MKV 1080p tnie (dźwięk wyprzedza obraz)

Stalovy

New member
Witam! Mam problem z prawidłowym odtwarzaniem filmu w formacie mkv (rozdzielczość 1080p) na SubEdit Playerze. Film startuje normalnie, ale po kilku sekundach zaczyna się przycinać obraz, dźwięk zaczyna go wyprzedzać i po chwili też zaczyna się przycinać. Konfig jaki aktualnie mam to cpu Pentium DualCore e5200 (2,5GHz oc 3,2GHz) + karta graficzna to Radek HD4670. Mam zainstalowane ffdshow v3301 i Haali Media Splitter. Filmy .mkv 720p na tej konfiguracji śmigają znakomicie.

Jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o filmy i ich odtwarzanie, więc proszę o pomoc: co mogę zrobić, by film 1080p odtwarzał się bez zacięć na moim kompie? Przeskalować z 1080p na 720p (tylko jak to zrobić)? A może pogrzebać w ustawieniach SubEdita, ew. ffdshow lub haali - ale co tam ustawić?

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Twój proc sobie nie radzi z tym filmem (nawet mój 3.7ghz nie objedzie) bo odtwarzasz film przez cpu zamiast gpu. Odpal film przez dxva i po sprawie.

mpc hc + haali splitter + ac3filter

w mpc hc w zakładce output ustawiasz vmr9 renderless i 3d surfaces (zakładka "surface")
w zakładce "internal filters"/ transform filters zaznacz x264/avc (dxva)

Po więcej info pisz na priv - twoja karta łyknie z palcem w uchu 99% filmów hd z sieci (x264/avc/vc1/mkv - to 99% filmów hd w sieci z czego 99% jest kompatybilna z dxva a najnowsze w 100%)

Ostatnia edycja:

Stalovy

New member
Wszedłem w "Start>Wszystkie programy>ffdshow>DXVA Video decoder configuration" i włączyłem "DXVA Codec Enabled" dla H264 i VC1 (ptaszki w polach zaznaczenia). Ustawiłem "Compability mode" na "Normal", a "Post processing" na "Wyłączony".
Po resecie film 1080p chodzi płynnie, tylko teraz nie wyświetlają się napisy na TV podłączonym kablem S-Video (na monitorze w SubEdit-Playerze są), bo włączenie DXVA w ffdshow omija kodeki ffdshow i tym samym wyłącza VobSub... Ale chyba wystarczy znaleźć jakiś program do wyświetlania napisów i odpalać go razem z filmem, albo jakoś zmusić SubEdita do współpracy z takim programem.
Jak coś wymyślę to dam znać.

Max78

New member
Splash lite ;)

Kwestia konfigu - w przyp. wiekszosci sprzetow - karta GFX swietnie poradzi sobie z rozdzielczoscia 1920x1080p (bez przeplotu). Zatem lepiej wykorzystywac grafike do tej pracy.

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Jak korzystamy z mpc hc to możliwe jest przez dxva wszystko - napisy (evr custom pres,exr sync,vmr9 renderless), postprocessing który ciągnie z karty a nie cpu (shadery czyli wyostrzanie, denoise itp itd) tak więc dxva nie ogranicza absolutnie nic. Dodam że i reclock jak i direct vobsub działają również z dxva.

Do góry