Migotanie obrazu 50es6710

mare37

Banned
Czy może mi ktoś poradzić co zrobić w kwestii migotania obrazu? Bardzo często zdarza się że przy dość mocnym kontraście ostrości ilości szczegółwi na obrazi wskakuje migotanie. obraz z kamery wrzucony ba odtwarzacz BD. Czy to jest wada tv wysokiej rozdzielczości? Ustawiałem już cyfrową redukcję zakłóceń itp i efekt wciąż ten sam. Dodam, że bezpośrednio z usb tv działa lepiej, ale równiez wystepuje. Czy to wina kabla hdmi czy samych odtwarzaczy bd? Testowałem na dwóch pioneer bd150 i lg420 Czy może kodeków do obróbki filmów w kompie.

Ostatnia edycja:

mare37

Banned
tak. hdmi 1080P 24Hz właczone, rozdzielczość 1080i lub 1080p nie ma znaczenia. Efekt ten sam. kolor hdmi deep color wyłaczony, pełny RGB
surowe klipy z kamery nagrane w 50i przez usb to samo
sprawdzałem na drugim tv 40a656 ten sam efekt, migotanie w miejscach gdzie obraz ma dużo detali ostry kontrastowy.

Ostatnia edycja:

mare37

Banned
Nagrany obraz w 50p i przerobiony na 25klatek p działa w duże cześci poprawnie jednak traci się jakosc filmu. nagrany obraz w 50i wpada w migotanie. Ściągnałem z netu z innej kamery i podobnie migocze. Coś nie tak z odświeżaniem albo za słabe kable hdmi, ale przez usb tez to samo, więc wina lezy chyba po stronie tv.

tdx

New member
Bez reklam
a na jakich ustawieniach oglądasz?
Firm? Standardowy? Naturalny?

Dasz linka do jakiegoś materiału który u Ciebie tak smuży?

mare37

Banned
Nie smuży tylko migocze obraz w niektórych partiach obrazu, tych z dużą ilością detali drzewa itp. Sciagnij sobie ten, bo na nim najwięcej. Na moich również podobny efekt. po youtube-get do ściagnięcia. Liwiec - YouTube

Ustawiony mam na dynamiczny.
Testowałem standardowy, film, naturalny bez znaczenia
Gdzieś jest problem z tymi 25klatkami i może dlatego to tak działa, takie migotanie jest przy 50hz na starych tv

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
o losie... czemu dynamiczny?
Przecież tam większość ustawień jest wyłączona...
Weź mień na film np wyłącz cyfrowe redukcje szumu i mpeg....

U mnie na F6500 i 27" monitorze nie ma migotania (choć dla mnie to właśnie smużenie) a na monicie bym to od razu zobaczył :) :) :)

mare37

Banned
Zawsze oglądam na dynamicznym, bo ma bardziej dynamiczny obraz :) Dałem auto hdmi w bd i na jednym filmi lepiej poszło, ale na tym z YT nadal miga. Chyba mają znaczenie kodeki kompa w jakim film był nagrywany. Nie mam pojęcia. kabel hdmi chyba nie. Redukcje cyfrowa i i mpeg mam zawsze wyłaczoną, tylko jak nagrałem obraz w 50i panasem, to wyglada fatalnie z dużą ilościa szumu.

tdx

New member
Bez reklam
tak czy owak uważam że to kwestia ustawień TV natomiast na trybie dynamicznym nie masz co ustawiać bo połowa konfiguracji jest nieaktywna

mare37

Banned
No dobrze, ale ten efekt występuje na dwóch różnych tv i na różnych odtwarzaczach. Poprzednio miałem kamere canona m506 i nagrywała w 50i tylko i obraz był bez takich efektów. Kolega sprzedał panasa, bo nie mógł nagrywac wyładowań atmosferycznych, ja nie moge nią nagrać z laptopa, bo obraz sie trzęsie i ustawiałem już wszystko co możliwe w manualu. Ale film ściągniety z YT ma ten sam objaw.

tdx

New member
Bez reklam
ja pisze tylko i wyłącznie o tym filmiku który dałeś puściłem go z YT na monitorze i TV i wszystko było ok ściągnę go jeszcze i puszcze z USB i przez PC ale myślę że nic to nie zmieni...

Dajnie jakbyś dał próbkę chociaż 10-15s tego o co konkretnie chodzi z Twojej kamery to wtedy szybko można to wyczaić co jest nie tak

mare37

Banned
Chyba masz racje, że coś z tv, ale kurcze dwa modele ten sam efekt? Nie mam pojęcia jak to ustawić. Teraz włączyłem filmiki z sony hx50 nagrywane w 50i. Obraz jest świetny dużo lepszy niż z tego v720 kichowata kamera, ale minimalne migotanie jest.

Masz racje, na innych ustawieniach typu naturalny, film efekt migotania jest mniejszy.
Tu masz próbkę z kamery. trzesła się wpadała w migotanie na ty środku tężni. Po ustawieniach BD na auto efekt znikł. Nie wiem co za cholerstwo.
http://hostuje.net/file.php?id=4d8e0b9f5665ae27ebe671f34b146224

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Obrazem strasznie trzęsie o ile na ludziach idących tego nie widać to tam gdzie się silnie odcina niebo od drzew wygląda tak jakbyś nagrywał na lekkiej delirce :)

mare37

Banned
Mówisz o sony? e to nie ma stabilizacji..ale najlepsze jest to, że straszliwie buja na v720 i to jest jakieś dziwne. Może i mam delirke, nerwy w strzępkach :)) właśnie zamówiłem sobie monopoda, żeby wyelimonować tego typu efekty. Pewnikiem bym kupił sony cx410 która ma świetną stabilizację, ale nagrywanie wieczorne to jedna wielka żenua :)) Nie wiem jak oceniasz te dwa klipy, ale jakosc nagrywanego materiału v720 jest słabiutka. Może mam za duże oczekiwania, ale sony robi ostre obrazy a panas po prostu robi mazy, akwarele. Słabsze światło na zewnątrz i powstaje picasso :)) Nocą to jeszcze ujdzie, bo nie szumi mocno.
Doradź, bo ty fachowiec doświadczony czy kupić sony gw55 czy panasa x920?

Ostatnia edycja:
Do góry