Motion Plus - jak to w końcu ustawić?

ProZak83

New member
Witajcie,

posiadam Samsunga UE40H6200AW i od paru tygodniu męczę się z ustawieniami Motion Plus. Przeglądałem forum pod kątem informacji, ale szczerze mówiąc nie mogę uzyskać dobrego efektu.
Dodam, iż TV używam do oglądania cyfrowej telewizji naziemnej (podłączenie pod zbiorczą antenę osiedlową na dachu budynku) oraz filmów w rozdzielczości 1080p lub 720p z dysku podłączonego pod port USB.

Testowałem już różne ustawienia Motion Plus, ale nie mogę pozbyć się efektu lekkiego smużenia (np. podczas poruszanaia ręką) czy lekkie skoki w obrazie.

Prosiłbym o pomoc, jak ustawić parametry M+ pod kątem oglądania cyfrowej telewizji naziemnej oraz filmów z HDD.

Czy ustawienia M+ wpływają również na migotanie pasków np. pasiastych koszulach lub na sztruksowych kurtkach? Zauważyłem, że w niektórych filmach występuje taki efekt.

Dziękuję z góry za pomoc :)

tdx

New member
Bez reklam
jaką masz matryca sprawdź w menu serwisowym jak info w faq pod spodem
M+ masz możliwość ustawienia pod każde źródło inaczej.

Gry sportowe typu piłka to tryb wyraźny lub off jeśli nie grasz w trybie GRA
filmy HD z dobrym bitrate płynny chyba że nie drażni cię judder to wyraźny lub off

Kanały TV tu już wolna amerykanka bo różnica w nadawaniu może być pomiędzy jedną audycja a 2 tej samej stacji...

Pamiętaj by
czysty obraz cyfrowy Wył
Redukcja zakłóceń MPEG Wył
bo inaczej sprawia że obraz będzie bardziej pływał

ProZak83

New member
Za trybem serwisowym - matryca jest Samsunga.

Czysty obraz cyfrowy oraz redukcję zakłóceń wyłączyłem przy pierwszej kalibracji zgodnie z uwagami z forum.

Aktualnie na kanałach telewizyjnych ustawiłem redukcję rozmycia na 7, redukcję drgań na 5. I rzeczywiście na jednym programie jest ok, zaś na drugim już pojawia się skokowość obrazu :/ Chyba taki urok telewizji naziemnej :/

Co do filmów - staram się oglądać takie, które mają bitrate min. 12Mbps więc przetestuje ustawienia Płynny.

Dzięki za pomoc. A tak jeszcze ponowię pytanie - te migotanie pasków na ubraniach to związane jest z M+ czy kalibracją kolorów?

tdx

New member
Bez reklam
ani z tym ani z tym :D
Video Processing Benchmark Pioneer Demo Clips Collection separacja Y/C dla NTSC i sygnału SD

164.jpg

165.jpg

166.jpg

167.jpg

Ghost91

New member
Ja mam to samo co autor tematu i nie potrafię sobie z tym poradzić. Zaczynam myśleć że coś nie tak jest z moim TV.

tdx

New member
Bez reklam
zacznij od tego gdzie jest problem wyłacz motion + i zobacz czego Ci brakuje w obrazie...
najlepiej też na źródle wybrać np 720p niż 1080i

Do góry