Marantz pm6005

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
A mnie się właśnie wydaje, że Marantz ma taki charakter grania, że bardziej faworyzuje średnicę i górę pasma. Słuchałem Marantza też na monitorach B&W 685, więc już mocy nie powinno brakować, a bas nie był tak mocny jak w przypadku innych wzmacniaczy. Może to właśnie nie niska moc, a po prostu wzmak ten ma taką charakterystykę?

Whiplash

New member
Bez reklam
Sadze ze i jedno i drugie. Marantz generalnie jest jasny a moc tez sie liczy i lepiej jak jest jej wiecej niz mniej :) Slyszalem takie glosy ze te wzmaczniacze Marantza jednak troszke slabe sa i jak jest wieksza kolumna i wiekszy pokoj to troszke brakuje.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Krzysiek wat, watowi nie rowny. Zobacz dla przykladu wzmacniacze Naima. Ten Marantz nie daje rady pozadnie rozruszac niskotonowca. Dlatego bedzie przewaga tonalna na wysokie.

Bzdury piszesz ,w ogóle gdyby stosować taki tok myślenia to dla przykładu wzmacniacz Leben ma 15 wat/kanał - czy taka moc wystarczy aby ruszyć głośniki ?

Marantz nie jest zły, na pomiarach moc jest większa niż deklarowana w przypadku innych firm jest podobnie

ket23

New member
Ruszyć jasne że ruszy. Ale jak z jakością zwłaszcza przy niskiej głośności.No ale dywagacje , dywagacjami. Odsłuch prawdę mi powie. Chodź po waszych wypowiedziach jestem jakoś tak bardziej sceptycznie nastawiony do tego marantza.Chyba wrócę do czasów diory, unitry, technicsa. Wtedy nie było problemów a "łupało" :D

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Ten Marantz nie jest zły jeżeli wziąć pod uwagę wyposażenie i jakość dźwięku .Jakieś nadzwyczajnej mocy nie ma ,tutaj wzmocnie l jest realizowane na jednej parze tranzystorów ,więc cudów nie należy się spodziewać

Nie bardzo widzę związek pomiędzy jakością dźwięku i niską głośnością

Widziałem na tym słynnym portalu wzmacniacz Sony z serii ES ,kawał kloca jeszcze z czasów kiedy Sony na poważnie traktowało hi-fi - może to będzie dla Ciebie dobra alternatywa ,zwłaszcza że wyjdzie zdecydowanie taniej

Ostatnia edycja:

MarcinGD

New member
Bzdury piszesz ,w ogóle gdyby stosować taki tok myślenia to dla przykładu wzmacniacz Leben ma 15 wat/kanał - czy taka moc wystarczy aby ruszyć głośniki ?

Marantz nie jest zły, na pomiarach moc jest większa niż deklarowana w przypadku innych firm jest podobnie

Mowimy tutaj o tranzystorach, a ty wyskakujesz z 15 watowa lampa. To moze jeszcze zjedziemy na tranzystory w klasie A. Kolega sam odslucha i napisze opinie. Mialem niskiego Marantza + RX w domu dlatego sie wypowiadam z praktycznego, a nie teoretycznego punktu widzenia.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ruszyć jasne że ruszy. Ale jak z jakością zwłaszcza przy niskiej głośności.No ale dywagacje , dywagacjami. Odsłuch prawdę mi powie. Chodź po waszych wypowiedziach jestem jakoś tak bardziej sceptycznie nastawiony do tego marantza.Chyba wrócę do czasów diory, unitry, technicsa. Wtedy nie było problemów a "łupało" :D

No właśnie, wracając do starych wzmaków. Taka Unitra Diora Tosca 303 miała jeśli się nie mylę 25W na kanał, a jak to śmigało z Altusami:) Ja u siebie tez mam 50W na kanał i słucham przeważnie na godz. 9-10 tej, ale w mniejszym pomieszczeniu. Najpierw udaj się na odsluchy i sam ocenisz jak co gra. Ja wiem że najlepiej mieć dobry wzmak który ma 100W na kanał, ale za tym idzie też większy budżet. Nie zapominajmy że liczy się też jakość dźwieku, a nie tylko moc.

Pan_Borowik

New member
Do recenzji należy podejść z przymrużonym okiem (wiadomo - subiektywność odsłuchu), ale wydaje mi się że warto z niej wynieść tyle, że wzmacniacz gra jednak inaczej od swoich poprzedników i wnioski wyciągnięte na ich podstawie nie muszą koniecznie odzwierciedlać stanu faktycznego.
Trza posłuchać i tyle :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No wlasnie, mialem to dopisac, ale sie powstrzymalem. Pewnie recenzja kupiona, wiadomo :)
Naturalnie ze trzeba posluchac, ale jest tak jak pisalem. Odsluchuje sprzety od lat i wyraznie napisalem, ze niczym nie odstaje, a roznice sa naturalne w klockach, jednemu sie podoba, drugiemu nie. Proste.

ket23

New member
Udało mi się wykraść:) znajomemu Nada 356, starego Luxmana lv102 iiiiii Technicsa su 500:).Powiem szczerze że nad nie powalił.W mojej subiektywnej ocenie za mało dynamiczny.Luxman, jazgot a technicsa tak sobie podłączyłem i hehe no gra:).W środe odsłuch marantza i rotela.

WiTT

New member
Bez reklam
Mało dynamiczny względem czego/jakiego innego sprzętu/punkt odniesienia/oczekiwań?
I co było źródłem dźwięku i jaka jakość jego była?

ket23

New member
Diana Krall the look of love.Dire straits money for nothing.Clapton unpluged tears in heaven.To są numery które znam na wylot słuchałem ich na różnych konfiguracjach sprzętowych.Jakość Flac, źródło PC.Diana i Dire straits, słuchane dodatkowo z płyt oryginalnych(zero różnicy) Nad w moim odczuciu brzmiał mało dynamicznie jak na mój słuch oczywiście.Nie będę tego "audiofilsko" opisywał:).Punktem odniesienia jest dla mnie zawsze sprzęt moich rodziców:) Audio Note an-j(kolumny) Krell kav 300 (wzmak) C.E.C(cd).Choć to inna półka, ale tego nada raczej porównuję do swojej klasy

WiTT

New member
Bez reklam
Jeśli źródło PC to należałoby spytać, jaki masz DAC / kartę muzyczną w PC. Jeśli płyty CD to z jakiego odtwarzacza?
Wybacz dociekliwość ale trochę nie chce mi się wierzyć w brak dynamiki u NAD'a ;)

eddielublin

New member
Diana Krall the look of love.Dire straits money for nothing.Clapton unpluged tears in heaven.To są numery które znam na wylot słuchałem ich na różnych konfiguracjach sprzętowych.Jakość Flac, źródło PC.Diana i Dire straits, słuchane dodatkowo z płyt oryginalnych(zero różnicy) Nad w moim odczuciu brzmiał mało dynamicznie jak na mój słuch oczywiście.Nie będę tego "audiofilsko" opisywał:).Punktem odniesienia jest dla mnie zawsze sprzęt moich rodziców:) Audio Note an-j(kolumny) Krell kav 300 (wzmak) C.E.C(cd).Choć to inna półka, ale tego nada raczej porównuję do swojej klasy
problemem może być referencyjny system do którego się odnosisz -kolumn nie znam ale krela tak a CD CEC-a bardzo dobrze. Problemem może być źródło, nawet plik Flac bez stosownego DAC-a może nie zabrzmieć...A ten NAD 356 to była wersja z DAC-em?

Jeśli źródło PC to należałoby spytać, jaki masz DAC / kartę muzyczną w PC. Jeśli płyty CD to z jakiego odtwarzacza?
Wybacz dociekliwość ale trochę nie chce mi się wierzyć w brak dynamiki u NAD'a ;)
Też jakoś nie mogę uwierzyć, prawie stałem się posiadaczem RX8 z NAD-em 356 bee DAC, nie pamiętam źródła (chyba tez cedek NAD-a z serii), ale brzmiało to doskonale...

ket23

New member
Chwilę mnie nie było:) Cóż co do Nada chyba po prostu nie odpowiada mi jego brzmienie.Nad był bez DACa.Kartę muzyczną mam xhi fi platinium a odsłuchiwałem z pc i z dwóch cd.Wolę jaśniejsze brzmienie, Yamahy, marantz itp.W moim subiektywnym odczuciu są one bardziej dynamiczne,choć panowie twierdzą inaczej.Co do mojego zakupu to po odsłuchach, zostały, właśnie yamaha as1000 i marantz pm 7004 ale są one droższe niż zakładał budżet i trzeba będzie chwilę poczekać.Różnica między pm 6005 a pm 7004 jak dla mnie jest spora więc ten pierwszy odpadł.

Do góry