monitor audio czy acoustic energy

mat74

Well-known member
Bez reklam
mam pytanie do osob ktore mialy kontakt z tymi glosnikami (chodzi mi szczegolnie o AE) a najlepiej by bylo gdyby jeszcze porownywaly je kiedys

stoje w tej chwili przed wyborem nowego zestawu do KD i mam maly dylemat- otoz bylem juz wlasciwie na 99% procent zdecydowany na zestaw MA z seri Bronze oparty na frontach BR5 i tylach BR2 - no ale wlasnie ten jeden procent.... problem powstal poniewaz odsluchiwalem MA i porownywalem z innymi kolumnami niestety nie mialem mozliwosci porownac z AE aegis evo-
zeby miec mozliwosc odsluchu musialbym niestety zrobic trase ponad 100 km w jedna strone i nie wiem czy jest sens....

bardzo prosze was o opinie - dolaczam rowniez link do zestawu o ktorym mysle
http://www.acoustic-energy.co.uk/Product_range/Aegis_series/

tak jeszcze przy okazji- sprawdzalem ceny tych zestawow w sklepach internetowych , czy moze mi ktos wyjasnic dlaczego w Polsce AE sa drozsze od MA +/- 20% skoro w UK jest dokladnie odwrotnie?!

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
rozumiem.....(no to ma naprawde ooogromny...) a co w kwesti samych kolumn?! - mial ktos okazje porownywac?!

franeek

New member
Nie mów, że odsłuchując i akceptując BR5 zdecydujesz się na zmianę po opini kogoś z forumowiczów .................. Czeka Cię wyjazd lub pozostanie przy BARDZO DOBRYM wyborze :-D :-D :-D :-D :-D

mat74

Well-known member
Bez reklam
nie - chodzi mi o to czy po opini ktoregos z forumowiczow pojade odsluchac......
czytalem bardzo dobre opinie o AE na innych forach niestety nie znalazlem nigdzie porownania do MA - wedlug Angoli sa to wyroby napewno porownywalne (AE okreslaja jako troche bardziej "przestrzenne" ) - jeden woli te drugi tamte faworyta nie ma...
na polskich forach ciezko trafic opinie o AE a te ktore znalazlem sa zdecydowanie pozytywne - pytanie czy nie zasugerowane cenami.....
z jednej strony nie chce mi sie "dymac" 200km zeby posluchac jednych kolumn -tymbardziej ze niemaja tam MA wiec nie bede mogl porownac na miejscu...to tez pewien problem...z drugiej strony jesli sa tak samo "dobre" jak MA i jak niektorzy twierdza mniej wymagajace od elektroniki (a nie mam hi-endu) to warto odsluchac.... tymbardziej ze przy AE subwoofer tak jakby wychodzil free...
wiec jak widzisz - jest zagwozdka...

don111

Banned
użyj wyszukiwarki na tym forum
http://www.audiostereo.pl/forum_znajdz.html#r

pierwsze porównanie do MA np tutaj (ostatni post)
http://www.audiostereo.pl/chario_9086.html

na pewno nic złego się nie stałoby jeśli pozostałbyś przy MA, żalu by nie było ;) w swojej "polskiej" cenie zdecydowanie jedne z najlepszych kolumn na których można zbudować system kina domowego i fajnie też grają w stereo :grin:
jak tam u Ciebie AE są znacznie tańsze to może zainteresuj się ich wyższą serią Aelite (słyszałem o nich wiele pozytywnych opinii)... tylko z czym to ma grać (elektronika) ?

mat74

Well-known member
Bez reklam
<don111> wielkie dzieki za ten drugi link, przeszukiwalem to forum ale wlasnie to przeoczylem-widocznie ze wzgledu na temat no i informacje dla mnie byly dopierow ostatnim poscie, ale faktycznie ciekawe... chodzi mi o ta ladniejsza gore i srednice- podobne informacje znalazlem na forach angielskich wiec cos w tym musi byc....
z ta aelite- jasne masz racje seria wyzsza, ladnie zrobione,swietne recenzje...
jeden minus- dwa razy drozsze niz aego...
podlaczone to bedzie (przynajmniej na razie) do onkyo 605...wiec nie bede przesadzal.... pomieszczenie tez mam dwadziescia pare metrow wiec wybor wydaje mi sie raczej optymalny...
dla informacji -cena zestawu 5.1 neo w UK to polowa tego co kosztuje w Polsce...

mario1969

New member
Mam AE evo 3 z ampli yamahy, grają jako sorrundy. W porównaniu do moich frontów Magnat quantum 709 wszystkiego im brakuje (wysokich średnich i basu), słucham wyłacznie w trybie Pure Direct. Nie kupiłbym ich drugi raz. Celesiony F2 ( to samo co F28) kupione na wyprzedaży za 199 zł, nie grały jakoś gorzej. AE evo grają jakoś zachowawczo wg mnie nie są zbyt muzykalne.

mat74

Well-known member
Bez reklam
dzieki za zainteresowanie- a miales okazje sluchac ich nowszej wersji ?
neo maja inne glosniki sredniotonowe- moze to cos zmienilo?! bo naprawde pierwszy raz spotykam sie z taka opinia co do AE. w sumie i tak postanowilem ze jednak sie "gibne" ten kawalek zeby ich posluchac - coz mi szkodzi..?!;)
albo sie utwierdze w decyzji co do MA , albo zmienie zdanie (watpie..) i wezme AE NEO - w kazdym badz razie bede mial pewnosc w pelni swiadomie podjetej decyzji...;)

mario1969

New member
Neo nie słuchałem, kupiłem AE evo 3 okazyjnie za 900 zł ( 3 lata temu ) i też opierałem się na opiniach internautów, mi one do mojego ampli nie podchodzą. Być może lubię cieplejsze brzmienie bardziej podbarwine co dają mi magnaty. Wiadomo każy ma swój gust.

Storm

New member
Neo

Kolego seria AE Aegis neo jest 2 razy lepsza od evo. Ale u nas ludzie opieraja sie na testach sprzed 8 lat i kupują evo nawet używane po 800zł a nowe neo są po 750zl na allegro. W testach Hi-fi world Neo zostało ocenion na 5 gwiazdek max ilość punktów na równi z Usherem S-520/ Neo sa super polecam wszystkim !!! W monitorach Audio Bronze BR2 nie ma prawie basu.

mat74

Well-known member
Bez reklam
bylem,odsluchalem,wybralem.....MA - graja od miesiaca i jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek te AE NEO to naprawde dobre kolumny a w swojej "normalnej" cenie ,nawet bardzo dobre... napewno warte sa odluchania

Do góry