[MiniREC] LG 42LS5600-ZC oczami "laika"

bakahk

New member
[MiniREC] LG 42LS5600-ZC oczami "laika" - test / opinia / recenzja

Model: TV LCD LED 42” LG 42LS5600-ZC;
Data produkcji: Maj 2012;
Kraj produkcji: Polska;
Wersja oprogramowania: 03.02.16; zaktualizowana do 03.02.94;
Strona WWW producenta/produktu: - *nie mogę dodać (jeszcze) linków :p - a tam m.in. instrukcja ANG/PL, oprogramowanie, instrukcja aktualizacji, parametry itp.;

1) Karton – ~1185x770x110 mm – zmieści się bez problemu w kombi ew. osobówce ze składaną kanapą; ze względu na szerokość łatwiej nieść "w pionie".

2) Wymiary/Waga – 979x594x35,5 mm / 979x660x269 mm / 12,7 kg / 15,1kg – porównując do modelu który zastępuje (37LG5000) relatywnie lekki do tego "fizycznie" mniejszy przy jednocześnie większym ekranie.

3) Wygląd/Wykonanie

matryca:
swoisty półmat, nie jest ani w pełni odblaskowa ani w pełni matowa; na pierwszy rzut oka - przy włączonym TV w sklepie (mecz/EURO) - nawet tego nie zauważyłem;

ramka (matrycy): - boki i góra ~20 mm, dół ~40 mm (z czego ~10 mm jest "srebrne") - odblaskowa, "cienka", nie przeszkadza;

tył TV: cały "metalowy", sprawiający wrażenie solidnego;

stand body (element łączący TV z podstawką): solidny i dość gruby plastik (brak elementów metalowych);

podstawka: dość solidna, metalowa, pokryta błyszczącą plastikową obudową, z dodatkową "dziurą" z przodu, niespecjalnie zrozumiały zabieg;

montaż: TV->stand body / stand body->podstawka = 4x śrubki M4x20.

4) Zużycie prądu – klasa energetyczna A (patrz tzw. etykieta energetyczna), 60 W (tzw. tryb włączenia) / 100 W (zużycie).

5) Pilot – mniejszy niż u poprzedników, wydaje się nieco bardziej "przyjazny" ale o wzorowej ergonomii to projektanci nie słyszeli; w zestawie 2x LR03 AAA Rocket Alkaline.

6) Obsługa – dotykowe "guziki" na TV (fanem nie jestem), w miarę przyjemny pilot, proste i czytelne menu.

7) Oprogramowanie – aktualizacja relatywnie prosta,po LAN albo:

-pobieramy Software_File%28Version_03.02.94%29.zip;
-wypakowujemy LM1_DVB_EU_MP_RevNo3570_V03.02.94_usb_V2_SECURED.epk;
-wrzucamy na pendrive do folderu LG_DTV;
-podłączamy do TV;
-po włączeniu TV sam wykryje aktualizację i jeśli jest taka potrzeba zaproponuje jej przeprowadzenie;

wszystko wskazuje na to iż "jest różnica", osoby które nie wiedziały nic o aktualizacji zauważyły i zwróciły uwagę na "polepszenie się jakości obrazu"; jak dla mnie lepszy wydaje się kontrast i odwzorowanie kolorów;

8) Obraz – kilka trybów podświetlenia/ustawienia "barw", ogólnie niezły, jasny i żywy; testowany na razie tylko z dekodera UPC po HDMI, Asus O!Play Mini po HDMI i z "filmami z pendrive" (w dalszych planach może jakaś konsola).

9) Kąty widzenia – najkrócej mówiąc dobre/zadowalające.

10) Głośniki – jak na TV o dziwo niezłe; na plus zasługuje możliwość "wyłączenia" ich w oprogramowaniu TV.

11) Złącze LAN – w zasadzie tylko do aktualizacji oprogramowania i DLNA po LAN (nie testowałem).

12) Złącze USB – poza aktualizacją oprogramowania możliwość odtwarzania „filmów, muzyki i zdjęć”; w testach praktycznych:

-sprawdzone formaty mp3/jpg/mp4/avi/mkv/mpg/flv wszystkie działają (w testowanej próbce nie można było przewijać flv);
-odtwarzanie "HD" – na próbkę 5 filmów "HD" ważących od 1,5 GB do 8 GB problem był tylko z jednym;
-napisy w formacie *.txt działają (z polską czcionką).

----------------------------------------------------------------------------------------------

Wytyczne przed zakupem:
"LCD LED do 2000 zł, więcej niż 37 cali".

Do 2000 zł w tym przedziale wielkości 37-42 trudno o coś (dużo) lepszego/innego (zawsze można znaleźć plusy jak i minusy). Z jakości wykonania jestem zadowolony. Z obsługi również. Obraz (jasność/ostrość/barwy) są dobre. Pomarzyć by można było jeszcze o w pełni matowej matrycy, obudowanie i podstawce. Mimo tego fanom matów odradzałbym natychmiastowe przekreślanie tego modelu.
Przy powyższych "wymaganiach" jak dla mnie dobry zakup.

p.s
powyższa mini recenzja miała być dostępna na stronie jednego z dużych sklepów sieciowych z RTV/AGD ale jakoś administracja nie chce go przepuścić; może tu się komuś przyda; pozdr.

Ostatnia edycja:

bakahk

New member
Zaktualizowałem soft do wersji: 03.03.31;
efektów tak pozytywnych jak i negatywnych w zasadzie brak;
jeśli coś zaobserwuje to dorzucę;
pozdrawiam;
hk;

MrDudi

New member
Witam.

Mam ten telewizor w domu i mam banalne pytanie. Czy telewizor ten posiada wyjście słuchawkowe ? W którejś opinii na necie widziałem komentarz z minusem , właśnie za brak wyjścia słuchawkowego. Z drugiej strony na każdej stronie w specyfikacji telewizora jest podawane ze wyjście słuchawkowe jest.
W sklepie zapytałem pana , potwierdził że jest . Niby sprawdzał i jakieś słuchawki od komórki podpinał. Sprawa wydawał mi się banalna i nie zwracałem bardzo uwagi. W domu się przyjrzałem i niby coś przypominające wyjście słuchawkowe jest , obok obrazek słuchawek z oznaczeniem "H/P". Próbowałem podpiąć swoje słuchawki , niby jako tako działa. Jednak wtyczka od słuchawek nie "zatrzaskuje się" jak zawsze w każdym urządzeniu i leży jakby luzem. Czy to wyjście z oznaczeniem H/P jest jakieś specyficzne i wymaga jakiejś przejściówki czy po prostu przy montażu telewizora ktoś zrobił fuszerkę ? A może to jakiś nowy fetysz ze jak ktoś się zapomni i szarpnie słuchawkami to żeby wyskoczyły a nie się kabel urwał ? ;p

Kreo

New member
zastanawiam się nad kupnem tego TV w neonecie jest teraz za 1900, czy podłączaliście do tego TV komputer/laptop/konsole, chciałbym wiedzieć, jak sprawuje się matryca w grach?

MrDudi

New member
Kreo tv został zakupiony dla moich rodziców i stoi w salonie. Jeszcze nie miałem okazji podłączać mojego xboxa do niego ale na yt widziałem filmik gdzie ktoś własnie pod kątem gier testuje ten telewizor.

wpisz sobie w yt "LG 42LS5600 INPUT LAG TEST" i będziesz miał. Nie mogę wkleić ci tych filmików tutaj bo wyskakuje coś ze linki można dopiero od 5 postów :p

z tego co tam piszą w komentarzach nie ma problemu z input lagiem i można śmiało łykać ten tv pod kątem gier.

gość takie plusy podał:

"
-Compatible with video consoles,
-no input lag,
-very good response time,
-monitor a very successful "

"but no input lag and a very good gamer tv"

----------------------------------------------------------------------------------------------

Krzysiek zgadza się , tv posiada wyjście słuchawkowe.

a o jego rzekomy braku wyczytałem w jednej z opinii na skąpcu.

też ci linka nie podam ale jak jesteś ciekaw to w google " lg 42 ls 5600 brak wyjścia słuchawkowego"

też tam właśnie ktoś gościowi odpisał że pewnie pomylił tv.

a co do mojego "problemu" to najnormalniej w świecie wystarczyło mocno wcisnąć wtyczkę słuchawek hehe, jelonek ze mnie. no ale w moim małym tv lg wejście wygląda i trochę inaczej i leciutko się wkłada żeby było to charakterystyczny "pstryk"(jak się zatrzaśnie cały jack) , plus ten komentarz mnie zmylił z netu i stąd mój durny post :p

Ostatnia edycja:

Filozof

New member
Odświeżę temat - jak wygląda skalowanie sygnału analogowego? I jak porównacie ten model z LG 42LS570s?
Warto odrobinę dopłacić czy raczej nie?

Nie czekałem na odpowiedź na powyższe pytanie tylko zdecydowałem się zaryzykować i kupiłem model LS5600 tydzień temu. Skalowanie jest w porządku, nie widzę problemów. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu, postanowiłem jednak obniżyć budżet na zakup TV stąd decyzja o tym LG. Dupy na pewno nie urywa, kanały HD z lokalnej kablówki wyglądają w większości przeciętnie. Dużo lepiej przedstawia się sytuacja z obrazem z PS3 lub filmów przez USB. Tutaj jest już bardzo ładnie. Granie jest bezproblemowe, nie robiłem testu na input lag, ale wygląda na to, że jest bardzo niski.

bart_sku

New member
Nie czekałem na odpowiedź na powyższe pytanie tylko zdecydowałem się zaryzykować i kupiłem model LS5600 tydzień temu. Skalowanie jest w porządku, nie widzę problemów. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu, postanowiłem jednak obniżyć budżet na zakup TV stąd decyzja o tym LG. Dupy na pewno nie urywa, kanały HD z lokalnej kablówki wyglądają w większości przeciętnie. Dużo lepiej przedstawia się sytuacja z obrazem z PS3 lub filmów przez USB. Tutaj jest już bardzo ładnie. Granie jest bezproblemowe, nie robiłem testu na input lag, ale wygląda na to, że jest bardzo niski.
Dzięki za odpowiedź! TV będzie podłączony głównie do lokalnej kablówki, ale w większości używany będzie do filmów pod USB. Jeszcze raz dzięki, również decyduję się na LS5600. Pozdrawiam!

bart_sku

New member
Dla wszystkich, którzy szukają info o tym tv - WARTO! Bardzo dobre skalowanie, niezły obraz i jeszcze lepszy dźwięk, nieprzepakowany funkcjami, co w moim mniemaniu jest zaletą. Jedyne do czego mogę się doczepić to że nie obsługuje plików rmvb. Poza tym drobnym szczegółem mogę go szczerze polecić! Pozdrawiam:)

-=jamiro=-

New member
Witam.
Chcialbym troszke odswiezyc temat, a mianowicie obecnie posiadam telewizor LCD LG 42Lk530 i zastanawiam sie czy nie wymienic go na 42LS5600 poniewaz w tej chwili jest bardzo dobra cena w jednej z sieci RTV. Ogolnie jestem zadowolony z jakosci obrazu na obecnym lcd-eku, ale gdzies krazy mi po glowie zeby wymienic go na jakiegos LED-a. Mam pytanie do znawcow, czy warto byloby mojego LG wymienic na LED-a czy w tym przedziale cenowym (2000zl) raczej nie kupie nic lepszego ? Wybierajac obecny sprzet w duzej mierze kierowalem sie sama matryca i tez tym zeby posiadal "prawdziwe" 100Mhz True Motion. Wowczas w porownaniu do innych tv wydawal mi sie jeden z lepszych.
Pozdrawiam.

-=jamiro=-

New member
Witam.
Ponawiam prosbe co do wczesniejszego postu poniewaz niebawem konczy sie promocja na LG42ls5600, a ja juz mam bol glowy czy warto go kupic i mymienic za mojego KL-a.

Do góry