Matowy LCD 40-42 po skosie na ścianie

piotr-ios

New member
Od paru miesięcy śledzę to forum i uznaję je za najlepsze w kraju. Chcę kupić przed świętami nowy lcd. Mam obecnie tv na środku pokoju ale przyszły LCD ma wisieć na ścianie z lekkim skosem.
1. Odległość od ekranu: 2 metry
2. Jak słońce świeci w pokoju: Brak nasłonecznienia. Dużo punktów świetlnych na ścianach.
3. Jak duży jest pokój: ok 16 m.kw.
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: philips 32pfl5007 w sypialni, w pokoju jakiś stary CRT 21
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy DVB-T, filmy SD i HD z PC, internet PC
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudnie,wieczór,noc
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: muszę ze światłem bo jest aneks kuchenny
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: zdecydowanie ostry, wyraźny bez migotania
10. Matryca błyszcząca czy matowa: musi być matowa lub półmatowa
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-42"
12. Preferowana marka: wszystkie znane i cenione
13. Czego nie lubisz w telewizorach: falowania obrazu lub migotania w zbliżeniu, makrobloków, zacinania, słabych przejść tonalnych, poszarpanych krawędzi, rozmycia scen, słabego skalowania SD, błyszczących matryc samsunga i LG
14. Jakie urządzenia będą podłączone: PC, HDD 1GB, pen
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50 tv, 30 filmy, 20 internet
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: TV lekko po skosie
17. Czy ważne jest wifi: może być ale nie musi
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: jeżeli będą fajne, to tak z ciekawości
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: niekoniecznie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: obojętne
22. Ma mieć 3D: tak w dobrej jakości
23. Ma mieć slot na karty SD: może mieć
24. Ma mieć tuner DVB-S: nie musi
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI
26. Jaki masz sygnał: DVB-T
27. Ile programów HD: jeden TVP1HD
28. Ma stać czy wisieć: wisieć na ścianie lekko po skosie
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: TAK
31. Na czym najbardziej Ci zależy: doskonała jakość obrazu, żyleta, kolory i ostrość mają powalać, szybkie sceny bez przycięć, doskonała współpraca z PC
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok.5 godz.
33. Sugerowana cena: 3200zł
Żona skłania się do 40HX750 a mi się marzy jakiś 42 calowy panasonic ale one mają matryce LG. Czekałem na 40LE 830 ale ponoć ma słabe kolory i jest chyba gorszy od tego sonego.
Panowie i Panie na tym forum co polecicie. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Sharp na matrycy Samsunga Oo :D

Jeśli chcesz znakomitej współpracy z PC - zrezygnuj z Sonego, Panasonica i LG.
Sharp 40LE830 - świetny model, choć już trochę na rynku jest, to nadal bije na głowę konkurencje w swojej cenie - genialna płynność, świetny do komputera lub konsoli, głęboka czerń, świetne kolory.
Toshiba 42VL963 - genialna współpraca z komputerem, głęboka czerń, świetne skalowanie, pasywne 3d z 4x okulary 3d, bardzo płynny obraz. Nie ma co prawda matowej matrycy, ale ma filtr antyrefleksyjny.

piotr-ios

New member
No rzeczywiście to philips 40PFL5507 a nie sharp ma matryce samsunga. Jeśli chodzi o sharpa 40LE830 to był i jest moim faworytem jeśli chodzi o ekran matowy, jednak na niektórych stronach piszą o lepszej jakości obrazu w ruchu i lepszym skalowaniu SD w sonym 40HX750 oraz że sony ma lepszy obraz 3D.

piotr-ios

New member
Filtry Samsunga, Toshiby, LG i Panasonica

Byłem w niedzielę w MM i oglądałem ekrany. Kurcze fajne są 42VL963, 42GT30E lub 42ET5E ale przy kilku punktach świetlnych przed tv można było dostrzec na ekranie oprócz filmu to co się dzieje z tyłu. Widziałem to ja i moja połowa. To samo było widoczne a nawet bardziej w 3D.
W niektórych rankingach sony jest przed sharpem.
Jeszcze znalazłem coś o rozdzielczości dynamicznej poziomej, która powinna odzwierciedlać szczegóły i płynność w szybkich scenach filmu:
1. Sharp 46LE830E ma 850 zmierzonych linii na 1080,
2.Sony 40EX720 ma 1080 zmierzonych linii na 1080 możliwych
3. Samsung 40D6500 750 na 1080.
Co sądzicie, czy żonie będzie lepiej oglądało się Bonda na soniaczu czy mi na sharpie?
Czy są może są jeszcze jakieś inne modele 40-42cale do moich potrzeb?

piotr-ios

New member
Jeśli już SONY to 40HX750/751/755. Ma półmatowa matrycę i wygaszanie klatek.

Pozdrawiam

Dalej pozostają dwa modele do wyboru 40HX750(półmat) i 40LE830(mat). Chciałbym je bezpośrednio porównać nawet teoretycznie, zestawić plusy i minusy, mocne i słabe strony.
LG, Panasonic i Toshiba - czy są godne polecenia modele tv z matową (półmatową) matrycą?

W domu mam doświadczenie z 32PFL5007/12, który ma świetny półmat, słabe skalowanie SD, dobre HD i słaby procesor do multimediów no i ta matryca samsunga.

piotr-ios

New member
Po przeczytanych testach i opiniach zdecydowałem się na 40HX750. Ten tv dla mnie pod względem funkcji, jakości obrazu i ceny jest bliski ideału. Bardzo proszę o subiektywne odczucia i opinie co do półmatu na tym sony. Czy komuś udało się w jakiś sposób otworzyć plik video większy od 4GB na tym tv? Czy sony w przyszłości udostępni soft do obsługi NTFS? Kto pyta nie błądzi.:lol: Wiem, że oficjalnie sony nie wspiera NTFS ale konkurencja jest pod tym względem sporo z przodu.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do Twoich potrzeb lepszym rozwiązaniem jest Philips w klasie Premium 42PFL 6007
Philips:
- dodatkowy wbudowany głośnik - lepszy dźwięk , nie jest jak z puszki.
- Dual games - dla dwóch gracz pełen obraz
- Procesor DUal Core
- Ambilight
- równiejsze podświetlenie matrycy
- 4 okulary w komplecie
- mniejszy input lag
- mniejszy pobór energii (Eisa nagroda)
European Green TV 2012-2013 - Philips 55PFL6007 | EISA - The European Imaging and Sound Association
- lepsza czerń
- wzorcowe blokowanie szumów.
- rewelacyjna płynność obrazu
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...ilips-czyli-nowa-jakosc-w-klasie-premium.html - tu masz test poczytaj.
- świetny design (bezramkowy - ramka grubości 1 mm)
- obsługa extra z poziomu Androida.

http://www.hdtv.com.pl/forum/relacj...prezentacji-nowosci-pfl-6007-7007-8007-a.html - tu masz jeszcze inne możliwości tego telewizora.
Na dniach przybędą nowe widgety więc będzie i pod tym względem super .

W razie potrzeb dokupisz sobie Dongla z Androidem i masz 500.000 aplikacji :
http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/...roid-i-wifi-na-prawie-kazdym-telewizorze.html

http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/91577-tv-led-37-42-smart-i-3d-do-3000zl.html#post848375

piotr-ios

New member
Dzięki KIKI za odpowiedź. 6007 brałem pod uwagę wcześniej bo mam w sypialni 5007. W philipsie odpada ambilight bo tv będzie wisiał na ścianie z lekkim skosem. Również płynność i zacinanie obrazu w philipsie jest lekko denerwójąca szczególnie w szybkich scenach. Co jeszcze... nie odtwarza mkv z dd na usb i napisów txt, ma mało ustawień clear lcd, ma 3D pasywne wole aktywne bo każde oko widzi full HD a nie 1/2 full HD. Jeśli chodzi o jakość obrazu to jeszcze tylko panasy ST , WT nie mówiąc o VT ale one są jak dla mnie drogie. Na niemieckim chip.de jest fajne porównanie tv w 2d i 3d.

Do góry