mini hdmi - obraz i dźwięk?

blejdd

New member
witam,

mam parę pytań dot. wypuszczenia z komputera do amplitunera/tv dźwięku i obrazu...

Mianowicie... chciałbym podłączyć komputer do amplitunera i tv żebym mógł na tv oglądać filmy 720p, 1080p i dvdripy, ze ścieżką 5.1, dts. Na wyjściu z karty graficznej mam mini-hdmi a z plyty głównej wyjście coaxial i optyk. Teraz pytanie... jak będzie lepiej puścić ? 1. osobno z komputera optykiem lub coaxialem dźwięk i osobno po mini-hdmi lub dvi obraz, czy wszystko razem jednym kablem mini-hdmi ?
Chciałbym wiedzieć czy jak puściłbym wszystko po hdmi to czy będzie jakaś zauważalna utrata jakości sygnalu i czy na kino domowe pójdzie mi z amplitunera dźwięk dts ?

Z góry dziękuję za pomoc.

ranczo

New member
Bez reklam
Najbardziej zaawansowanym złączem w domowym kinie jest HDMI i puki co tylko ono przesyła najwięcej informacji.
Łącz po HDMI.

blejdd

New member
no dobrze, tylko w jaki sposob ? na wyjsciu z karty graficznej mam mini-hdmi i w jaki sposób połączyć grafike z muzyczną ?

nie mam pojęcia czy obsługuje dts, grafike mam: msi n560gtx-ti twin frozr II

ranczo

New member
Bez reklam
Kup przejściówkę miniHDMI na HDMI
Obraz i dżwięk idą razem po HDMI tylko trzeba kompa odpowiednio skonfigurować.

jurasko

New member
Dzisiaj przeszedłem z kablówki analogowej na cyfrową.Niestety obraz mam duużo gorszy teraz na cyfrówce niż na analogowym.Smużenia,przebarwienia na twarzach itp.
Telewizor mam LCD ale dość stary i nie posiadający wejścia hdmi.Podłączony jest kablem EURO/Scart
Czy obraz podawany w cyfrowej jakości może być gorszy od analogowej?
Jak poprawić jakość obrazu?

blejdd

New member
jak kupie przejściówkę to nie będzie żadnej utraty jakości obrazu przez właśnie ten element ?

Na allegro jest kabel hdmi-minihdmi, ale nie wiem czy odpowiedniej jakości...

kabel przewód hdmi / mini hdmi VITALCO 10,0m (2462713945) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
lub
bk427d KABEL HDMI - mini HDMI 5m GOLD FILTRY HD (2463921274) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - ale krótszy...

czy lepiej jednak kupić lepszej jakości kabel hdmi-hdmi i do tego przejściówkę?

PeteShadow

New member
Bez reklam
Jeśli korzystasz z zewnętrznego DAC, to zarówno HDMI, Toslink i Coaxial przesyłają dźwięk DTS w tej samej postaci - nieprzetworzony RAW (tzw. Pass-Through). Nie ma więc kompletnie znaczenia z którego złącza skorzystasz, o ile tylko będziesz potrafił skonfigurować kompa tak, żeby on ten dźwięk w tej postaci wysłał. Pytałeś jak połączyć dźwiękówkę z HDMI. Odpowiedź brzmi: sygnał audio na złącze HDMI nie jest generowany przez kartę dźwiękową, tylko przez kartę graficzną. Tak, to zupełnie osobna "karta dźwiękowa". W obu przypadkach tor audio podzielony masz jakby na dwie części. Pierwsza znajduje się w komputerze (dźwiękówka podstawowa lub ta w grafice). Ona decyduje jaki strumień posłać na złącze. Druga to zewnętrzny DAC, który znajduje się w twoim wzmacniaczu. Ponieważ dekodowaniem strumienia zajmuje się właśnie zewnętrzny wzmacniacz, więc to co się znajduje w kompie kompletnie nie ma żadnego znaczenia dla jakości brzmienia dźwięku DTS. Kabel również żadnego znaczenia nie ma. W przewodach cyfrowych może co najwyżej dochodzić do przerywania sygnału lub jego całkowitego braku, ale nie do pogorszenia jakości.

Ostatnia edycja:

blejdd

New member
bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Czyli rozumiem, że nie ma żadnego znaczenia, czy kupię kabel hdmi za 30 zl. a za 300 zl. tak?

Kartę graficzną mam msi n560gtx-ti twin frozr II, więc nawet nie wiem jaką ma muzyczną...

Z tego co zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, to najlepiej z komputera gdy będę włączał film, słuchał muzyki w postaci: flac, mp3 itd. przesył zrobić bez "wspomagaczy" tylko w surowej postaci przesłać do amplitunera, a on zdekoduje dźwięk w zależności od potrzeb i przeznaczenia? W tej chwili stare kino mam podłączone optykiem i w playerze mam ustawione w ten sposób, że ma przesyłać bez zmian i jak np. mam film w stereo to na amplitunerze jest w stereo, a jak w dts to włącza się w dts. Można oczywiście ustawić żeby każdą ścieżkę dźwiękową przerabiał kodekiem ac3 na 5.1 ale w mojej ocenie gra wtedy gorzej niż domyślnie.

Myślałem, że kabel hdmi ma duże znaczenie i planowałem kupić coś takiego + przejściówkę:
Lindy 41115 kabel HDMI 1.4, 3D - 7,5m
Bridge Premium BPVA15 Przejściówka (łącznik) gniazdo HDMI - wtyk mini HDMI

amplituner jaki będę używał to: Harman Kardon 158

PeteShadow

New member
Bez reklam
Jak już pisałem wcześniej, słaby kabel przy dużych długościach po prostu może nie działać w ogóle lub może powodować zakłócenia typu cyfrowego (przerwy w sygnale, haczenie, artefakty), uniemożliwiające odbiór sygnału. Pozostaje również kwestia zgodności z HDMI w wersji 1.4, choć nie sądzę żebyś w ciągu najbliższych lat miał okazję wykorzystać cechy tego standardu (Ethernet via HDMI, rozdzielczość 4x Full HD, zwrotne audio). Co do określenia "3D przez HDMI", to sam nie do końca rozumiem o co biega, ale chyba nie o sygnał 3D "Side by Side", który w przypadku plików mkv ma maksymalnie 1920x1080 i jest normalnym sygnałem Full HD składającym się z dwóch półobrazów "dekodowanych" przez telewizor.
Podsumowując. Jeśli chcesz sobie kupić święty spokój i mieć poczucie że masz fajny kabel, to możesz wydać te 350 zł na Lindy. Ja mam mojego PC'ta podłączonego 10 metrowym Gembirdem za 50zł i wszystko działa bez najmniejszych problemów. Wybór należy oczywiście do Ciebie.

Do góry