Mini wieża albo coś innego 20m2

Robek1

New member
Co by nie tworzyć kolejnego tematu pozwolę siępodłączyć, widzisz ja właśnie stoje przed tym samym dylematem pokoik 20-25 m2, budżet do 2K, czego słucham? hhmmmm, U2, Dżem, Marillion, Coma, RUSH, JethroTull, Metallica, czyli rock, czasami trochę cięższe brzmienia. Bardzo mi się podoba yamaha pianocraft:

RTVmax - sklep internetowy

cena 1700, wydaje mi się że całkiem nieźle.

Zastanawiam się czy dobrze robie? może coś większego? Lubię słuchać muzyki z płyt które kolekcjonuje:) ale staram się również myśleć racjonalnie, to tylko 20m2.

2000 to nie jest mało pieniędzy. Warto żebyś najpierw posłuchał tego sprzętu. Ja też w pierwszej kolejności miałem kupić tą Yamahę z tego sklepu. Naczytałem się jednak o tym że są problemy z gwarancją u nich i nie zrobili na mnie dobrego wrażenia- brak zaangażowania w doradzanie. Jak poprosiłem o pilot do wieży żeby sie pobawić ustawieniami to wielką łachę mi robili. Co do Yamahy jak dla mnie gra nie naturalnie ale co się komu podoba ja też mogę nie mieć idealnego ucha. Porównaj z innymi. Obecnie mam denona f109 wzmacniacz ma 65W mam pokój 20 m2 maksymalnie słucham na 1/4 głośności. Fakt nie słuchałem przy dużej ilości osób - jakaś domówka. Myślę że te 65w jest optymalne. szukaj sprzętu z potencjałem - możliwość rozbudowy np o radio sieciowe tym bardziej że nie jest to zakup na miesiąc. Może blackninja ma jakieś promocje ja kupowałem u niego i jestem mega zadowolony. Przy 2000 może warto dołożyć tą 100 czy 200 żeby mieć coś lepszego. Najważniejsze żebyś posłuchał przed zakupem najlepiej kilku sprzetów pod rząd to będziesz miał obraz.

Co do f109 napiszę podsumowanie ale jeszcze muszę po testować.

dEs31

New member
Cześć!

Nie będę zakładał nowego tematu, tylko wolę rozwinąć ten. Co prawda wiele już zostało powiedziane natomiast mam niższy budżet bo raptem 1500zł ale też do pomieszczenia ok 20m2. Jedna różnica że ja mam miejsce na kolumny podłogowe, tyle że chyba nie znajdę niczego konkretnego w tej kwocie.

Nie zależy mi na tym aby miała CD, bo i tak będę korzystał z plików. Co sądzicie o tym modelu:

DENON CEOL PICCOLO (N5)

Ostatnia edycja:

cooler015

New member
Też myślałem o denonie, nieco droższym bo Ceol 2, ale wystarczyło, że pojechałem do sklepu i posłuchałem jak gra. Mam ucho z solidnego dębu, ale to mi wystarczyło. Z firmowymi głośnikami, jest tak: http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/103449-denon-d-m39-do-pokoju-10-2-a-3.html

Elektronika w porządku, ale najlepiej kupić ją samą i do niej lepsze głośniki.

Ja na razie stawiam na PianoCrafta. Wystarczyło posłuchać jak gra, w normalnych warunkach sklepowych. Niepotrzebna była nawet sala odsłuchowa. Poszukaj jakiegoś modelu PianoCrafta, z potrzebnymi Ci funkcjami, a może znajdziesz coś dla siebie w słusznej cenie.

To są oczywiście moje wrażenia, Tobie może się spodobać Ceol Piccolo, albo coś zupełnie innego.

collider

New member
Bez reklam
Niedawno z nudów posłuchałem kilku modeli mini wież min. DENON D-M39DAB , który zawiódł mnie kompletnie. Naprawdę spodziewałem się czegoś więcej po tak zacnej firmie. Być może to wina głośników, zestawiony był z firmowymi skrzynkami Denona M39. Nie polecam tego zestawu. Miłym zaskoczeniem była LG CM2630, która zagrała naprawdę przyjemnie dla ucha a przy tym jej cena jest niewygórowana. Słuchałem też wszelakich PianoCraftów i według mnie grają lepiej niż Denon chodź za cenę co poniektórych to już można wyrwać jakiś tańszy wzmak z podstawkami, który zabije na starcie te mikrusy np. pierwszy z brzega PIONEER A-10 K + JAMO S 506. Cena około 1800zł a bije na głowę wyżej wspomniane.

collider

New member
Bez reklam
DENON D-M39 ma słabe głośniki w komplecie. Ja słyszałem w zestawieniu z Dali Zensor 1 i było całkiem nieźle.

Skoro mowa o tym jak ten zbezczeszczony przeze mnie Denon gra z innymi głośnikami to spytam z ciekawosci czy zagrał by lepiej w stereo z moimi frontami od amplitunera ktory posiadam?

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ciężko mi jednoznacznie stwierdzić bo po pierwsze nie słyszałem nigdy Jamo 426 i z Pioneerem też miałem mało styczności. Słuchałem kiedyś niskie modele Pioneera i mnie nie powaliły. Zdecydowanie zamiast Denona D-M39 lepiej trochę dołożyć i kupić zastaw Denona PMA-520AE+DCD-520AE i to już na pewno zagra lepiej od Twojego amplitunera.

collider

New member
Bez reklam
No tak, ale ty w tej chwili porównujesz "pełny" zestaw Denona. Moje pytanie jest czysto teoretyczne, chciałbym mieć skalę porównawczą. Mój Pionek też do wysokich modeli nie należy a gra według mnie dość jeśli nie bardzo dobrze jak na ten budżet. Słyszałem trochę zestawów stereo i ostatnio właśnie na tym tu omawianym srogo się zawiodłem. Stąd też pytanie, bo ktoś sugeruje np. zmianę głośników a czy rzeczywiście wpływa ona aż tak bardzo na brzmienie tego modelu. Jeśli więc zestawiamy monitory to czemu nie podstawić pełnowymiarowych głośników.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jasne wiem o co Ci chodzi. Moim zdaniem na brzmienie mają większy wpływ kolumny. Powiedzmy 60/40. Nie biorąc pod uwagę źródła, kabli, akustyki itp. Nie wiem czy Denon D-M39 by sobie poradził z kolumnami podłogowymi. Raczej jest przeznaczony do niezbyt wymagających monitorów. Wracając do mojej wcześniejszej wypowiedzi. Słyszałem tego Denona w kolumnami z zestawu i kiedy indziej u znajomego z kolumnami Zensor. I różnica była ogromna. I nie ma co się dziwić bo cena Zensorów jest znacznie wyższa i w tym przypadku przekłada się na wyższą jakość.

Do góry