Dzisiaj rozmawiałem na czacie z konsultanem LG.
Jeśli kogoś bardzo interesuje LB67* czy LB73* to zamieszczam rozmowę.
Niektóre informacje były już omawiane na tym forum, a inne mogą być dla Was nowe.
Jeśli ktoś ma inne/bardziej ścisłe informacje odnośnie poniższych pytań, chętnie przeczytam.
Konsultantka LG: Witamy. Jak możemy Ci pomóc?
Ja: Dzeń dobry, mam pytania odnośnie podanych modeli, 47LB67* i 47LB73*, nie wiem który wybrać.
Ja: Jaka jest różnica między 47LB670/1 a 47LB730/1? Co zyskuję mając ten drugi?
Konsultantka LG: Już sprawdzam.
Konsultantka LG: LB73 ma o 100 Hz lepsze odświeżanie obrazu MCI. Oprócz tego, te modele różnią się tylko wyglądem.
Ja: Czy zamontowane są identyczne panele? Z tym samym odświeżaniem RZECZYWISTYM? Ile Hz? 100? 200?
Konsultantka LG: Tak, te same: 100 Hz
Ja: Do kiedy LG da wsparcie dla LB*? Aktualizacje softu
Konsultantka LG: Nie mam takich informacji. Takie kwestie nie są ustalane na początku produkcji.
Ja: Jakie głośniki? 2x12W+ subwoofer (trzeci głośnik)? Oba TV?
Ja: Czasem podawane są sprzeczne informacje, dlatego pytam o te wątpliwe.
Konsultantka LG: Rozumiem. Tak, oba modele mają dwa głośniki 12 W i subwoofer.
Ja: Jakie jest podświetlenie? Krawędziowe? Tylne? W obu.
Konsultantka LG: Oba mają podświetlenie Direct LED : duże diody LED, zamontowane z tyłu.
Ja: Co to jest Micro Pixel Control? Ile stref?
Konsultantka LG: Ilość stref nie jest dla tej serii specyfikowana. Micro Pixel Control to funkcja sterowania podświetleniem poszczególnych stref na ekranie w zależności od wyświetlanego obrazu.
Ja: Co to jest Triple XD Engine?
Konsultantka LG: Procesor obrazu w telewizorze, odpowiadający za dopasowanie kolorów, ostrości i kontrastu, zapewniający najwyższą jakość.
Ja: Czy przy przełączaniu kanałów DVB-T pojawia się info o właśnie trwającym programie i np. godzinach od do czy pasek postępu bez naciskania dodatkowo jakiegoś przycisku na pilocie info?
Pytam bo wszędzie na filmach/zdjęciach pokazują WebOS a tego nie znalazłem a jest to dla mnie ważna informacja.
Ja: Chodzi mi o to: Za każdym razem gdy zmieniam kanał DVB-T, samo wyskakuje info na ekranie o aktualnie oglądanym programie.
Konsultantka LG: Nie. W naszych urządzeniach taka informacja pojawia się dopiero po wybraniu odpowiedniego przycisku na pilocie. Po przełączeniu, u góry ekranu, widoczna jest jedynie informacja o nazwie kanału i tytule obecnie trwającego programu.
Ja: Na forach niektórzy użytkownicy zgłaszają, np w 42LB67* że po wyświetlaniu statycznego obrazu z jasnymi elementami przez parę minut, pozostaje przez kolejne parę minut dobrze widoczny ślad tych białych elementów. Czy to nadaje się do reklamacji? Czy to normalne w LB*? Czy słyszała Pani o takim problemie?
Konsultantka LG: Pojawiały się jednostkowe zgłoszenia tego rodzaju, ale wszystkie były kierowane do serwisu.
Ja: Czy martwe piksele podlegają reklamacji w tych obu modelach TV?
Konsultantka LG: Tak.
Ja: Jaka przepustowość internetu/WiFi minimum aby obsłużyć Smart TV/Youtube?
Konsultantka LG 5 Mb/s
Ja: Ostatnie 3-4 pytania
Ja: Co oznacza Simplink?
Konsultantka LG: Protokół za pomocą którego może Pan sterować jednym pilotem, kilkoma urządzeniami LG, np. telewizorem i kinem domowym.
Ja: Czy można nagrywać na pendrive? Czy tylko HDD?
Konsultantka LG: Tylko na HDD minimum 40 GB
Ja: Ok, a maksimum?
Konsultantka LG: 2 TB
Ja: Ostatnie pytanie, co to jest Picture Wizard III?
Konsultantka LG: To funkcja Kreatora Obrazu, ułatwiająca ustawienie parametrów obrazu.
Ja: Jeszcze jedno, co jest z LG Store? Pojawiało się "comming soon".
Konsultantka LG: LG Store to platforma, na której dostępne będą dodatkowe aplikacje, płatne i bezpłatne, do zainstalowania. Np. Skype. Store zostanie uruchomiony najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu, wraz z aktualizacją.
Ja: Ok, bardzo Pani dziękuję. Do zobaczenia.
Konsultantka LG: Bardzo proszę o wypełnienia krótkiej ankiety oceniającej pracę konsultanta. Ankieta pojawi się po wybraniu przycisku "zakończ czat". Celem ankiety jest poprawa jakości proponowanych przez nas usług.
Konsultantka LG: Dziękuję za rozmowę. W przypadku jakichkolwiek pytań serdecznie zapraszamy do ponownego kontaktu. Jesteśmy do dyspozycji od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:30
Wydaje mi się że nie ma co płacić za LB73* bo jest dużo droższy od LB67* a różnica jest tylko w MCI o 100Hz. Chyba że na oko patrząc jest bardzo duża różnica w jakości obrazu, w co bardzo wątpię.
Jestem nastawiony na LB67* i nie zdziwiłbym się gdybym go kupił