MPEG-2 a MPEG-4 ???

apq

New member
Witam.

Mam pytanie odnośnie tunerów stosowanych w televizorach LCD.
Mianowicie na przykładzie poniższego opisu:
Strojenie

Tuner analogowej telewizji naziemnej -TAK

Tuner cyfrowej telewizji naziemnej (MPEG-2) - TAK

Tuner cyfrowej telewizji kablowej (dla obsługiwanych operatorów) -TAK

Tuner telewizji HD H.264 (MPEG-4) (dla obsługiwanych operatorów) -TAK

Zgodność z CI+ (dla obsługiwanych operatorów) - TAK
Nie bardzo wiem jak powyższy opis zinterpretować:
czy w tym tv jest tuner telewizji naziemnej MPEG-4 czy go nie ma :?:
czy tak po prostu ten tv ma tuner naziemny MPEG-2 i MPEG-4 :?:

I drugie pytanie: na co mam zwrócić uwagę przy wyborze telewizora :?:

Z góry dziękuję za wszelaką pomoc:D

Pozdrawiam

Ares78

New member
Takie sformułowanie oznacza, że telewizor obsługuje oba standardy mpeg-2 i mpeg-4 także tutaj haczyka nie ma i tuner niezbędny do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej posiada. Jeśli chodzi o pomoc przy wyborze, to musisz podać warunki mieszkaniowe, jaka będzie odległość, do jakiej kwoty, dla jakiego sygnału jest kupowany.

apq

New member
Tuner telewizji HD H.264 - bez słówka naziemny to mnie zmyliło, ale skoro tak jest, ze jest to ok ;-)

Dzięki.

Co do wyboru to pomoc by się przydała...

Wstępnie wyłuskałem taki tv: Sony Bravia KDL-32W550

A co do moich parametrów odbioru to:
- ok 2 - 3 m od tv do oczu
- pokój 5 x 3 m
- fundusz do 3kzł (najchętniej widzi mi się Sony)
- na dzień dzisiejszy mam kablówkę UPC, lecz mam w długodystansowych planach jakąś satelitę zakupić, a przede wszystkim porzucić obecnego operatora kablowego (czyli dlatego pytam o naziemny MPEG-4)

Tak sobie czytam forum i jedni piszą, że na to trzeba zwrócić uwagę, inni znowu, ze to samo nie jest aż tak ważne... więc na jakie podstawowe rzeczy mam zwracać uwagę ?

Ares78

New member
apq napisał:
Tak sobie czytam forum i jedni piszą, że na to trzeba zwrócić uwagę, inni znowu, ze to samo nie jest aż tak ważne... więc na jakie podstawowe rzeczy mam zwracać uwagę ?

Fakt sformułowanie może wydawać się niejednoznaczne, ale ten model na 100% posiada tuner MPEG-4 do odbiory cyfrowej telewizji naziemnej. Jeśli chodzi o dylematy to dla każdego co innego się liczy, dla jednych czerń dla kogoś innego kąty boczne i wszyscy mają racje bo telewizor dobiera się pod siebie ;)

Do góry