miniwieża PIONEER X-HM71S i tv LED

nogawgipsie

New member
witam wszystkich,
Mam następujący problem, który nie daje mi od kilku dni spokoju:
Chcę podłączyć do mini wieży X-HM71 telewizor, tak aby dźwięk z tv słyszeć w głośnikach wieży. Chodzi o to by dźwięk przesyłać cyfrowo, a nie analogowo. TV ma wyjście SPDiF ale niestety wieża nie posiada takiego gniazda.
Pytanie czy da się takie połączenie zrealizować jakimś kablem czy adapterem, wykorzystując w wieży wyjście:
- USB (na przednim panelu)
- stację dokującą na iPoda/ iFona
- wejście na adapter bluetooth
- lub WiFi (DLNA)
A może przez wyjście HDMI w tv + przejściówka z HDMI na usb do USB w wieży? Znalazłem takie przejściówki ale nie wiem czy to będzie działać.

z góry dzięki za pomoc

nogawgipsie

New member
W związku z dużą ilością wyświetleń tego tematu i brakiem odpowiedzi, pozwolę sobie na zmodyfikowanie mojego pytania.
Czy jest w ogóle możliwe jakieś sensowne połączenie tych dwóch urządzeń?
Czy podłączenie przez przejściówkę z spdif do jack i później do gniazda chinch w wieży da zadowalający efekt? bo jak podłączyłem odtwarzacz MP3 do wieży przez chinche to grało ale jakoś tak dziwnie cicho.

Najbardziej irytuje mnie świadomość, że gdybym 20 lat temu kupił jakąkolwiek wieżę i jakikolwiek TV, to z podłączeniem tych dwóch urządzeń nie miałbym najmniejszego problemu (w obydwóch byłyby wyjścia analogowe audio). A dzisiaj, kupuje 'wszystkomającą' wieżę, za pół roku 'wszystkomający TV' i jest problem...

nogawgipsie

New member
dzięki za odpowiedź:)
Telewizor mam Thomson 40fw6765.
Dlatego cyfrowo, bo pomyślałem, że jak sygnał ma być zamieniany przez TV na analogowy a później przez wieżę z powrotem na cyfrowy, to będzie gorsza jakość. Ale jestem laikiem, więc mogę się mylić i nie będę się przy tym upierał.

Jeśli chodzi o wykorzystanie USB to rzeczywiście widzę że fantazja mnie trochę poniosła.

dominlesne

New member
Sygnał masz tylko raz dekodowany na analogowy w tym przypadku w tv. Telewizor pewnie nie da rady wysłać po wifi sygnału, ale jakby dawał radę to wtedy wieża przerabia na analog.

nogawgipsie

New member
ok dominlesne, więc żeby zakończyć temat, jak mam to połączyć? Konwerter z SPDiF na jack i do wejścia chinche w wieży? Tak będzie dobrze?

dominlesne

New member
Masz w tym tv - bardzo inteligentnie zresztą - opisane złącze audio in. Jak nie masz kabla dołączonego do tv, to pewnie będzie zwykły jack. Czyli kabel - mały jack/ 2x chinch (inna nazwa rca).

Ostatnia edycja:

nogawgipsie

New member
Ale ja chcę w drugą stronę, nie do TV, tylko z TV na zewnątrz, czyli potrzebne by było 'Audio Out'. W instrukcji 'Audio In' opisane jest jako do podłączenia dźwięku z laptopa albo odtwarzacza DVD. Z resztą próbowałem podłączyć wieżę i nie działa.

W tym właśnie problem, że wieża ma tylko wejście analogowe, a TV ma tylko wyjście cyfrowe.

dominlesne

New member
Napisałem, że "inteligentnie", bo w instrukcji jest dla odtwarzaczy (in) i wzmacniaczy (out) jak twoja wieża. Musisz ustawić wyjście sygnału dźwiękowego w tv i na wieży aux, czy jak to masz tam opisane.

Do góry