Marantz UD 5007 czy UD 7006

xgutti

New member
Bez reklam
Mam pytanie co lepiej kupić odtwarzacz bluray UD 5007 i do tego dokupić odtwarzacz CD 6004 czy jedynie odtwarzacz bluray UD 7006 ?

realmadryt23

New member
a jaki system probujesz stwozyc?? niedawno mialem podobny dylemat,i odsluchalem marantza 6004 ktory zagral podobnie do ps3 ktorego uzywalem do filmow i muzyki,dlatego zakupilem marantza sa15s2 na ktorym roznica byla ogromna.tak szczeze to nie wydal bym 400 funtow na nowego cd majac w domu ps3.na twoim miejscu kupil bym ud 7007 ktory napewno zagra tak samo jak 6004, a w kinie bedzie tez kozak,i tak jedno uzadzenie poprawi ci jakosc w stereo i kinie.aaa i dobre kable rozumiem ze masz bo inaczej to strata czasu i kasy

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
marantza 6004 ktory zagral podobnie do ps3 ktorego uzywalem do filmow i muzyki,dlatego zakupilem marantza sa15s2 na ktorym roznica byla ogromna.tak szczeze to nie wydal bym 400 funtow na nowego cd majac w domu ps3.na twoim miejscu kupil bym ud 7007 ktory napewno zagra tak samo jak 6004, a w kinie bedzie tez kozak,i tak jedno uzadzenie poprawi ci jakosc w stereo i kinie.

Ale odjazd :D :blagam:
Dziwna sprawa. Jest tu pewna niekonsekwencja, w Twoim słuchu również.
Z jednej storny nie słyszysz różnicy w brzmieniu PS3, który to jest uznawany za najgorszy odtwarzacz CD (piszę wyłącznie o jakości dźwięku) w stosunku do CD6004
Z drugiej, kupujesz dużo wyższy sprzęt. Owszem rożnica jest ogromna między 15stkami a PS3, ale nie pisz kolego, że CD6004 tak samo gra, bo to zwyczajne herezje.
Jeśli słyszysz różnicę dopiero na 15 stkach, to masz prawdopodobnie podwyższony próg wrażliwosci słuchowej, ale gdyby tak było rozróżniłbyś bez problemu na ślepo PS3 od CD6004
Aż boję się zapytać do czego miałes podłączone to PS3 i w jaki sposób, że nie słyszałeś różnicy i że był taki dobry.
I żeby była jasność, nie jest moim celem atakowanie Ciebie, a jedynie sprostowanie, ze PS3 nie jest dobrym pomysłem jeśli chodzi CD, bo to tak jakby pisać, ze Kopernik była kobietą ;)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

xgutti

New member
Bez reklam
ale czy jest różnica w dźwięku jeśli chodzi o muzę pomiędzy marantz CD 6004 a UD 5007 a drugie pytanie czy ktoś miał możliwość porównać odtwarzacze Harmana HD 980 i 990 ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jest roznica, pytanie na ile jestes wrazliwy na dzwiek. Bo jezeli jestes w stanie uslyszec niuanse to sprawa oczywista, ale po tym co czytam tutaj czesto smiem watpic w te kwestie. Pod co chcesz to podpiac, bo to chyba kluczowe pytanie.

xgutti

New member
Bez reklam
jeśli chodzi o marantza to UD 5007 czy CD6004 to pod SR 7007 a natomiast jeśli chodzi o harmana to HD 980 pod AVR 660 lub pod HK 990.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To zrob tak, kup wzmacniacz stereo PM7004 i tanszy ampli np. sr600x
Bedziesz mial doskonale stereo i kino, a cena bedzie podobna (prawie)
Spinasz to razem i po sprawie, kiedys duzo o tym pisalismy.
Aczkolwiek SR700x sam w sobie bdb gra w stereo, ale i tak PM7004 zrobi to lepiej.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
No wlasnie Xgutti, to samo napisalem Ci na priv i liczyłem, ze armanig mnie poprze niezaleznie ;) Ja zrobiłem dokladnie tak samo. Opisywałem juz swoje wrazenia z decydującego odsluchu w dziale stereo. Tez kiedys myslalem, ze jesli kupie wysoki model ampli to zalatwie dwie pieczenie na jednym ogniu, ale nic z tego. SR7005/7007 mimo, ze grał bardzo dobrze w stereo, to został zdetronizowany przez PM6004 nie mowiac o PM7004. Kupilem wiec amplituner model nizej oraz wzmak stereo. Tak jak pisze armanig; jest super kino i super stereo. Podejrzeam, ze w kazdym innym systemem innej marki bedzie podobnie. Musisz tylko zdecydowac sie czy zostajesz w obozie HK czy przechodzisz do stajni Marantz, ktora ostatnio ma co raz wiekszą liczbe zwolennikow ;)
Pisałem Ci też ze roznica miedzy UD5007 a CD6004 jest (oczywiscie spiete po analogu :) ), ale na razie zdecydowalem sie na zakup multiodtwarzacza.
Zakup tanszego ampli, osobne wzmaka stereo oraz dobrego multiodtwarzacza zalatwia sprawę na długo i daje dźwiek co najmniej bardzo dobrej jakosci. Zakup osobnego CD to wisenka na torcie.
W tą stronę, bo zakup CD do amplitunera kina (z pominieciem wzmacniacza stereo) to błedne podejscie.

Ostatnia edycja:

realmadryt23

New member
a wiec moje ps3 bylo podlaczone do marantza 7007,kolumny to tannoy revolution signature dc6t,a kable to qed genesis.i wiez mi ze nie zamienil bym w zyciu ps3 na 6004.a co lepiej ,do tego samego systemu podlaczalem miusical fidelity a3,5cd,i tez mnie nie przekonal.a co do mojego sluchu hmm,sam tego nie odsluchiwalem

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Czyli jak pisał Blackninja łaczyłeś to optykiem? Jesli tak, to sprawa jasna i nie ma o czym mówic (nie jest to zalecane połączenie z wiadomych względów). O jakosci brzmienia miedzy odtwarzaczami mozemy dyskutowac kiedy łączymy je ANALOGOWO i to ze wzmakiem stereo (PS3 tez mam i wiem jak brzmi z tego płyta podłączona do amplitunera SR6006). Nawet jesli podłączysz je do amplitunera to też nie będzie to, nawet do SR7XXX, ktory jest moim ulubionym brzmieniowo amplitunerem, ale jednak w muzyce ustępuje tanszym wzmakom stereo
Jesli łączyłeś jednak analogiem to reszta kolegów już napisała. Grunt, ze Tobie się podoba.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pogrzeb troche na forum, Krzychu moze wrzuci linka. Tam masz wszystko na tacy, omawialismy ten temat obszernie.
Co do plyt, to coz :) Jeszcze musisz dokupic CD player.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry