marantz sr6007 + dali zensor7

siamer

Member
witam.

kilka dni temu dostalem moj zestawik marantz sr6007 + dali zensor7 tylko fronty chwilowo mam (gra to pieknie :D) ale mam pytania:
1) kolumny maja byc ustawione front = large ?
2) bass: lpf for lfe = 250 (tak audyssey ustawil)... ???

czy jest jeszcze cos na co powinienem zwrocic uwage w konfiguracji ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak masz tylko fronty, to ustaw je na full band/large, jak dokompletujesz reszte, to trzeba bedzie pozmieniac, bez znaczenia co ustawi ampli.

siamer

Member
sorry za glupie pytanie ale co to znaczy full band ? tzn. od 80 ? tam nie ma opcji "full"... :oops:

pozdrawiam i dzieki za info...

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ful Band, to inaczej pełen zakres bez ustawiania żadnych odcięć. Czyli coś takiego jak Large i bas na Main. Jak nie masz suba, to w ustawieniach dajesz go na OFF.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja sie zaparłem że teraz dłuzszy odpoczynek od %. Ale co z tego wyjdzie, to nie wiadomo:) Mamy tak stresujące życie.

siamer

Member
Ful Band, to inaczej pełen zakres bez ustawiania żadnych odcięć. Czyli coś takiego jak Large i bas na Main. Jak nie masz suba, to w ustawieniach dajesz go na OFF.

no ok ale w ustawionie BASS nie ma opcji main... mam ustawiony sub i tyly na off a i tak musze cos tam ustawic...
czy chodzi Wam o to ze obojetnie co ustawiam a i tak jest ustawione na full band ? sorry ale jestem laikiem w tych sprawach ze prosilbym o lapatologiczna odpowiedz... hehe

pozdrawiam...

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Rozumiem, że kalibracja została przeprowadzona. Suba nie masz więc Ci go nie wykryło (jest na off bądź No). Musisz mieć włączone dynamic eg i wyłączone dyn. vol. Masz to w menu-audio-audyssey. Możesz też ustawić MultEQ XT na Audyssey byp. L/R. Fronty na pewno ustawiło Ci na large. Jak nie to wchodzisz w Speakers-manual-setup-speaker config. i przestawiasz fronty na large. Jak ja wyłączę suba to bass przestawia mi się na LPF for LFE 250hz więc myślę że tak powinno być. Jak wejdziesz w Audyssey Setup-parameter check-crossovers - to będziesz widział czy kalibracja ustawiła Ci fronty na full band.

siamer

Member
dzieki za szczegolowa odpowiedz...
1) kalibracja przeprowadzona i nawet odleglosc ladnie mi ustawilo
2) dynamic eg mam na ON
3) dynamic volume mam na LIGHT bo gdy ustawiam na off to dzwiek staje sie strasznie plaski, nie wiem czemu, wiec tak zostawie
4) multeq xt mam ustawione na audyssey bo tak najlepiej gra
5) fronty na large tak jak mowisz
6) mialem pozmieniane glosnosci kolumn: lewa na -0,5 a prawa na +0,5 wiec wyzerowalem je obie na 0 czy dobrze ze tak zrobilem ? roznica praktycznie nie zauwazalna i tak...
7) sprawdzilem te full band tak jak pisales i faktycznie tak mam...

dzieki i pozdrawiam...

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
3) dynamic volume mam na LIGHT bo gdy ustawiam na off to dzwiek staje sie strasznie plaski, nie wiem czemu, wiec tak zostawie
6) mialem pozmieniane glosnosci kolumn: lewa na -0,5 a prawa na +0,5 wiec wyzerowalem je obie na 0 czy dobrze ze tak zrobilem ? roznica praktycznie nie zauwazalna i tak...

Dynamic vol. wylacz i nie przyzwyczajaj sie do tego, u mnie bez tego na SR6xxx gralo rewelacyjnie.
Dynamic vol jest tylko do konkretnych zastosowan, ja omijam ta funkcje.
Nie zmieniaj tez glosnosci w kolumnach, nie ma takiej potrzeby.
Jak chcesz glosniej/ciszej to krec galką volume, a nie tymi wartosciami.

Ostatnia edycja:

siamer

Member
czemu dynamic vol mam wylaczyc ? to niby wyrowuje glosnosc z roznych zrodel tak ?
ok to zmienie tam glosnosc znowu na -0,5 i na +0,5 :)

pozdrawiam...

[edit]
pierwszy problem!
mam na pendrive ponad 30 gb flacow i z nich wlasnie slucham muzyki. od wtorku sprzet chodzi prawie non stop (bo albo muza albo TV). dzisiaj gdy sluchalem muzyki nagle sie zawiesil i wyswietlil sie komunikat "NO CONNECTION". moglem ogladac TV i slyszalem wszystko przez amplituner ale gdy chcialem wejsc na pendrive klikajac ipod/usb przycisk wyswietlal sie caly czas komunikat "NO CONNECTION" dopiero odlaczenie od zasilania i podlaczenie znowu pomoglo... mial tak ktos ? firmware w najnowszej wersji...

?

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dlaczego dynamic vol. na OFF? (nie mylic z Dynamic EQ, bo to calkiem co innego)
Tutaj pisalem, jest to jedna z wielu wypowiedzi:
http://www.hdtv.com.pl/forum/amplit...cja-kina-domowego-dyskusja-59.html#post904791
Tam jeszcze pisalem ze uzywam od czasu do czasu, obecnie juz nie mam takie potrzeby.

Co do zwiechy, to jak katujesz sprzet przez tyle dni nonstop, to ja bym sie cieszyl ze jeszcze nie wyzional ducha. To tylko elektronika, daj mu od czasu do czasu odpoczac. Tą jedną zwiechą, ja bym sie nie przejmowal.

Ostatnia edycja:
Do góry