Minitest Pioneer BCS-414

zbyniu4

New member
Mykacz dzięki za info. Co masz na myśli pisząc- poprawność podłączenia. Jakich błędów i gdzie szukać. Na czym się skoncentrować ( przewody głośnikowe, HDMI ) czy może coś innego? Wkurza i wnerwia mnie ten szum z ampli. Na starym kinie JVC tego nie było. Aha mam zostawione i podłączone tylne głośniki na przewodach z JVC. Może to być?

friss

New member
Kino mam od ok m-ca. Kilka dni temu zauważyłem, że odtwarzacz-amplituner głośno pracuje. Wyraźnie słyszalne są szumy w przerwach odtwarzania muzyki czy filmu. Szum nie jest ciągły. Wyłącza się cyklicznie z przerwami co kilka-kilkadziesiąt minut ale podczas odtwarzania płyt praktycznie jest ciągły. Dziwne jest też to że przy słuchaniu radia też się to dzieje. Czy w Waszych zestawach dzieją się podobne rzeczy?
Jakie są przyczyny tych szumów i jak sobie z tym poradzić?
Serwis przyjmie to jako wada fabryczna czy awaria sprzętu.

Czy ampli ma dobrą wentylację? Może stoi w zamkniętej półce i się po prostu grzeje? Z tyłu umieszczony jest wentylator i może to on robi tyle hałasu? sprawdź czy wentyl nie jest zapchany i czy ma dość miejsca na oddawanie ciepła (ok 10 cm z tyłu i z góry ampli i ok 5cm po bokach).

zbyniu4

New member
Dzięki za odp. Faktycznie hałas dochodzi od wentylatora. Dziwne to jest bo ampli. ma dużo miejsca z każdej strony ( szafka na tv z półkami na sprzęt RTV ) a kręci się non stop. Zapchany nie jest bo sprawdzałem wczoraj. Wentyluje po prostu jak szalony. Tylko dlaczego?
Rozumiem, że jak jesteście zdziwieni takim problemem to u Was wszystko jest ok!!

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Vinnd

New member
ja korzystam z pioneer bcs 717 i u mnei napisy odpalają się bez polskich znaków, czy Ty też tak masz ?

Poza tym dzisiaj nie odpalił mi się z dysku film w mkv (inne mkv odpalały się) i zastanawiam się czym to moż ebyć spowodowane

Witaj!

Rozwiązaniem Twojego problemu jest 'tryb multipleksowania : header stripping'.
Część kontenerów MKV posiada nagłówki (m h-s), ale nie będziemy się wgłębiać.

Rozwiązanie:
1. Zainstaluj: mkvmerge GUI;
2. Dodaj film, który nie działa;
3. PLIK -> USTAWIENIA -> "wyłącz kompresje nagłówka dla audio/video";
4. Następnie pzejdź do "ścieżki, rozdziały i tagi" w głównym oknie "WEJŚĆIE";
5. PRZEJDŹ NA OPCJE DODATKOWE I WYBIERZ W KOMPESJI SCIEŻKI "WCALE"

SPRAWDZANE I TESTOWANE - DZIAŁA :)
Zajmie Ci to około 5 minut! :-o

Pozdrawiam, Vinnd

zbyniu4

New member
Witam. Spróbuję odgrzać temat. W ostatnim czasie mam mały feler z odtwarzaniem filmów MKV z dysku zewnętrznego 500 Gb. W większości przypadków film raz jest odtwarzany dobrze a innym razem są problemy i tak: film się włącza, obraz jest płynny ale nie ma dialogów, film się włącza i po ok 1 min wyłącza się kino-restart. Cz można to jakoś naprawić bo wcześniej wszystko było dobrze? Czy jest jakaś aktualizacja tego sprzętu, może w tedy by lepiej działało. Proszę o podpowiedzi chyba że się nie da to wyślę go po raz kolejny do servisu.

bagiennik

New member
Bez reklam
Jak to się mogło w tak fantastycznym sprzęcie przytrafić ?
Mimo wszystko ufam że jesteś wciąż tak samo zadowolony jak wtedy gdy pisałeś recenzje :)

zbyniu4

New member
Nie pisałem recenzji tylko wydawałem opinie! No niestety zwiodę cię. Wbrew temu co uważasz ze sprzętu jestem nie zadowolony. Mogłem zakupić w tej cenie zupełnie coś innego ale niestety zasugerowałem się marką. W tej chwili muszę się jeszcze z tym wynalazkiem pomęczyć dlatego też opisałem problem i liczyłem na pomoc. No ale trudno jak tu błędy się wytyka a nie pomaga poszukam pomocy gdzie indziej.
Pozdrawiam od zawsze wszystko wiedzących!!!!!!!!!!

Ostatnio edytowane przez moderatora:

bagiennik

New member
Bez reklam
Ale tu raczej niewiele można pomóc, sam to możesz zrobić reset i ewentualny upgrade, później zostaje serwis albo punkt zbiorki elektrosmieci jak stracisz cierpliwość.

zbyniu4

New member
Masz absolutną rację jak stracę cierpliwość to pójdzie najpierw pod młotek-sam wykonam wyrok. Niestety na razie popróbuję powalczyć tak z ciekawości, może się uda. Odnośnie oprogramowania to nie mogę znaleźć żadnego upgrade. Na stronach Pioneer nie ma, alternatywnych nie chyba też. Zresztą jak nic nie wymyślę to zrobię jak wcześniej miałem zamiar zrobić ( po pierwszej awarii ). Wyrok wykonam na "ampli" a na razie do głośników dokupię marantz slim. Właściwie to już szukam fajnego multiplayerka, później jakiś tani BD i będzie na kilka lat spokój ( pewnie do czasu wyjścia na szeroką wodę 4K ).

Do góry