Marantz NR 1606 v Yamaha rx-v779

gislantychy

New member
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem tu nowy i bardzo mi miło, że mogę również uczestniczyć w tym szanownym forum.

Od jakiegoś czasu poszukuje amplitunera kina domowego, który spełniłby moje oczekiwania odnośnie odsłuchu muzyki jak i również przeżyć związanych z kinem domowym.
Ogólnie to tak muzyki i kina będzie pół na pół.
Pokój łączony z kuchnią - po środku są schodu na górę do kolejnych pokoi. Długość pokoju z kuchnią to 9 m, a szerokość to prawie 4 metry.

Wstępnie wybrałem Yamahę rx-v 779 plus kolumny Magnat 657 (myślę jeszcze o STX 250). Miałem je już od dłuższego czasu na myśli. Niestety mam problem z uzyskaniem odsłuchu - ale przed samym zakupem na pewno się na nie zdecyduje - po prostu jest problem natury logistycznej.

Ale wracając do tematu.
Ostatnio przeglądając różne strony znalazłem amplituner Marantz NR 1606 - nietypowy rozmiar i cena w przybliżeniu podobna do Yamahy. Jakie są zalety, a jakie minusy takiego rozmiaru. Co mnie zdziwiło to ilość nowych kodeków (może się kiedyś przydadzą). Dużo już czytałem i różnych aplitunerach i jedni piszą, że Yamaha lubi skrajne pasma, a Marantz ma specyficzny dzwięk, który po prostu trzeba polubić. Trudno mi się o tym wypowiadać bo żadnego nie słuchałem. Ja lubię muzę klimat lat 80 - Depeche Mode, Sandra, Pet Shop Boys, Queen, ale i nowości ale bardziej nietypowe typu Les Friction - czyli połączenie orkiestry z rockiem i elektroniką. Lubię tez posłuchać radia Trójki.
Zastanawiam się nad tym Marantzem. Czy ktoś posiada i mógłby coś napisać na jego temat. Bo opis co posiada już znam - chodzi mi o doświadczenie.
Pozdrawiam
Gislantychy

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Przy takim pomieszczenie to przydadzą CI sie kolumny typu JBL Studio 280/290, a do nich mocniejszy amplituner, a nie slim Marantza.

gislantychy

New member
Przy takim pomieszczenie to przydadzą CI sie kolumny typu JBL Studio 280/290, a do nich mocniejszy amplituner, a nie slim Marantza.

Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź.
To może zacznę od tego, o czym nie napisałem wcześniej, a jest to jedna z ważniejszych rzeczy. Mam budżet między 5 a 6 tysięcy zł.
Czy mając taki budżet to opcja Yamahy plus te kolumny, które podałem byłyby dobrym rozwiązaniem.
Lubię też słuchać muzyki filmowej i oprócz POPu lat 80 lubię też Dire Straits oraz Pink Floyd. Uwielbiam szczegółowość w muzyce - czyli doszukiwania się nowych instrumentów. Do tej pory posiadam starą wieżę Technicsa eh 750. Co mi bardzo pasuje to dźwięk audio ale surround. Czyli maniakiem czystego stereo nie jestem. Lubię jak dźwięk mnie otacza. Ale też nie miałem nigdy pożądnego stereo więc opieram się tylko na moich przyzwyczajeniach.

Mam kolekcje płyt wytwórni Telarc i wtedy tak naprawdę pierwszy raz usłyszałem inną jakość nagrań. I od tamtej pory marzy mi się porządny sprzęt, który wydobędzie jak najwięcej z innych płyt. Odtwarzaczem płyt CD będzie stare DVD Panasonica RV-60 Kiedyś topowy model - dziś już pewnie nie tak dobry.

Oczywiście posiadam pliki mp3 oraz Flac - i tutaj pasowałoby aby te pliki były dobrze odtworzone - aby nie było słychać tzw złej jakości mp3 - kompresja.. Wiem, że niektóre z amplitunerów potrafią pokazać braki takich plików. Nie specjalnie mi zależy na Dolby Atmos czy DTS X. Mam i tak mały pokój aby dokładać dodatkowe głośniki. Ale nie mowie NIE takim rozwiązaniom.

Czytałem też o kalibracji i różnych jej wersjach. Dużo dobrego naczytałem się o wersji Audyssey XT32 - daje naprawdę lepsze efekty - ciekawe jestem, czy np ta Yamaha 779 ma również tak dobrą opcję kalibracji.

Dużo napisałem ale im więcej tym będzie lepiej dopasować sprzęt do moich wymagań.
Sprzęt chce kupić na wiosnę - ale jak trafi się dobra promocja (wiadomo okres świąteczny) to może uda się dokonać kupna wcześniej.

Pozdrawiam

gislantychy

New member
Postaram się po świętach czegoś odsłuchać. Może akurat trafię na Yamahę 779 lub 777 aby sprawdzić, czy w ogóle pasuje mi to co ma do zaoferowania.
Czy ktoś może potwierdzić mi, że Yamaha ze swoimi możliwościami dobrze się sprawdzi do oglądania TV (nc+). Gdzieś czytałem o tym, ale nie wiem jak to jest w praktyce? Chodzi oczywiście o dźwięk przestrzenny.
Pozdrawiam

Do góry