Monitor Audio BX5 vs Magnat Quantum 607

VAT

Banned
Z tych dwóch kolumn, które lepiej sprawdzą się pod amplitunerem KD? Zarówno w kinie jak i w stereo?
Interesują mnie opinie użytkowników jak i tych, którzy je słyszeli.

mat74

Well-known member
Bez reklam
mam br5 , ktore diametralnie sie od bx5 nie roznia- to kolumny grajace przestrzennie z uwypuklona srednica, uderzenia basu sa dynamiczne ,dosc nisko schodzace (jak na wlasciwie niewielkie kolumny) jednak krotkie zdecydowanie wymagajace podparcia subem (w stereo - w kd to oczywiste).
sopran wyraznie zaznaczony jednak bez "cyk-cyk" , w razie potrzeby potrafia jednak "mozg przeswidrowac" (wiem- mialem okazje sprawdzic).

podsumowujac- kolumny z ladnym srodkiem (czyli np.gitary, vocale) bez "bum-bum, cyk-cyk". bardziej jednak podpierajace sie dolem niz ciagnace gora.

do magnatow niestety nie jestem w stanie ich poronac, bo te ostatnie slyszalem jedynie gdzies w "przelocie" , nie pamietam nawet jaki model.

Vaderus

New member
Bez reklam
Z proponowanych ampli testowałem (niekoniecznie dokładnie te Twoje modele): Denon - ładny i naprawdę mocny dźwięk; Pioneer - trochę koloruje (no i ten odpustowy design), Yamaha 767 - ładnie otwarcie i bez kolorów, Onkyo 808 - dużo huku i mocy (ale pamiętaj, że w standby Onkyo bieże do 55W cały czas!) Ostatecznie mam Yamahę 2067 :)
Wracając do kolumn - po prawie roku szukania, słuchania itd... kupiłem Magnaty 607 na front plus 603 na surr i 613 na centralę. Dźwięk - rewelacja, czysto i otwarcie. Góra piękna, wyraźna i bez żadnych kolorków ani cykań czy innych drażniących dźwięków. Dół - niesamowicie mocny, niski, naprawdę niski i ma kopa... ale zero łubudubu ani dudnienia, po prostu piękny mocny i niski basik.
I to wszystko słychać niesamowicie wyraźnie nawet kiedy bardzo ściszę wzmak.
Nie mam jeszcze suba... ale w połączeniu z moim ampli... nie mogę się zdecydować na żaden konkretny jeszcze, ani w ogóle nie mogę się zdecydować czy jakikolwiek kupić. O ile jednak brałbym suba to tylko do kina i tylko do kanału 0.1 czyli LFE - nie chciałbym ograniczać basu z Magnatów. Do stereo suba nie przewiduję w ogólę.
Yamaha + Magnat dają mi piękną i niesamowicie szeroką scenę, naprawdę czyściutki i jasny dźwięk przy tym schodzący nisko kiedy trzeba ale bez męczenia uszu.
Ja jestem w pełni zadowolony... tylko poszukiwania były męczące, kosztowne i długotrwałe... ale warto było :)

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
A jak się mają te papierkowe parametry? Według mojej bardzo słabej znajomości tematu audio Magnaty wypadają na papierze dużo, dużo lepiej:

MONITOR AUDIO BX6:
Pasmo przenoszenia +/- 3dB: 34Hz - 30kHz
Czułość(1W@1m): 90 dB
Impedancja: 8 ohms
Moc (RMS): 150 W
Rekomendowana moc wzmacniacza (RMS): 40 - 150 W
Częstotliwość: 3.4 kHz

MAGNAT QUANTUM 607:
Pasmo przenoszenia +/- 3dB: 20Hz - 55kHz
Czułość(1W@1m): 93 dB
Impedancja: 4, 8 ohms
Moc (RMS): maksymalna - 350 W, nominalna - 200 W
Rekomendowana moc wzmacniacza (RMS): > 30 W
Częstotliwość: 3.2 kHz

Według papierkowych danych MAGNATY schodzą dużo niżej i dużo wyżej też potrafią wejść. Lepszą mają też sprawność. MA muszą dostać dużo więcej prądu żeby zagrać jak MAGNATY.
Co o tym sądzicie?

don111

Banned
Magnat po prostu oszukuje gdzie się da w danych technicznych a chyba nie musiałby bo i tak ma dobre :)
dotyczy to zarówno pasma przenoszenia jak i efektywności, ale pamiętaj że i tak dane techniczne nie grają
wracając do tytułu wątku - to dziwnego porównania oczekuje autor - Quantum 607 to odpowiednik BX6 a nie BX5
przyjmij że parametry zarówno co do pasma przenoszenia jak i mocy, efektywności będą podobne, różnica to charakter brzmienia, jeśli cenowo byłyby podobne lub minimalnie drożej BX6 to brałbym jednak te drugie

tu masz np test podobnych do BX6 - BR6 i Magnatów
Monitor Audio - BR6 - Zespoły głośnikowe - Testy sprzętu audio
Magnat - QUANTUM 605 - Zespoły głośnikowe - Testy sprzętu audio

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
wracając do tytułu wątku - to dziwnego porównania oczekuje autor - Quantum 607 to odpowiednik BX6 a nie BX5

jeśli cenowo byłyby podobne lub minimalnie drożej BX6 to brałbym jednak te drugie

don111 ale ja porównuję dokładnie z BX6. I brałbyś te drugie czyli?

don111

Banned
Magnat - MA, te drugie to MA :)
z tym że tylko BX6, BX5 bym nie brał, chyba że masz mały pokój (<15m)

kwestie w tym wyborze są takie
- różnica w brzmieniu - obydwie konstrukcje grają bardziej "miękko" i soczyście niż twardo i sztywno, MA jednak są delikatniejsze na górze od Magnatów, grają bardziej gładko, lekko, nie przytłaczają, nieco bardziej relaksacyjnie, więcej się dzieje na średnicy - Magnaty bardziej konturowo i bezpośrednio, bardziej wyeksponowany bas (świetny) i ostrzejsze wysokie, średnica nieco z tyłu w porównaniu z MA... tzn one idą nieco bardziej w tym kierunku od MA, nie jest tak że to skrajnie różne charaktery brzmienia
- zgranie z Yamahą - jeden plus już masz przy Magnatach, kolega kupił i jest zadowolony, ja MA nie słuchałem z Yamahą, ale z kilkoma innymi, dosyć różnymi brzmieniowo wzmacniaczami i MA zagrały na minimum bardzo dobrym poziomie zachowując w miarę podobny charakter
- możliwość ustawienia - tu plus dla MA, mogą stać blisko ścian, można też pozatykać bas refleksy bez żadnych negatywów dla basu

Vaderus

New member
Bez reklam
A ja, po kilku miesiącach poszukiwań i odsluchow, jestem własnie szczęśliwym posiadaczem Magnatow 607. I do dnia dzisiejszego nadal dla moich uszu nie maja konkurencji.
Rada: odsluchaj na swoim ampli obie kolumny i zobacz co Ci bardziej podchodzi.
Co do "papierkowych" parametrów, to moje prywatne odsluchy tomów testowych przy -40dB potwierdzają, co Magnat pisze.
Co dla mnie ważne - nawet przy -60dB slysze wyraźnie całe pasmo. Przy głośnym słuchaniu dalej jest wszystko bez żadnego leczenia czy bałaganu. I co najważniejsze dla mnie: stereofonia i ogromna scena, niski bas bez lomotu i śliczna wysokie bez życzenia czy cykania.

don111

Banned
Co do "papierkowych" parametrów, to moje prywatne odsluchy tomów testowych przy -40dB potwierdzają, co Magnat pisze.
Co dla mnie ważne - nawet przy -60dB slysze wyraźnie całe pasmo.
gra dobrze, ok, ale z danych technicznych nijak nie da się odczytać brzmienia (dobre czy złe, czy też charakteru brzmienia), a miernika w uszach nie masz :)
Magnat niestety oszukuje w danych technicznych, 20hz przy -3db to rzadko który porządny sub ma, one nie mają nawet 30hz przy tym spadku

-40db w amplitunerze to delikatnie mówiąc, zupełnie inna bajka i z tymi -3db o których wspomniałem przy paśmie przenoszenia, nie ma nic wspólnego ;)

Vaderus

New member
Bez reklam
Ja tam na szczęście ani miernika ani oscyloskopu w uszach nie mam :) Mam za to własny słuch i gust. Kilka miesięcy odsluchow rożnych kolumn tez mam za sobą. Ani razu nie uzylem miernika ale cały czas były te same moje własne uszy i w 80% przypadkach ten sam ampli.
Decyzja była jedna i bez cienia wątpliwości - Magnat wygrał!
Do dzisiaj zakupu nie żałuje i nie planuje dokupywania miernikow :)
Polecam jednak zawezic listę do kilku kolum i odsluchac własnymi uszami i wybrać. Na 1000% przekonany jestem, ze filmy i muzykę będziesz potem słuchać uszami a nie miernikami.... :)

don111

Banned
masz rację, kolumny wybiera się na ucho ale to nie ma nic do rzeczy, pytanie było o dane techniczne a nie czy Magnat gra lepiej od innych czy gorzej... więc powtórzę się po raz chyba trzeci - Magnat jaki by nie był, to mocno oszukuje w danych technicznych i kropka
oszukuje, bo tu nie ma mowy o małej różnicy

Vaderus

New member
Bez reklam
Masz jakieś dowody? To mocne słowa i mimo, ze nie zmienie mojego zdania, to jestem ciekaw skąd takie stanowcze przekonania?
Nawet praktycznie w całej prasie krajowej i zagranicznej Magnat zbiera pochwały za jakość i rzetelność.... czyżby Oni wszyscy tez klamali?
:) No i oczywiście te "drugie" kolumny to esencja rzetelności w opisie... Dobre!
Coś mi tu "pachnie" osobista niechęcią Kolegi albo jakimś rozczarowaniem...
Lubię argumenty ale czymś podparte - ja wiem co testowalem i wiem co słyszałem.... czy za słowem "oszustwo" masz coś konkretnego czy tylko tak.... ???
Ciekawe... :)

don111

Banned
daj spokój, ja nic do Magnatów nie mam, wg mnie bardzo dobre kolumny w swojej cenie ale cóż zrobić jak producent robi takie zagrywki (pewnie wielu naiwnych kupujących wg danych technicznych się nabrało)

MAGNAT QUANTUM 607:
Pasmo przenoszenia +/- 3dB: 20Hz - 55kHz
Czułość(1W@1m): 93 dB
efektywność 605 to 87db (zmierzone w Audio), różnica olbrzymia
pasmo od 20hz przy -3db, tutaj można pęknąć ze śmiechu, porządne subwoofery mają często gorsze pasmo, nie wiem czy 20hz będzie w ogóle słyszalne na Magnatach a co dopiero przy spadku -3db

"również bas jest spory i dobrze rozciągnięty, spadek -6 dB względem poziomu średniego mamy przy 35 Hz. A ten średni poziom, służący do wyznaczenia efektywności, to dobre 87 dB. Producent podaje 92 dB..."

35hz przy -6db, to przy -3db będzie ze 40hz

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
A jak przy tej parze wyglądają notowania Tonsil Maestro II 180? Nie są one zbyt popularne. Ale jak wypadają brzmieniowo w porównaniu?

Ostatnia edycja:

poker7000

New member
Maesto II 180 maja bardzo miękki bas i do porządnego ,że się tak wyrażę łojenia nie nadają się.
Kolumienki jednak grają na przyzwoitym poziomie.
Jednak brałbym Magnata

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Czy jest sens kupować Magnaty (657, 653, 63) gdy będą stały blisko ściany? Czy tylny bass-reflex i bliskość ściany to mądra decyzja? Podłogowe stałyby około 20cm od ściany, lekko skręcone w stronę środka pomieszczenia. Podstawkowe mogę odsunąć na około 40 cm. Centralny to już praktycznie stykałby się ze ścianą. Czy to nie sprawi, że dźwięk będzie fatalny?

Do góry