Marantz SR 7007 BI-AMP

STAR83

New member
Cytat z Manuala Marantza SR 7007:
" W przypadku podłączenia głośników przednich metodą bi-amp, nie można używać głośników tylnych surround. Użyj głośników przednich obsługujących połączenie metodą bi-amp i podłącz głośniki do zacisków głośnikowych FRONT oraz zacisków głośnikowych SURROUND BACK. "

Witam to znaczy, że mam tylne głośniki odłączyć od Marantza? Czy jest jakaś inna możliwość podłączenia frontów w Bi-Amp? Tak żebym miał fronty w bi-ampie i podłączone tylne głośniki do Marantza, tak że w momencie kiedy chcę obejrzeć film wciskam tylko opcje movie na pilocie i mam 5.1 ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jezeli chcesz bi-amp, to tylne (surround back) odlaczasz. Pytanie co masz na mysli piszac "surround back", bo to sie tyczy systemu 7.1, czyli tych dwoch dodatkowych kolumn za plecemi. Surround left/right, to nie to samo co surround back (tylne).
Oznaczenia SL/SR tycza sie systemu 5.1, SBL/SBR dotycza juz 7.1
Jezeli masz system 5.1, a chcesz wykorzystac polaczenie typu biamp, to podlacz jak mowi instrukcja.

Ostatnia edycja:

STAR83

New member
Dzięki za szybką odpowiedź, jak widać mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem :) "surround back" to nie to samo co "surround" ;]

Teraz kolejne pytanie ponieważ instrukcja obsługi mówi, że jeżeli chciałbym oglądać film w systemie 5.1 czyli takim jaki posiadam to: "Aby odtworzyć dźwięk 5.1-kanałowy, ustaw “Assign Mode” na “Main Only” "
Ja natomiast teraz mam Assign Mode ustawione na Bi-Amp.
Czy mogę włączyć movie mode na pilocie i zostawić assign mode na Bi-Amp i będzie to chodziło w 5.1 ? Czy należy najpierw zmienić Assign Mode na "Main Only" i wtedy movie mode na pilocie. Czy musze rozłączać Bi-Amp?
Dziękuję za pomoc

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie rozumiem problemu, sprawa jest banalnie prosta.
Chcesz podlaczyc kolumny (5.1) do ampli i wykorzystac polaczenie typu biamp, zatem ustaw w menu ampli na "bi-amp", wyprowadz z kolumn kable (zdejmij blaszki/zworki), niskie do frontow, a srednie/wysokie do wyjscia surround back, przeprowadz kalibracje i tyle w temacie. Nic wiecej nie powinno Ci interesowac.
W systemie 5.1 nie ma z tym zadnego problemu, a w pierwszym poscie instrukcja ktora cytowales dotyczyla wyjasnienia kwesti biamp, w przypadku polaczenia 7.1, ale ciebie to nie dotyczy.

Ostatnia edycja:

STAR83

New member
Okej rozumiem, czyli podłączam fronty tak jak mówi instrukcja, assign mode nastawiam na bi-amp i słucham sobie elegancko muzyki. Natomist kiedy chcę obejrzeć film nie muszę już przełączać tego assign mode na main only, mogę zostawić w Bi-amp i wszystko będzie elegancko śmigać tak?
Dzięki za pomoc !

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokladnie tak, raz ustawiasz, kalibrujesz i zapominasz juz o tym ustawieniu w menu ampli.

outcold

Member
Witam, skoro w bi-ampie podpinamy fronty pod dodatkowe wyjścia "surround back" to co z drugą strefą? Zamierzam właśnie SR7005 i fronty połączyć w bi-ampie a w chwili obecnej 2 strefę mam podpiętą do wyjść "surround back". Czy przez takie połączenie stracę możliwość korzystania z 2 strefy czy będę mógł z niej korzystać ale dopiero po uzupełnieniu o wzmacniacz????? W instrukcji nie znalazłem nic na ten temat, w załączeniu rysunek.

Attachments

• strefa 2.jpg
    strefa 2.jpg
    12 KB · Wyś: 202

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Bi amp podłączasz kablem głośnikowym (kolumny) bezpośrednio do gniazd głośnikowych, a Zone 2 i Zone3 to coś zupełnie innego, podłączasz tam urządzenie za pomocą 2RCA/2RCA. Tak przynajmmniej wynika z tylnego panelu oraz Twojego obrazka.

outcold

Member
Zgadza sie, jednak nie o to mi chodziło, teraz mam bezpośrednio wpięte dodatkowe głośniki z kuchni do gniazd "surround back" bez RCA i połączeń jak na schemacie i wszystko działa, pytanie kiedy gniazda te będą wykorzystane pod bi-amp, to które z pozostałych końcówek będę mógł wykorzystać pod zone 2 ? Chyba pozostaje posprawdzać samemu i metodą prób i błędów zobaczyć....

Do góry