marantz sr 6007

mr.jaro

New member
Witam..
Mam pewien problem , w związku iż jestem amatorem i dopiero zaczynam swoją przygodę ze "sprzętem" nie bardzo wiem co i jak. (proszę bez śmiechu ) Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Marantz sr 6007 za długo uzbierane pieniądze i po odsłuchach kilku amplitunerów , wybór padł na ten i kolumny Tannoy Mercury v4 ( puki co tylko dwie, z czasem będzie 5.1 ) wszystko ładnie , pięknie gra przyjemnie się ogląda ale ...no właśnie ... w pozycji " standby" amplituner pozostaje lekko cieply , a np podłączone usb się świeci ,tak jak podłączone do włączonego komputera , z tym że żadne inne urządzenia w "standby " nie zalącza portu usb tylko ten Marantz , moje pytanie do szanownych fachowców , specjalistów którzy są na tym forum a z tego co czytałem niektórzy "siedzą " w tym od lat ;) czy tak powinno być ? Pytalem Panów w sklepie i powiedzieli że to normalne i wszystko wporządku małą ilość mocy jest pobierana w trybie gotowości, dlatego amplituner może być lekko ciepławy. Pozdrawiam

robertpos

New member
Zgodnie z wymogami unijnymi sprzęt domowy powinien dać się wprowadzić w stan taki stan standby, że by zużycie mocy wynosiło poniżej 0,5W. Przy takim zużyciu mocy amplituner na pewno nie będzie ciepły.

Nie znam się na Marantz-ach, ale jest generalny problem tego typu urządzeń. Trzeba się pozmieniać co nieco w konfiguracji, aby zejść poniżej 0,5W. Zobacz w ustawieniach, cz masz aktywne coś takiego:
- HDMI passtrough
- network standby.

Pierwsze z nich powoduje, że amplituner w stanie standby przepuszcza sygnał HDMI z wejścia na wyjście. Drugie oznacza, że wbudowana karta sieciowa jest zasilana w stanie standby, aby na dało się załączyć amplituner przez sieć. Jedno i drugie bierze parę watów, a wtedy już "skrzynka" robi się ciepła.

Rob

mr.jaro

New member
wyłączyłem w ustawieniach zasilanie na hdmi gdy jest na "standby" po czym dioda "standby" zmieniła kolor na pomarańczowy ale ampli już sie nie grzeje i jest zimny :D ale wypowiedż kolegi że ma podłaczone hdmi i net i mu się nie grzeje ponownie mnie zmartwiła ...:sad:

robertpos

New member
Czy ciepły, czy zimy - to nie całkiem świadczy o poborze prądu (mocy) w trybie standby. Tu potrzebny jest jakiś miernik. Można np. posłużyć się watomierzem z allegro za ok. 30zł. W głębokim standby powinno być poniżej 1W. Gdy działa hdmi i net, wtedy w standby wychodzi kilka watów.

Rob

Ostatnio edytowane przez moderatora:

mr.jaro

New member
i jeszcze jedno co zauważyłem po tej zmianie ustawień ( szczerze powiedziawszy już niebardzo wiem co tam pokombinowałem , a instrukcji po polsku brak :sad: ) oprócz zmiany koloru diody z czerwonej na pomarańczową , przy włączaniu i wyłączaniu "klika"( no wiecie ten charakterystyczny dżwięk) dwa razy gdy przedtem był tylko raz , a drugi przy wypięciu wtyczki z gniazdka. Szczerze powiedziawszy to ciekawi mnie czy przez aki przestawianie kombinowanie mogło dojść do jakiś awarii ? ( chyba nie ) z góry przepraszam za moje jakże głupie ( dla niektórych napewno ) pytania - ale jestem w elektronice zielony ) no trudno,nie pozostaje mi nic innego jak poszperać w necie za instrukcją w języku polskim...

czajaa22

New member
A w czym przeszkadza że ampek będzie lekkawo ciepły, zależy też gdzie go masz schowanego czy jest dobra wentylacja itp tak sądzę, też mam zamiar kupić tego ampli jakie wrażenia napisz dlaczego takie kolumny?

mr.jaro

New member
nie przeszkadza w niczym to ze będzie ciepły , ale myślałem że coś z nim nie tak skoro każdy pisze że w standby powinien być zimny , jak się okazało pokombinowałem w ustawieniach powyłączałęm parę opcji i już jest zimny ;) Moje wrażenia jak dotychczas to same pozytywy , pięknie się ampli prezentuje do tego ten okrągły wyświetlacz do którego nie bylem do końca przekonany bo myślałęm że będzie za mały jest fajny.Obraz ,dżwięk wszystko pięknie mam podłączone do tv samsunga 40" LED , poręczne gniazdo usb z przodu gdzie czasem podpinam iphone lub wpinam pamięć albo nawet przenośny dysk.Funkcji airplay jeszcze nie testowałem.Jeśli chodzi o kolumny to wiem że powinny być "lepsze" np. bardzo pięknie grające Kef seria Q które również słuchalem z tym amplitunerem, problem w tym że na dzień dzisiejszy za drogie dla mnie.(może kiedyś) Wybierałem coś w miare budżetu i między innymi do odsłuchu padł wybór na tannoye mercury , które po odsłuchaniu moich kilku ulubionych utworów powaliły mnie dżwiękiem i ostatecznie wybrałem je.Jestem bardzo zadowolony , wiem że są różne opinie itd. odnośnie co z czym najlepiej gra bo naprawdę dużo czytałem przed zakupem,i maiłem mętlik w głowie. Ale sam zdecydowałem co dla mnie gra najlepiej ;) Ogólnie polecam ten amplituner z tymi kolumnami warto odsłuchać , daj znać jakie wrażenia... Wyboru dokonać musisz sam po odsłuchu kilku wiadomo. Pozdrawiam:eek:k:

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czyli nastepny zadowolony uzytkownik Marantza, witamy w klubie :)
Okragly wyswietlacz nadaje charakter temu ampli, w koncu to wizytowka Marantza, ale faktycznie jest nieco niefortunny, nie ma tam za wiele informacji, ale teraz i tak kazdy korzysta w menu na tv wiec problemu zadnego nie ma.
Za to dostajemy piekny design.
Sprawdz airplay, szczegolnie ze masz iPhona, swietnie sie to sprawdza - jeden klik i ampli strumieniuje co chesz.
Na iPhona/iPada sciagnij tez aplikacje z appstore - remote app Marantza.
Druga aplikacja to DeRemote.

Ostatnia edycja:

czajaa22

New member
a powiedzcie mi czym się różni 6007 od 6006 bo czytałem że to wierna kopia tylko soft uaktualniony prawda? Co do kolumn to po pierwszym odsłuchu miedzy dali senzor 7 i bx6 bx6 pięknie grały ale czytałem że jeszcze AE aelite 3 będą jeszcze lepsze muszę więc posłuchać chociaż będzie problem z odległością od ściany bo zalecają minimum 1m u mnie będzie tylko 0,5. Za dwa tygodnie odbieram ampli później zacznę na poważnie szukać do tego narazie tylko frontów. Jeszcze takie pytanko jakiego bluraya szukać na początek może być jakiś kompaktowy panasonic, sony itp żeby nie przesadzać z monetą jakie polecacie?

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nie rozumiem. Ja celowo wzialem 6006 po jest lepiej wyposazony, był 1000 zł tanszy, a problemow z flacami po dlna nie obserwuję.

czajaa22

New member
Co masz na myśli pisząc lepiej wyposażony przecież rożni sie on drobnostkami takimi jak dodatkowe hdmi ogolnie 6007 to wierna kopia 6006 ten sam zasilacz no i 4K z tego co piszą przynajmniej. Co do ceny się zgodzę bo jest droższy jak pisałeś.

mr.jaro

New member
raczej napewno, bo jest lepiej wyposażony niż 6006 i jest nowym modelem który wyszedł 6 miesięcy temu ( 1.5 roku po sr 6006 ) coś musi za tym iść (?)

Do góry