Nie jestem specem od telewizji, jestem dość techniczny, natomiast trzeba mi uzupełnić wiedzę. Mam następujący problem: W mieszkaniu teściowej jest instalacja Multimedii. Kiedyś był abonament na telewizję, ich dekoder i internet. Teraz rozwiązana umowa telewizyjna, został sam net. W domu 2 telewizory (sygnał rozdzielony zwykłym rozdzielaczem) - LG 26LD320 oraz Samsung LE40A451C1. TV LG odbiera kanały prosto z kabla - nie wiem czy jest to sygnał analogowy czy DVB-C (24 kanały z multiplexa i jeszcze jakieś za darmo z multimedii, jest tego koło 50-60 kanałów). Samsung z kabla nie odbiera nic, domyślam się, że to brak dekodera DVB-C. Zakupiłem zatem Opticum HDXC2 (DVB-C), podłączyłem pod samsunga i też niewiele wykrywa. Co prawda znajduje 7 kanałów ale kodowanych. I teraz istota problemu, co robię źle? Czy multimedia nadaje inny lub inaczej sygnał, którego nie mogę zdekodować i potrzebuję innego urządzenia, czy muszę ustawić jakieś konkretne parametry wyszukiwania? Podłączałem również dekoder DVB-T dla testu, lecz nic nie wykrył. Nie chcę abonamentu, bo mieszkanie często stoi puste, więc TV płatna jest zbędna, co mogę zrobić by odbierać darmowe kanały z kabla, przecież LG sobie z tym radzi. Nie chcę też nowego TV
Z LG nie jestem w stanie wyciągnąć informacji jak dekoduje te kanały, więc nie mam żadnej ściągi. Poproszę o uzupełnienie mojej wiedzy.