Minisystem czy ampli + kolumny?

mikush

New member
Planuję zakup małego systemu audio do pokoju ok 20-25m2 i zastanawiam się czy kupić dobrej jakości kompletny minisystem czy zainwestować w amplituner i 2 kolumienki półkowe. Budżet do 2500pln

Najważniejsze jest dla mnie strumieniowanie muzyki przez AirPlay
W tym momencie 100% używania przypadnie na audio ale w przyszłości nie wykluczam podpięcia TV i dodatkowych głośników (w wyadku kupienia amplitunera)

Przeglądając forum widzę że najfajniejszym rozwiązaniem byłby zestaw Sony CMT-G2NiP (zastanawiałm się też nad SHARP XL-HF401PH ale niska cena mnie zastanawia), lub amplituner Pioneer VSX 527, Yamaha 473 albo Denon AVR 1713 + plus odpowiednie 2 kolumienki półkowe (ewentualnie +subwoofer).

Będę wdzięczny za poradę

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja bym postawił na amplituner + 2 kolumny. Np. Denon 1713 + Monitor Audio BX2, Taga Harmony Platinum B-40, Indiana Line Tesi 260, Boston Acoustics A 26, Magnat Quantum 673,Heco Metas 301. W przyszłości możesz dokupić suba. np. Rel T5 dobrze sobie radzi w stereo i przy filmach. Chyba że chodzi Ci stricte o stereo to wtedy najlepiej wzmacniacz + 2 kolumny.

mikush

New member
na ten moment to będzie stricte stereo, jednak wolę uniknąć sytuacji w której będę musiał kupować nowy amlituner jeśli za rok zdecyduję się podpiąć do zestawu TV. Poza tym podstawą jest dla mnie Airplay a nie udało mi się znaleźć wzmacniacza stereo który obsługiwałby tą technologię. Ewentualnie zestaw wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy z airplay, ale z tego co widzę to podnosi koszty o jakieś 1500pln

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Fakt odtwarzacz sieciowy podnosi znacznie koszty, więc pozostaje amplituner KD. A nie masz możliwości postawienia kolumn podłogowych? Oczywiście wiązało by się to z większymi kosztami , ale na Twój metraż moim zdaniem warto dołożyć.

mikush

New member
hmm, nie myślałem od kolumnach podłogowych (wstępny plan zakładał kupienie mini zestawu) ale teoretycznie mogłyby się zmieścić. Jakieś sugestie które nie zruinują budżetu?

mikush

New member
ehh, widzę że taki najtańszy zestaw na kolumnach podłogowych i denonie 1713 wyjdzie przynajmniej 3000-3500pln. Póki co mniejsze kolumienki będą musiały wystarczyć.
Dzięki wielkie za pomoc.

mikush

New member
Szukając miejsca do odsłuchu w Krakowie porozmawiałem z kilkoma sprzedawcami i zacząłem się zastanawiać czy jednak nie pójść w stronę rozwiązania sugerowanego wcześniej przez Pawel_Sz85 - wzmacniacz stereo i kolumny.
Jeśli dobrze rozumiem do takiego zestawu też będę mógł podpiąć TV ale grać będą mogły tylko 2 kolumny w stereo a nie 5 w surround, czy tak?

Z tańszych rozwiązań znalazłem np. Denon RCD N8 lub DRA N5. Z droższych zestaw Pioneer SX20 + Pioneer N30 albo Denon PMA 520 + Denon DNP 720. Razem z takimi kolumnami MA BX2 to już bardziej 3000-3500 ale może jednak warto iść w tym kierunku jeżeli zestaw ma służyć głównie do muzyki.

Co myślicie?

funkcję AirPlay mogę również uzyskać podpinając moduł airport od Apple do dowolnego wzmacniacza stereo
Apple - Mac - AirPort Express
Pytanie tylko jak to wpłynie na jakość dzwięku?

Swoją drogą wiecie skąd polityka producentów sprzętu by Airplay udostępniać tylko w amplitunerach AV a nie stereo?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

bagiennik

New member
Bez reklam
Bo klient "stereo" jest bardziej "audiofilski" i bezkompromisowy ;) Woli mieć wszystko w osobnych klockach, jest też w stanie wiecej na to wydać :)
Poza tym większość nigdy by sie nawet niewinnym pomysłem o jakimś airplay nie skalała ;)

Do góry