Witam Szanowne grono specjalistów,
1. Odległość od ekranu: 4-5m
2. Jak duży jest pokój: 23 m2
3. Jakie programy najczęściej oglądasz: przyrodnicze, filmy akcji, seriale (netflix)
4. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
5. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: lekkie subtelne (led), albo bez
6. Wolisz obraz ostry czy łagodny: wypośrodkowany/ostry
7. Jakie urządzenia będą podłączone: najprawdopodobniej Xioami mi box 4k
8. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 90% TV, 10% od święta może w coś zagram
9. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
10. Czy ważne jest wifi : nie (raczej tv box będzie to ogarniał)
11. Czy będziesz korzystać z widgetów?: nie (raczej tv box będzie to ogarniał)
12. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie (raczej tv box będzie to ogarniał)
13. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : nie (raczej tv box będzie to ogarniał)
14. Ma mieć 3D: nie
15. Ma mieć slot na karty SD: nie
16. Ma mieć tuner DVB-S: nie - nawet lepiej, żeby nie miał w ogóle żadnego
Ale takich chyba nie produkują?
17. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI
18. Jaki masz sygnał: może UPC, ale na razie tylko internetowa telewizja
19. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-6
20. Ma stać czy wisieć: na początku stać, później pewnie wisieć
21. Rozdzielczość: jeśli jest sens to UHD?
22. Na czym najbardziej Ci zależy: minimalizacja kosztów, maksymalizacja jakości obrazu - dlatego może być bez SmartTV (albo z kulawym), bez tunerów, niepotrzebnych bajerów. Chociaż ambilight mi się podoba.
23. Ile osób ogląda: 1-2
24. Jaka klasa cenowa: do około 3000 zł
25. Rozmiar: chyba im większy tym lepszy
Rozważe wszystkie opcje. A może warto poczekać na jakieś modele które mają niedługo wejść do sprzedaży? Tak jak wspominałem zależy mi na wyeliminowaniu niepotrzebnych elementów celem zminimalizowania kwoty:
- wydaje mi się, że SmartTV zawsze będzie na boxie działał lepiej (aktualizacje, parametry hw). A w razie czego stary box można sprzedać i kupić nowy który będzie ogarniał nowinki,
- dekoder i tak dostajemy od dostawcy telewizji więc wbudowany można chyba pominąć,
- może jeszcze jakieś elementy można wyeliminować?
Dodatkowo chciałbym zapytać czy kupno telewizora (np. TCL) z ekspozycji to dobry pomysł?Czy natywne 100Mhz jest osiągalne w tej kwocie i co ważniejsze czy warto w to inwestować? Wydaje mi się, że za 4 lata może już inna technologia dominować na rynku rozrywki wideo, więc czy jest sens teraz inwestować jakieś grube pieniądze w TV? Z góry dziękuję za uwagi.
Br
P
1. Odległość od ekranu: 4-5m
2. Jak duży jest pokój: 23 m2
3. Jakie programy najczęściej oglądasz: przyrodnicze, filmy akcji, seriale (netflix)
4. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
5. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: lekkie subtelne (led), albo bez
6. Wolisz obraz ostry czy łagodny: wypośrodkowany/ostry
7. Jakie urządzenia będą podłączone: najprawdopodobniej Xioami mi box 4k
8. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 90% TV, 10% od święta może w coś zagram
9. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
10. Czy ważne jest wifi : nie (raczej tv box będzie to ogarniał)
11. Czy będziesz korzystać z widgetów?: nie (raczej tv box będzie to ogarniał)
12. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie (raczej tv box będzie to ogarniał)
13. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : nie (raczej tv box będzie to ogarniał)
14. Ma mieć 3D: nie
15. Ma mieć slot na karty SD: nie
16. Ma mieć tuner DVB-S: nie - nawet lepiej, żeby nie miał w ogóle żadnego
17. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI
18. Jaki masz sygnał: może UPC, ale na razie tylko internetowa telewizja
19. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4-6
20. Ma stać czy wisieć: na początku stać, później pewnie wisieć
21. Rozdzielczość: jeśli jest sens to UHD?
22. Na czym najbardziej Ci zależy: minimalizacja kosztów, maksymalizacja jakości obrazu - dlatego może być bez SmartTV (albo z kulawym), bez tunerów, niepotrzebnych bajerów. Chociaż ambilight mi się podoba.
23. Ile osób ogląda: 1-2
24. Jaka klasa cenowa: do około 3000 zł
25. Rozmiar: chyba im większy tym lepszy
Rozważe wszystkie opcje. A może warto poczekać na jakieś modele które mają niedługo wejść do sprzedaży? Tak jak wspominałem zależy mi na wyeliminowaniu niepotrzebnych elementów celem zminimalizowania kwoty:
- wydaje mi się, że SmartTV zawsze będzie na boxie działał lepiej (aktualizacje, parametry hw). A w razie czego stary box można sprzedać i kupić nowy który będzie ogarniał nowinki,
- dekoder i tak dostajemy od dostawcy telewizji więc wbudowany można chyba pominąć,
- może jeszcze jakieś elementy można wyeliminować?
Dodatkowo chciałbym zapytać czy kupno telewizora (np. TCL) z ekspozycji to dobry pomysł?Czy natywne 100Mhz jest osiągalne w tej kwocie i co ważniejsze czy warto w to inwestować? Wydaje mi się, że za 4 lata może już inna technologia dominować na rynku rozrywki wideo, więc czy jest sens teraz inwestować jakieś grube pieniądze w TV? Z góry dziękuję za uwagi.
Br
P
Ostatnia edycja: