mini wieża 1000-1500

piotr0071

New member
Zastanawiam się nad zakupem wieży do pokoju 20m kw.
Lubię bass, nie może brakować wysokich tonów.
Moje doświadczenia:

Mam Sony MHC-RG440S - basu dużo - trochę za dużo - brak regulacji tonów.
Kumpel ma PHILIPS FW730C - fajny dźwięk. Odpowiada mi
Ojciec ma Kruger&Matz KM1504 - bardzo fajny, czysty dźwięk jak na takie maleństwo - tylko gra w pokoju 10m.
Dawno temu wieża segmentowa (chyba 20-30 letnia)Technics z kolumnami Tonsil Soundfinder 130 bodajże - ładnie grało w pokoju ok 25m.

Oczekiwania:

spora moc
Ładny bass
Płynna regulacja tonów
Port USB
bluetooth/DLNA

Fajnie ale niekoniecznie:
DAB+, FLAC

Zatanawiam się nad Panasonic PMX7, Pioneer X-HM71-K, Yamaha PianoCraft MCR-750, Sony CMT-SBT300W.
Denon M39, ale dyskwalifikuje go brak łączności bezprzewodowej :(

Jakie macie propozycje?

Cena najchętniej około 1000zl ale może być nieco wyższa jeśli warto i będzie różnica.

Ostatnia edycja:

piotr0071

New member
A te od N5 z zestawu dużo gorsze od tych z M39?
Cenowo wyjdzie pewnie koło 1700? :(

Ostatnio edytowane przez moderatora:

piotr0071

New member
Sama jednostka N5 bardzo mi się podoba. Ma wszystkie funkcje jakie mi są potrzebne. Sc-M39 na ceneo można znaleźć poniżej 300zł tylko to cena za sztukę :( Sam N5 w euro.com.pl chyba nie całe 1400, a z sc-n5 1500.

Jest dylemat. Trzeba będzie odsłuchać sprzęcik w jakimś salonie.

Ostatnia edycja:

kwasior21

New member
Glosniki od m-39 kupilem za 350 zl (2 sztuki) byla wyprzedaz.Sterownik za 1350 niestety(chora cena).Dla mnie cd to juz przeszlosc ... dlatego zrezygnowalem z m-39. Denon radzi sobie wysmienicie, wszystko po wifi, radio internetowe dziala idealnie , serwer dlna postawiony na pc i koniec z problemami....potrafi zgubic neta ale to raczej wina mojego dostawcy internetu anizeli sprzetu .... jesli chodzi o bas to nie spodziewaj sie cudow bo ich nie bedzie .... duzo zalezy od ustawienia kolumn, u mnie stoja blisko sciany wiec zrobilem z nich konstrukcje zamknieta .... ogolnie jestem bardzo zadowolony ... sterownik jak za taka cene "idealny" ...Pozdro.

piotr0071

New member
Bas musi być jak dla mnie i to dość mocny.
Kusi mnie ten Panasonic PMX7. Bluetooth jak narazie wystarczył by mi.

Pytanie czy np. Odtwarzając powiedzmy z youtube (wiem, słaby przykład) teledysk na tablecie będzie można puścić bezprzewodowo audio przez N5? Bo panasonic z tego co wiem przez bluetooth nie powinien mieć problemu bo działa jak głośnik na bluetooth.
Edit: przez wifi to chyba jest airplay? Czy działa on z androidem, czy tylko z jabłkiem?

Ostatnia edycja:

kwasior21

New member
Airplay tylko z jablkiem, z androidem nie probowalem bo nie mam jak za bardzo:/ Jesli chodiz o bas to raczej nie obedzie sie bez jakiegos suba, te wszystkie wiezyczki maja taki sobie basik .... podpinalem do n5 monitor audio bx2 oraz xaviany primissimy, byl fajnie ale jak chcesz nisko schodzacy bas to tlko sub.....

piotr0071

New member
Byłem, słuchałem.
N5 z głośnikami z zestawu -lipa. N8 dużo lepiej. Sam gość z salonu Denona proponował zakup samego n5 albo n8 ale z kolumnami Dali, bo denon nie jest dobry w kolumnach.
Kolejna wizyta w euro rtv agd. N8 vs. Panasonic PMX5. Panasonic dużo czyściej gra. Przy ustawieniu w n8 i pmx5 max bass i treble - n8 dudni, pmx5 gra czysto nawet ustawiony na max volume.

Pmx7 czyli pmx5 z funkcją bluetooth za 1000zł. To chyba najlepszy wybór wg mnie. Oczywiści n5 czy n8 bardziej rozwojowy bo ma lepszy wzmaczniacz i wyjście na sub, ale 2,5 razy droższy.

Dla mnie zwycięzcą został Panasonic PMX7.

PS
Denon i Yamacha MCR-750 dźwięk porównywalny z n8 i pmx5 ale nie chiał nic odczytać z pendrive. To samo n8 w euro rtv agd.

kwasior21

New member
Denon wymagaja upgrade softu, u mnie automatycznie pobral sie przez wifi przy polaczeniu do neta. Moze dlatego nie czytalo z usb ...
Kazdy wybiera wedlug wlasnyh preferencji czy potrzeb .....
Jak panas Ci odpowiada to go bierz i nawet sie nie zastanawiaj ..... zawsze pozniej przychodzi pytanie czy nie odcialem sobie drogi brakiem jakiegos zlacza ;)

Pozdrawiam.

bourbon

New member
Bez reklam
Sam też poszukuje nowej wieży z CD i jestem mocno zawiedziony tym, co obecnie oferują producenci.
Pod koniec lat 90 w sklepach typu RTV, półki aż sie uginały od tego typu sprzętu (audio wieże). Ileż to modeli miało Sony (seria LBT-N to było coś - MONSTRUM !), Philips, Kenwood, Aiwa, czy martwy już Technics.
A co jest teraz ? Minimalistyczne grajki z piano plastiku, z kolumienkami do dziecinnego pokoju :niewiem:

Ostatnia edycja:

kwasior21

New member
Zauwaz ze jak jest sprzedawany dobry sterownik to dokladane sa do niego bardzo ubogie kolumienki. Same sterowniki potrafia pokazac klase ale w polaczeniu z "kolumnami" a nie pierdziawkami.Cale szczescie ze mozna rodzielac zestawy ... .. .

piotr0071

New member
Tak myśle, że może jednak osobno wszystko kupić i porządniejsze. Cena do 2000zl. Da rade zrobić za tą kasę fajny zestaw amplituner z kolumnami?
Edit: DLNA i kolumny nie duże ale ładnie grające z basem. Ach te moje wymagania :)
Czy kino domowe? Sub gdzieś się schowa :)

Ostatnia edycja:

kaziu106

Member
Ja miałem podobny problem...u mnie akustyka spowodowała, że odpadły kolumny podłogowe. W związku z powyższym w grze zostały podstawkowe lub soundbar lub mini wieża. Byłem na kilku odsłuchach i wybór padł na podstawkowe Magnat Quantum 673. Do mojego pomieszczenia ( salon otwarty z kuchnią to ok. 18-20 m. kw. a licząc bez kuchni to ok. 10-12 m. kw. odległość miedzy głośnikami ok 2 m i prawie taka sama do miejsca odsłuchowego ). Słuchałem Philipsa MCD 5110 i MCD 712, Yamahę Pianocrafta modele 640, 750, 850 ( 750 także z głośnikami BW 686 ), soundbar JBL model SB 400,, a z głośników podstawkowych to ( z amplitunerem Marantz MCR 603 podstawki Dali Zensor 3, Taga B40 ), ( z amplitunerem Yamaha RS 500 podstawki JBL ES 30, Boston Acoustic 25, Indiana Line Nota 260C ) i ( z amplitunerem Yamahy Kina Domowego modelu nie pamiętam podstawki Magnat Quantum 673 ). Konkluzja według mojej subiektywnej opinii jest jedna: nie ma szans, żeby ww. przeze mnie mini wieże z fabrycznie dołączonymi do nich głośnikami pobiły w odtwarzaniu dźwięku połączenie średniej półki amplitunera z średniej-niskiej cenowo półki ww. podstawkami. To jest tylko i wyłacznie moje zdanie i musisz brać pod uwagę, że każdy ma inny słuch ale wg. mnie zestawy mini z " seryjnymi głośnikami " są ok. do sypialni, do tego aby muzyka sobie leciała w tle, żeby posłuchać radia, poprawić dźwięk z telewizora. Fakt mini wieże zagrały czysto ale na moje ucho trochę jakby to nazwać płasko i o wiele mniej detalicznie niż głośniki podstawkowe, a przede wszystkim z mniejszą ilością basu. Myślę, ze głównym powodem jest tu wielkość przetworników, a szczególnie średnio-niskotonowego oraz wielkość samej skrzyni głośnika. Przewagą mini wieży na pewno jest wyposażenie jednostki sterującej bo w jednym klocku dostajesz odtwarzacz blu lub dvd, radio, usb, stacje dokujące i podobnie jak w ampli wyjście na aktywny sub ale niestety najsłabszym ogniwem są tu głośniki. Ja tez byłem już w pewnym momencie przekonany do mini wieży ale odsłuch zrobił swoje. Tu na forum każdy przekaże Ci swoje odczucia odsłuchowe ale pamiętaj, że to Twoje ucho musi lubieć ten dźwiek i według mnie Powinieneś wziąść sobie jeden dzień przeznaczyć na shopping i pojeździć posłuchać i wtedy będziesz miał pewność co Ci odpowiada, a co nie. Ps. ja wybrałem Magnaty za dynamikę, bas, i szczegółowość, która mi przypadła do gustu teraz szukam jakiegoś ampli 2.1 do tego, a za jakiś czas aktywnego suba i będzie miodzio. Aha do Magnatów wziąłem podstawki Norstona Stylum 3 ( to tez trochę podnosi koszt ale gdzieś trzeba te głośniki postawić ) Pozdrawiam!!!!

Ostatnia edycja:

piotr0071

New member
Właśnie przed napisaniem przez Ciebie posta zainteresowały mnie te magnaty na alledrogo.
A jaki masz do nich wzmacniacz?
Edit: wchodzi w grę jeszcze zakup wzmaka bez dlna/bluetooth i zakup odbiornika bluetooth zewnętrznego. HK chyba za ok. 250 zl alle.
Sumie bluetooth bardziej uniwersalny niż dlna/wifi przy lapku i tablecie.

Ostatnia edycja:

kaziu106

Member
Wzmacniacza cały czas szukam...rozważam miedzy Yamahą RX-V767, a Kenwoodem RA 5000 oraz HK 3490 ale ciężko znaleźć używanego Harmana 3490 w cenie do 800 PLN. Na razie wertuje ogłoszenia i szukam i mam nadzieje, że uda mi się coś fajnego kupić w tym budżecie.

Do góry