Marantz PM 6005 +Dali zensor 7

czarek13

New member
Witam
zdecydowałem o zakupie zestawu stereo wzmacniacz marantz pm6005 i kolumny dali zensor 7
mam pytanie jaki niedrogi odtwarzacz CD pasowałby do tego zestawu, docelowo planuję cd marantza ale póki co wzmacniacz i kolumny wyczerpują mój budżet muszę więc tymczasowo zakupić, najlepiej używany, odtwarzacz cd.

Henry

Active member
Bez reklam

czarek13

New member
zestawu jeszcze nie kupiłem, póki co jestem po jego przesłuchaniu.
Złożyłem też zapytania w kilku sklepach o cene tego zestawu.
Budżet jest dość sztywny to oszczędności, nie chcę się pakować jakieś raty.
A zestaw z CD marantz 6005 jest dużo powyżej moich oszczędności
Mój budżet to około 5 tyś.
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

lobos

New member
Bez reklam
Myślę, że u Blacka za piątkę dostaniesz komplet tak jak pisze Henry ;-) Jeszcze jakieś sensowne kabelki i zestawik bomba :)
P.s. na jakim to zagra u Ciebie metrażu?

Ostatnia edycja:

Pan_Borowik

New member
Jeżeli nie potrzebujesz portu USB w napędzie, to weź CD5005. Niczym się od CD6005 w kwestii brzmienia nie różni.
A jeżeli szukasz czegoś "na teraz" to podłącz dowolny odtwarzacz, nawet jakiś DVD do PM6005 cyfrowo - kablem optycznym albo coax - i będzie ok :)

Taki napęd będzie dostarczał tylko zera i jedynki, więc jego tor analogowy Cię nie interesuje, a dźwięk wygeneruje przetwornik we wzmacniaczu - o ile dobrze pamiętam, identyczny jak ten w CD5005/6005.

Ostatnia edycja:

czarek13

New member
P.s. na jakim to zagra u Ciebie metrażu?
Pokój ma 15 metrów kwadratowych jest prawie pusty stoi tam tylko kanapa, komoda (na komodzie telewizor) i mały stolik na kawę. Służy tylko do oglądania telewizji. Planowo ma to wyglądać.
No niestety nie mogę dać rysunku poglądowego bo mam za mało postów.

Ja bym się zastanowił na tym marantzem i przesłuchał inne ,chyba że inne już odpadły:p Pzdr
Niestety miałem możliwość odsłuchu kolumn dali zensor 7 tylko z tym wzmacniaczem, słyszałem jeszcze kilku wzmacniaczy ale poza moim zasięgiem finansowym.

Pan_Borowik

New member
A masz możliwość wypożyczyć kolumny do testu? Bo Zensor7 na taki pokój wydają się dosyć duże, a nawet jeżeli nie - to akustyka tak pustego pokoju może spowodować, że się mocno zdziwisz jak dużo gorzej Twój sprzęt gra względem tego jak grał w sklepie.

czarek13

New member
Niestety nie mam takiej możliwości. Rozumiem oczywiście że specjalnie przygotowane pomieszczenie odsłuchowe w sklepie to zupełnie inna bajka niż nasze mieszkania (tzn. mieszkanie przeciętnego Kowalskiego).

czarek13

New member
Napiszę jeszcze osobno aby móc wkleić planowane rozstawienie sprzętu.
Aby odsłuchać zestawu musiałem jechać do Poznania bo w moim mieście straszna cienizna ze sklepami. I niestety każdy zachwala to co ma aktualnie na półce krytykując konkurencję :) Wiadomo wolny rynek.

czarek13

New member
Tak to planowo będzie rozstawione.
pokojjpg_shhqrss.jpg

Pan_Borowik

New member
Obstawiam, że wszystko w okolicach 40Hz będzie, niestety, w takim pokoju buczało, a sam bas będzie inny co pół metra.
Sam mam PM6005 i Z7 w 21m pokoju o takich samych proporcjach. Wstawiłem je jak w pokoju była właściwie tylko kanapa i jedna szafka.
Dopóki nie "zagraciłem" dywanem, lampami, szafkami i innymi takimi, trzeba było zatkać bass reflexy w głośnikach, żeby w ogóle dało się słuchać.
Zrób prosty test - klaśnij głośno w ręce i porównaj z innym pokojem (nie takim pustym), czy jest w pokoju z TV pogłos.

Ostatnia edycja:

czarek13

New member
O dziwo pogłosu w pokoju nie ma zupełnie i moim zdaniem to zasługa dość specyficznej (takiej grubej z włoskami) tapety.
A pamiętam kiedy robiłem remont i ściany były "gołe" pogłos w pomieszczeniu był spory

czarek13

New member
Dzięki za linka jak wrócę z pracy do domu to na spokojnie obejrzę. Wiadomo własne mieszkanie to nie pokój odsłuchowy i trzeba iść na kompromisy. U mnie np. Nie będzie dywanu bo żonie pasują gołe podłogi po których sobie jeźdźi irobot więc ma je z głowy. Myślałem również o monitorach na podstawkach ale mam córkę w takim wieku że wszyskie szafki muszę wiązać gumkami a kolumny na podstawkach pewnie w tydzień zaliczyłyby test zderzeniowy i wylądowały na podłodze. Tak że kompromisy, kompromisy i jeszcze raz kompromisy.

Henry

Active member
Bez reklam
Dzięki za linka jak wrócę z pracy do domu to na spokojnie obejrzę. Wiadomo własne mieszkanie to nie pokój odsłuchowy i trzeba iść na kompromisy. U mnie np. Nie będzie dywanu bo żonie pasują gołe podłogi po których sobie jeźdźi irobot więc ma je z głowy. Myślałem również o monitorach na podstawkach ale mam córkę w takim wieku że wszyskie szafki muszę wiązać gumkami a kolumny na podstawkach pewnie w tydzień zaliczyłyby test zderzeniowy i wylądowały na podłodze. Tak że kompromisy, kompromisy i jeszcze raz kompromisy.

Powiem szczerze, że przy braku czegokolwiek na podłodze, to właściwie każde kolumny "źle" zabrzmią.
Zwróć uwagę jak wyglądają sale odsłuchowe....idź na kompromis i powiedz żonie, że sam będziesz odkurzał a ciesz się dobrym dźwiękiem ;)

czarek13

New member
No to dobrze, że pogłosu brakuje, ale z niskimi tonami może nie być tak prosto.
Fala 40hz ma z 8 metrów długości, więc żadna tapeta tego nie pochłonie. Chyba, że tapetujesz futrem z niedźwiedzia :)
Tu jest kilka dobrych wskazówek:
https://www.youtube.com/watch?v=C7CTvO0WlsE
Zdaje się że za naszą wschodnią gracnicą kiedyś na ścianach kładli dywany, zresztą i u nas panowały kiedyś dziwne mody jak słomanka na ścianach :)

Ja codziennie truchleję o kolumny, bo mój niespełna 2 letni Synuś jest wszędzie ;-) :-D
Moja córa w grudniu kończy dwa lata więc huragan w domu :)

Powiem szczerze, że przy braku czegokolwiek na podłodze, to właściwie każde kolumny "źle" zabrzmią.
Zwróć uwagę jak wyglądają sale odsłuchowe....idź na kompromis i powiedz żonie, że sam będziesz odkurzał a ciesz się dobrym dźwiękiem ;)
To mnie zmartwiłeś i po kupnie sprzętu pomyślę jak tu przekonać żonę. Na razie nie będę się odzywał :)

Dziekuję również za polecenie kolegi z forum handlującego sprzętem póki co dał mi najlepszą cenę i jeśli nie spłynie lepsza oferta myślę że spokojnie będę mógł mu zaufać.
Druga sprawa Cd jednak będzie musiało być używane, tak więc dalej przeszukuję allegro i olx.
Zobaczymy, myślałem już nawet o zamianie tego wzmacniacza na 5005 aby spokojnie zmieścić się w budżecie z odtwarzaczem ale cholera szkoda mi tego DAC-a w 6005.

Do góry