Właśnie o to dokładnie mi chodzi, na telefonie jak niby jest rozdzielczość duża to i tak nie ma takich zdj. jak robi specjalistyczne urządzenie od tego jak dobra lustrzanka z dawnego okresu która ma niby taką samą rozdziałkę jak telefon, po prostu całe urządzenie (matryca?) nie ma jakości takiej by rastrować szczegóły TYPOWE dla rozdzielczości w której pracuje aparat w telefonie i tak samo jest z kamerami FULLHD. Co do jeszcze zdjęcia 1080p z BR gdy zmniejszę jego rozdziałę do 1280x720..... i potem znów do 1080p to dopiero na baaardzo małym fragmencie obrazu (fragment jest tak mały ze dopiero na 100calowym ekranie mógł by być dopiero co widoczny i to bardzo słabo) jest MINIMALNA RÓŻNICA. Właściwie widzi się ten sam obraz. Różnica więc między 1080p a 720p przeskalowanych w sposób o którym mówiłem jest żadna i trudno o jej zobaczenie nawet na bbbaardzo dużym ekranie.. Na pewno jednak jak ściągniesz mkv 720p to efektywna rozdziała też nie ma tyle pikseli więc różnica może być widoczna gdy porównasz to później do BR 1080p. Sam jednak materiał BR oglądany nawet w 720p nie wytraca tak jakości jak to zauważyłem. Tu już jeśli ktoś twierdzi inaczej to po prostu same urządzenie musi upiększać obraz 1080p z BR u niego, JEST PO PROSTU LEPSZY TV, gdybyś jednak porównał te same tv, które mają te same procesory i jedynie różnice są rozdzielczości fullhd a hdready to mógł byś uznać ze jest to ten sam obraz. Ja widziałem takie bezpośrednie porównania za czasów panasów 8 gdy obok siebie stały 2 tv, jeden to fullHD, drugi HDready, różnica w elektronice mała i jakośc była taka sama. Szacuje że efektywna rozdzielczość 1080p BR przy takim avatarze to gdzieś koło 1024x576 bo już wtedy różnice zaczynają być chociaż minimalne widoczne po zmianie znów do 1920x1080. Wniosek jest jeden... zawsze wydawało mi się że rodzice na HDready plazmie mają ostrzejszy obraz z HD niż ja u siebie pomimo fullHD, teraz już widzę że się nie przewidziałem, z mojego testu wynika że efektywna rozdzielczość HD jest dużo niższa i po prostu wygląda to w sam raz na panel hdready hehDotknąłeś ważnego tematu choć nei na temat Mianowicie fakt, że na obudowie kamery dumnie lśni FullHD nie oznacza, że taki obraz da ona na wyjściu. Owszem, da rozdzielczość FullHD bo taki ma przetwornik ale czy przetwornik otrzyma od optyki wystarczającą ilość informacji aby obraz był FullHD w pełnym tego słowa znaczeniu? Nie. Rozdzielczość optyki w tanich kamerach jest dużo mniejsza od rozdzielczości przetwornika i m.in. stąd bierze się różnica w cenie między kamerą z Biedronki za 500zł a półprofesjonalną kamerą za 30 000zł. Jedna i druga niby FullHD a jednak obraz zupełnie inny.
Jak sam widziałeś ze zdj. a zwłaszcza jak możesz zobaczyć w poście jednego użytkownika tego forum który jest poniżej w linku... o nawet różnicy 10% nie masz co marzyć a co dopiero 30% w obrazie. Znajdź w tych plikach 1% różnicy kolego. Jeśli widzisz na swoim tv różnice to musi być wyjątkowo słaba kopia BR, ja wypowiadam się o kopiach 1080p po około 10GB i porównywane są bezpośrednio wyjęte obrazy... jedyne przez co możesz widzieć więc różnice to przez procesory(programy skalujące w przypadku PC) o których wspomniałeś w tv które inaczej reagują na źródło BR tzn inaczej je obrabiają. Sama jednak jakość obrazu bez obróbki zdaje się łudząco podobna a o to tu nam się rozchodzi.Porównywałem około 20 filmów na bd i mkv (tych około 8 gb).Największe różnicę zauważyłem na Matrixie i Piratach z Karaibów.Pozostałe filmy na moje oko różnica 10-30 % w obrazie.Oczywiście wszystko zależy jeszcze od wielkości telewizora,odległości oglądania,skalowania telewizora,skalowania blu-raya.Dodam,że dla mnie na plus w mkv są lepiej przetłumaczone napisy.Na bd w niektórych momentach dialogu po prostu nie było napisów albo niepoprawne tłumaczenie.
Filmów do których masz odniesienie nie widziałem. Jak riper nie wiedział co robi to różnice mogą być takie o których mówisz. jednak ja zakładam ze mowa o dobrym ripie mkv, zwłaszcza teraz o takie nie trudno.Jak już pisałem na niektórych filmach nie widzę różnicy,a na niektórych widze 30 %.Nie ma tutaj ogółu
W pierwszym poście tego tematu w porównaniu był Jurassic Park który właśnie tyle zajmuje bez ścieżki DTS (dokładnie sam obraz zajmuje 7.2 GB) i samym lektorem w DD (400MB) czyli 7.6 GB mieści się na DVD9 i ma tez średni biterate 8 Mbps, pozostaje więc jeszcze trochę nawet miejsca na płycie DVD9. W oryginale BR ma biterate 28.22 Mbps jak to można się dowiedzieć ze strony DVDbeaver gdzie dokonywana jest dokładna analiza. Czy ktoś widział w tych porównaniach tak duże 30% procentowe różnice na korzyść BR o których ma być mowa ? Choć to prawda ze większość MKV 1080p ma teraz 10-12 GB, co to jednak za problem ściągnąć 2-4gb więcej, to wciąż MKV a tym samym rip o bardzo dużo mniejszej pojemności, o tym tu mówimy. Nie ma problemu by pirat ściągnął mkv 10 GB, tylko dla tego co chce wypalić ten film na płycie DVD9 może być istotnym fakt o którym wspomniałeś. Oczywiście jest główny problem o którym wspomniał robertuss w jakości dźwięku, tu jednak nie każdy ma sprzęt zdolny do wychwycenia tak subtelnych różnic, większość ma problem z usłyszeniem różnicy między mp3 320 a CD a co dopiero w jakościach które i tak są zakodowane na MKV czyli dziś bardzo często dts 1.5Mb (chociaż ja przykładowo z tego dts 1.5 Mb i tak słyszę wyraźną różnice w stosunku do oryginalnego dźwięku na samym tylko DVD9, mam oryginalną trylogie jurassic park na dvd także tu się mogę wypowiedzieć ze dźwięk jest lepszy na mkv i róznice jednak słychać). Mówimy tu o kopi którą ludzie oglądają za free w stosunku do czegoś na co ludzie dopłacają nie małe kwoty, piraci jeśli nie mają kwestii moralnej dostają bardzo podobne wrażenia nie płacąc za nie prawie nic. Choć nie popieram piractwa i staram się kupować na co tylko mnie stać to jednak wypada mi stwierdzić fakty, piraci z tym mkv przeszli samych siebie, cholernie dobre ripy bo do wychwycenia różnic potrzeba dobrego entuzjasty czy tam naprawdę dobrego sprzętu który i tak większość ludzi nie jest w stanie kupić. Do tematu się jedynie włączyłem gdy zauważyłem jak ludzie piszą o dużych różnicach w BR a MKV, w kwestiach obrazu, że niby nie da się tego oglądać etc. Myślę że już więcej nie mam tu do dodania. I tak już dużo czasu straciłem na te głupoty, każdy niech ogląda to co mu się żywnie podoba hehKolego Kapral Hicks czytaj ze zrozumieniem.Pisałem o mkv 1080p które mieszczą się na płytę dvd9 (8.5gb).Tutaj przy filmie który trwa 2.5 godziny bitrate będzie nie większy niż 5-6 Kbps i jak dla mnie różnica w obrazie jest większa niż 1 % na korzyść bd.Jak porównasz mkv który zajmuje 30gb (video bitrate ~ 30 kbps) i m2ts 30gb (video bitrate ~ 30 kbps) różnica będzie praktycznie niezauważalna.Pozdrawiam
Właśnie takie porównanie mam za sobą - np. porównywałem gladiatora wydanego w Polsce na BR i MKV (720p - świetnie zrobiony) i wersja w MKV jest wiele lepszej jakości niż BR - dziwne ale w tym przypadku prawdzie.