Myślę, że najprościej i lapka, i telewizor podłączyć przynajmniej na próbę do sieci (routera) kablami, o ile jest fizycznie taka możliwość. W ten sposób wyeliminujemy ewentualne problemy z wifi.
Pozdrawiam.
Nie tędy droga. Router i jego sieć nie mają żadnego wpływu. Może co najwyżej zakłócać jeżeli będą zbliżone kanały co objawi się artefaktami w obrazie ale już na pewno nie będzie to działać po kablu.
Przy połączeniu Miracast tworzy się połączenie bezpośrednie WiFi direct. Osobna sieć niezależna od innych tylko pomiędzy tymi dwoma sprzętami, które się łączą.
Przyczyna może leżeć w sterach Intela. Około marca był update sterowników i opcja bezprzewodowego ekranu w ogóle mi znikła, po kwietniowym update znowu wróciła i wszystko działa. Tych najnowszych z Maja nie miałem okazji sprawdzić.
Żeby nie mieszać na obecnym systemie i wyeliminować jego wpływ (może coś jest w nim namieszane) można zainstalować świeży Windows ale do pliku VHD (jest parę opisów w internecie).
Jest to wirtualny dysk, stworzony plik zajmuje np 20GB w zależności ile się ustawi, nic nie miesza na komputerze, możemy na tym drugim czystym / nowym OS testować sobie do woli.
Po testach gdy już dojdziemy co było przyczyną wystarczy usunąć plik VHD i linijkę wyboru systemu przy pomocy np bcd edit. Zero śladu po tymczasowym systemie.
Tylko tak szczerze po co to komu? Panasonic czyta wszystkie pliki nawet po sambie (udostępnianie Windows) jak juz się nie chce stawiać serwera dlna. Choć jest mały bajzel z drzewem katalogów ale po jakimś czasie da się to ogarnąć. Po DLNA / upnp jest porządek.
YT elegancko steruje się z aplikacji mobilnej, można też ręcznie sparować w przeglądarce w laptopie jak ktoś ma taki kaprys. Dojdzie ikonka tv przy wyborze jakości i pełnego ekranu.
Do gier (opóźnienie), filmów jeżeli zależy nam na jakości Miracast się nie nadaje, wiec tutaj i tak jedynym wyjściem jest HDMI.
Jeżeli streaming tv np weeb i tym podobne Flash działa w przeglądarce wiec można oglądać nawet w HD bez problemów.
Jedynie polecałbym dokupić rPi2 lub Odroid C1 (działa w nim CEC wiec z pilota tv można obsługiwać) dla xbmc aka kodi. Parę pluginow, w tym świetny Genesis czy ice films i nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne