MiniWieża ze spotyfi pod TV do 2000 zł

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Mam Denona Ceol N9 i warto w nim wyłączyć dwie opcje "Super Dynamik Bass" i "optymalizacja głośników" wtedy dźwięk radykalnie się poprawia. Dodam, że gra razem z Monitor Audio BR5. Lekko podbijam tylko bas +4 i wysokie +2 i naprawdę ten maluch robi wrażenie. Przesuadłem sie z Marantza PM + CD 6002.

Jeśli nie potrzebujesz Cd to tu jest super promocja na Marantz 511 + Zensor 3 https://www.salonmarantz.pl/pl/MM/P...RACJE/SWIATECZNE_INSPIRACJE/MCR511___ZENSOR_3

Masz już pewnie ; opanowane ; wszystkie ustawienia tej wieżyczki więc dopytam o funkcje S.Directe . Kolega ( ja w chwili przełączenia słyszę małą zmianę w emitowanym dzwięku ) twierdzi że nie słyszy żadnej różnicy między włączoną , a wyłączoną opcją. Jak Ty do tego podchodzisz po dłuższych odsłuchach N9?

sturek

New member
Jak dla mnie, nie ma różnicy pomiędzy S.Direct, a dźwiękiem z wyłączonymi dodatkami (bass-0, wysokie-0). Zauważyłem natomiast różnicę pomiędzy różnymi kablami głośnikowymi, ale nie chce rozwijać tego wątku by nie być posądzonym o herezję :). Natomiast po dłuższych odsłuchach doszedłem do wniosku, że N9 potrzebuje (podkreślam, w moim odczuciu) kolumn grających z wycofanym środkiem. Testowałem jeszcze zachwalane Zensor 3 i jak dla mnie środek pasma tak ok. 5 kHz jest za bardzo wyeksponowany. Będę chyba poszukiwał czegoś z większą podstawą basową i wycofaną średnicą. Na razie nie mam jeszcze pomysłu co by to miało być. Gdzieś błysnęła mi w głowie nawet opcja małego suba... Dodatkowo mam też problem z tym, że często słucham na niskim poziomie głośności i doskwiera mi trochę brak basu, wtedy włączam "Super Dynamic Bass", pomimo tego że nie jest to optymalne rozwiązanie.

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Dzięki za odpowiedz i jak coś konkretnego do tej N9 znajdziesz to się podziel wrażeniami. Sam się zastanawiam czy wymienić obecną M 40 DAB+ na N9 , a głównym powodem chęci zmiany jest ; internet ; i trochę większa moc na kanał.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zauważyłem natomiast różnicę pomiędzy różnymi kablami głośnikowymi, ale nie chce rozwijać tego wątku by nie być posądzonym o herezję :). Natomiast po dłuższych odsłuchach doszedłem do wniosku, że N9 potrzebuje (podkreślam, w moim odczuciu) kolumn grających z wycofanym środkiem. Testowałem jeszcze zachwalane Zensor 3 i jak dla mnie środek pasma tak ok. 5 kHz jest za bardzo wyeksponowany. Będę chyba poszukiwał czegoś z większą podstawą basową i wycofaną średnicą. .
Piszesz o Denon Ceol N9? Żadne herezje. Naturalnym i częstym krokiem, szczególnie w mini/micro systemach jest wymiana okablowania. Mam podobne zdanie co do barwy Ceola. Dla mnie zbyt ciepła, a w połączeniu z Zensorami pewnie jeszcze bardziej. Zależy w jakiej cenie szukasz kolumienek do tego?

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Jędrzej, nie jestem co prawda fanem tej marki, ale zerknij na to Onkyo - Produkty ť Hi-Fi ť Amplitunery Hi-Fi ť R-N855 małe pudełko, a sporo potrafi ;)

Dzięki za podpowiedz , ale ja już nie wracam do ; wielu klocków ; które w różnej konfiguracji składałem :lol: Na ; stare lata ; zaczyna mi wystarczać takie małe pudełko ;-) które ma CD ( przez lata trochę płytyek się uzbierało ) , radyjko internetowe i w miarę.. znośny dzwięk :wink: . Jak pisałem mam obecnie M-40 DAB+ ( chyba będzie zamiana na N 9 ) z Melodika B 20 i jak dla mnie to dosć znośnie gra , ale do N9 chyba warto się by było zastanowić nad innymi kolumienkami ..

sturek

New member
Piszesz o Denon Ceol N9? Żadne herezje. Naturalnym i częstym krokiem, szczególnie w mini/micro systemach jest wymiana okablowania. Mam podobne zdanie co do barwy Ceola. Dla mnie zbyt ciepła, a w połączeniu z Zensorami pewnie jeszcze bardziej. Zależy w jakiej cenie szukasz kolumienek do tego?

Budżet ok.1,5 k. mogą być używane. Nie mam jeszcze standów, a mam miejsce na podłogówki. Pokój nie jest duży - ok.15m2 z dywanem. Muzyka to prawie wszystko od klasyki przez jazz, rock do Metallica.
Co do kolumn, to po lekturze forum wychodzi mi, że powinno to być coś w stylu JBL Studio 230, Magnat Quantum 673 lub 675 może KlipschRP-150M.
Ciekaw jestem jakby zagrały Pyon Audio Topaz 20 lub Opal 20.
Chętnie poczytam wszelkie sugestie.

Do góry