Dysk sobie znajdę do niego oddzielnie. Zastanawia mnie też czy one odtwarzają serio wszystko. MIałem rózne odtwrzacze DVD Divx i kazdy miał coś czego nie odtwarzał badz coś przy czym się czkał. Czy kupujac sprzet za 600-1000zł mam 100% pewność, że nie będzie się ciął przy MKV 1080p przy sporym bitrate? Tzn zalezy mi, żeby odtwarzał wszystko od nowych formatów video MKV, takich zakodowanych w Divx7 czy WMVHD itp także przez zwykłe zakodowane w Divx5, Xvid itp. Zatem prosze o polecenie czegoś co odtworzy wszystko i nie będzie się czkał.

P.S. Czy na tych odtwarzaczach można odtworzyć filmy z BlueRay bądz HD-DVD przeniesione na HDD?

bubu54142

New member
Polecam Popcorn 110 lub 200.Odtwarzają praktycznie wszystko.Ale 100% pew ności nikt nie da.Na świecie jest masa filmów czasem w egzotycznych formatach.Mam całe ripy z BL a też i okrojone wielkości 4 Gb.Nie mam żadnego problemu.

Szemot

New member
No mówiąc o tym, że wszystko ma działać to mówie o popularnych. W odtwarzaczach DVD Divx jeden film działą a inny skacze. GSpot na kopie pokazał, że dokłądnie ten sam kodek, ta sama rozdzielczość iz bliżony bitrate a jednak jeden film idzie dobrze a inny nie. Wiec ja nie potrzebuję odpalić filmu w egzotycznym formacie badz do niczego mi nie potrzebnym rmvb ale np chciałbym, żeby absolutnie wszystkie MKV oraz AVI szły pięknie i bez zacięć.

No po Twojej wypowiedzi widzę, że miałes stycznośc z tymi odtawarzaczami bądz masz nawet w domu. Zatem mam dwa pytania:

1. Czy uważasz, że czymś się rózni np Taki Popcorn A110 o którym wspomniałeś od EGreat EG-M31B na tej samej stronie?

2. Czy na tych odtwarzaczach można odtworzyć filmy z BlueRay bądz HD-DVD przeniesione na HDD?

3. Czy one mają jakieś podłączenie do kompa? NO bo ligocznym byłoby aby tak było ale w opisie widze tylko możliwośc podłączenia HDD a nie mówia nic o kompie. Wiec co, mam wyjmować dysk za każdym razem jak chce załądować nowy film?

hojlo1

New member
Bez reklam
Szemot - jaką masz konfigurację laptopa?
(procesor, pamięć, grafika....czy moze sam model podaj)

Dlaczego pytam?

Komputer nadal jest najbardziej elastyczny we wszystkich formatach (jak mu mocy wystarczy, a o dziwo mocy nie potrzeba wiele, jak np. grafika odpowiednia...). :)

Szemot

New member
NO włąsnie komp nie jest odpowiedni. Core 2 Duo 1,5GHz 2GB Ram i GF 8600GM Podobno nVidia od wersji 8xxx ma swpomaganie HD ale w praktyce jak się okazuje tylko na stacjonarnych. a w laptopach dopiero od wersji chyba dopiero 88xx. Więc wszystkie 720p chodzą. 1080 jednak prawie zadnego się nie da a w mkv nie rusza wogóle. Kiedyś się dało o czym juz pisałem na innym forum gdzie mi polecali jakieś konfoguracje KMPlayera z kodekami CoreAVC a także nVidia Pure Video i własciwie jeszcze gorzej było i nawet chyba na tym czego spece nienawidzą czyli kodekpaki działało lepiej. W tej chwili odinstalowałem wszystko co się da i zainstalowałem Divx7 który ma także dekodowanie MKV itp i jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Nadal jednak filmy 1080 (poza naprawde niektórymi 1080i z rozszerzeniam .avi które mi chodzą) to FullHD na laptopie jest dla mnie obce. Dlatego chyba raczej pozostanę przy multimedialnym odtwarzaczu sieciowym

hojlo1

New member
Bez reklam
...czyli zgodnie z moimi przypuszczeniami masz laptopa odpowiedniego nawet do 1080p (chyba do ok 20Mbit nie będzie żadnego problemu, czyli z 90% filmów). ;)

Zerknij w prawy róg tej tabeli i zobacz swoją grafikę:
http://www.nvidia.pl/docs/CP/17536/PureVideo_Product_Comparison.pdf

Wystarczy np. pełną wersję Klite zainstalować i przy instalacji (czy później) skonfigurować kodeki pod akcelerację sprzętową.

KMP Player jest rewelacyjny pod tym względem (też trzeba tylko skonfigurować pod akcelerację) .

Ps - tajemnica jest ukryta w zmuszeniu programu do wykorzystania grafiki, zamiast procesora przy obróbce HD.

I jeszcze jedno - ostatnio full HD bez zacieć odtwarzałem na GF8400M (procek w notebooku 2,2GHz Athlon) właśnie przy pomocy akceleracji tej grafiki (Vista i MPHC z paczki KliteCodec...).

Szemot

New member
Ok, zajmę się tym jutro jak tylko będę mógł. Pomocy przecież nigdy nie odmówie :) Podchodze do tego jednak sceptycznie. Czemu? Bo jak m,owiłem koledzy z innego forum już to przerabiali ze mna. W KMPlayer miałem właczoną akcelerację sprzętową to raz. Dwa sięokazuje, ze lapropowa wersja GF 8600 nie ma sprzetowej akceleracji HD wobec czego dekoduje procek ktory jest za słaby. Wiadomo, że skompresowane materiały wymagają większej mocy obliczeniowej niż materiały mało skompresowane jak np te zapisane na płycie BlueRay a do BR minimalne wymagania to procek 1,6 Core2Duo. No ale zeby nie było iż puste słowa mówię to sprawdzę jutro i dam znać co i jak.

A w międzyczasie innych prosze też o pomoc w temacie tytułowym :)

hojlo1

New member
Bez reklam
...tylko za ja na tym "drugim forum" (jeżeli o tym samym myślimy) opisywałem, jak odpalałem 1080p na procesorze Duron 1600MHz (jednordzeniowy) i ATI na AGP 3450 (słabsza od Gforca 8400M).

Wszystko poszło bez zacięć (ale tylko wtedy gdy np MPHC mi na dole DXVA pokazywał, a KMP po naciśnięciu "TAB")

Czyli procesor o połowę słabszy od Twojego. ;)

Na notebooku zrobiłem przy GF8400M i ruszyło wszystko jak DXVA sygnalizowało.

Do tego CUDA też chyba działa(?):
http://www.nvidia.pl/object/cuda_learn_products_pl.html

Ps - koniecznie nowe sterowniki nvidii (nie muszą być producenta, bo pamiętam jak na którymś notebooku ruszyło , gdy ze strony Nvidii ściągnąłem ...dla urządzeń mobilnych) i potem tylko dobra konfiguracja odtwarzacza.

Ostatnia edycja:

Szemot

New member
OK, zatem ściągnałem, zainstalowałem kodeki i program wczesniej usuwając inne kodeki iniby chodzi lepiej niż było (mimoi iz przy takich kodekach i konfiguracji próbowałęm) ale nadal nie na tyle żeby można było oglądać. NIe znalazłem tez opcji akceleracji w opcjach kodeka. A w opcjach programu nie pamiętam gdzie to było. Szukam i nic. MOżesz przypoomnieć?

hojlo1

New member
Bez reklam
1. na innym forum (krajowe od Hd - linków nie wolno podawać...chyba nadal) jest dział PC Software i tam jest sporo o konfiguracji.

2. wystarczy np w googlu "dxva" przeszukać i np.:
http://forums.techarena.in/guides-tutorials/1192826.htm z obrazkami
czy:
http://nunnally.ahmygoddess.net/watching-h264-videos-using-dxva/
(to była kiedyś podstawa...)

Usuwanie kodeków jest zbędne (czasami szkodliwe) - trzeba w programie do odtwarzania umiejętnie jedna zablokować, inne preferować
(jest to w linkach).

Ps - właśnie dzisiaj kolejną kartę GF 8400GS do PCta wkładałem "sąsiadowi" i ustawienie MPHC pod DXVA spowodowało że CPU przy 1080p zeszedł z ok. 87% na 26%. (czyli zadziałało).

Ostatnia edycja:
Do góry